Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

WikiLeaks: atombombát rejtett el Európában az al-Kaida

"Európában elrejtett atombombáról" vallott az al-Kaida terrorhálózat egyik vezetője a WikiLeaks portál által megszerzett és több világlapnak kiszivárogtatott, hétfőn ismertetett titkos iratok szerint, amelyekből az is kiderül, hogy a guantánamói börtöntáborban megfordult gyanúsítottak közül sokat az amerikai titkosszolgálatok is teljesen ártalmatlannak tartottak.
A brit Telegraph az általa csokorba szedett új információk közül kiemelte, hogy az al-Kaida egyik meg nem nevezett parancsnokának állítása szerint a terrorhálózat elrejtett egy atombombát Európában, és a szerkezetet akkor robbantaná fel, ha Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét elfogják vagy megölik.

A brit lap által közölt kivonat szerint az amerikai hatóságok tudják, hogy az al-Kaida számos kísérletet tett nukleáris alapanyagok beszerzésére, és az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a terroristáknak sikerült is urániumot vásárolniuk. Az al-Kaida nukleáris csapásmérő képességére tett egyenes utalást a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint Hálid Sejk Mohammed, a terrorhálózat operatív parancsnoka is, akit szintén Guantánamón őriznek.

Mohammed - akit az amerikaiak a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat első számú kitervelőjének tartanak - az egyik dokumentum szerint azt mondta kihallgatóinak, hogy az al-Kaida "nukleáris pokoltüzet" zúdít a Nyugatra bin Laden elfogása vagy megölése esetén. A kihallgatási dokumentumok feltárják azt is, hogy az őrizetesek szerint bin Laden alig néhány nappal a szövetséges erők érkezése előtt elmenekült az afganisztáni Tora Bora-hegységben lévő rejtekhelyéről. Az al-Kaida vezérét legutóbb 2003 tavaszán látták; bin Laden ekkor - több guantánamói fogoly egybehangzó beszámolója szerint - más terrorista vezetőkkel találkozott Pakisztánban.

Miközben a guantánamói börtönökből több tucat "nagy kockázatot" jelentő foglyot engedtek szabadon, évekig rács mögött tartottak több mint 150 ártatlan embert is - derült ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott, a The New York Times, a The Washington Post és az NPR amerikai közszolgálati rádió által hétfőn ismertetett dokumentumokból. Az iratokból kiderült, hogy kubai területen lévő amerikai haditengerészeti bázisról más országokba szállított 600 rabnak mintegy harmadát tartották nagyon veszélyesnek. (A guantánamói börtönökben jelenleg 172 embert tartanak fogva, akik közül 130-ról tartják azt, hogy "nagy kockázatot jelent az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve.)

Moammer Kadhafi líbiai vezető kérésére például, hat év fogva tartás után, 2007-ben a tripoli hatóságoknak adták át Abi Szufian bin Kumut, aki az elmúlt két évtized során harcolt a szovjetek és az Északi Szövetség ellen Afganisztánban, két al-Kaida táborban is kiképző volt, valamint Oszama bin Laden sofőrjeként szolgált Szudánban. Bin Kumut a líbiai kormány tavaly nyáron szabadon engedte. Az értesülés tovább erősítheti a líbiai felkelők egyes csoportjai és az al-Kaida között fennálló kapcsolatra vonatkozó gyanút.

A guantánamói fogolytáborokban és börtönökben 2002 óta összesen 779 - terrorizmussal vádolt - személy fordult meg. Közülük az amerikai katonai elemzők 220-at minősítettek veszélyes szélsőségesnek, de mintegy 150 olyan afgán és pakisztáni is közéjük került, akiket minden jel szerint ártatlanul fogtak el. Volt közöttük olyan gépkocsivezető, paraszt, juhász és szakács is, akit a háborús övezetben sebtében összegyűjtött téves információk vagy hibás személyazonosítás alapján tartóztattak le, vagy egyszerűen csak azért, mert rossz időben voltak rossz helyen.

A WikiLeaks-iratok esetenként az ügyek kezelőinek önkényére és túlbuzgóságára is rámutattak. Volt, aki ellen az volt a bizonyíték, hogy egy "az aknatámadás röppályájának kiszámítására alkalmas" kalkulátort találtak, és volt, aki olyan - ma is világszerte kapható - Casio-órát viselt, amelyet iszlamista terroristák pokolgépek időzítésére szoktak felhasználni.

A legújabb iratokból viszonylag kevés derült ki arról, hogy a börtönökben milyen eszközökkel próbálták meg vallomásra bírni a foglyokat. A szaúdi Mohamed Kahtanival kapcsolatban - aki gépeltérítőként kívánt részt venni a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban - azonban kiderült, hogy "megkorbácsolták, mint egy kutyát, szexuálisan megalázták, és kényszerítették, hogy önmagára vizeljen". A kiszivárogtatott információk megerősítik, hogy a rabok egy része halállal fenyegette meg őreit, akiket nem ritkán öntöttek le vizelettel és spermával. Az egyik fogva tartott például kilátásba helyezte: szól az iraki barátainak, hogy darabolják fel az egyik kihallgatóját, készítsenek belőle saurmát (a gyros arab neve) és a fejét tűzzék annak tetejébe.

A WikiLeaks által megszerzett dokumentumok szerint a foglyok kihallgatására esetenként alkalmat kaptak a kínai, az orosz, a tádzsik, a jemeni, a szaúdi, a jordániai, a kuvaiti, az algériai és a tunéziai titkosszolgálat emberei is. A Pentagon közleményben tiltakozott a kiszivárogtatások közzététele ellen. Az al-Kaida merényletet tervezett a londoni Heathrow repülőtér ellen is - írta a WikiLeaks alapján internetes kiadásában hétfőn a Der Spiegel.

A hamburgi hetilap a már idézett Hálid Sejk Mohammedre hivatkozva közölte azt az információt, amely szerint a Heathrow elleni merénylet - nem sokkal az Egyesült Államok elleni támadások után - a konkrét tervek között szerepelt. Eszerint az al-Kaida azt tervezte, hogy Nagy-Britanniában élő terroristái röviddel a felszállás után eltérítenek egy utasszállító repülőgépet, azt visszafordítják, majd hagyják, hogy az a repülőtér épületkomplexumára zuhanjon. Az előkészületek javában folytak, a terroristák két csoportját állítólag Kenyában képezték ki.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2011. április 27. 08:26
    „Csak nem az Al-kaida üzemelteti a pilóta nélküli repülőket is? Minden igaz, amit az amerikai szócső kűrtől?”
  • 2. Dirac 2011. április 26. 15:00
    „Érdekes, csak nem beszivárgott a MOSAD vagy a CIA a wikileakshez ? Igen sok mostanában az arab világot lejáratni készülő "rejtélyes" dokumentumsorozat. Ez a fajta stílus pedig a jewish médiára jellemző.”
  • 1. pozdorja 2011. április 26. 14:23
    „Úristen! Mind meghalunk! Meneküljünk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guardian: Magyarország lesz-e az első EU-tagállam, amelyik önkényuralmi állammá válik?

Az új magyar alkotmányról közölt elemzést hétfőn, az alaptörvény aláírása alkalmából a The Guardian… Tovább olvasom