Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

WikiLeaks: Amerikai kormánydokumentumok a terrorizmus szaúdi támogatására

Szaúd-Arábia "jelentős haladást" tett afelé, hogy kurtítani próbálja a terrorcsoportokhoz áramló pénzeket, de az olajban gazdag királyság és öbölbeli arab szomszédai továbbra is pénzügyi forrásai olyan mozgalmaknak, mint az al-Kaida és a tálibok - olvasható amerikai kormányiratokban, amelyeket a WikiLeaks oknyomozó portál tett közzé.

A többéves időszakra kiterjedő belső diplomáciai sürgönyök tanúsága szerint Washington számára nagy kihívást jelentett szövetségeseinek meggyőzése arról, hogy le kell csapni a terror finanszírozására, amely pénzek nagy része feltehetőleg ezekben az országokban élő magánadományozóktól ered.

A táviratok ugyanakkor megállapítják az említett országok kormányainak kényes belpolitikai egyensúlyozását ez ügyben: egyfelől le kell sújtani a szélsőségesekkel rokonszenvezőkre, másfelől nem szabad szembekerülni a vallási, jótékonysági feladatokkal, nem szabad, hogy az Egyesült Államok bábjainak tűnjenek az egyre kétkedőbb lakosság szemében.

"A Szaúd-arábiai Királyság komolyan veszi ugyan a terrorizmus fenyegetését, de a szaúdi tisztségviselőket folyamatosan győzködni kell, hogy a terroristák szaúdi eredetű pénzelésének ügyét stratégiai prioritásként kezeljék" - olvasható Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy tavaly decemberi emlékeztetőjében.

Szaúd Arábiát, a 2001. szeptember 11-i gépeltérítők többségének hazáját sűrűn érte amerikai bírálat, amiért lanyhán reagál a terror finanszírozására. Az Egyesült Államok rijádi nagykövetségének egy februári memoranduma szerint mindamellett az ország "jelentős haladást ért el az al-Kaida szaúdi eredetű pénzelése elleni harcban", s a jelentések szerint "az al-Kaida pénzgyűjtő képessége jelentősen csökkent, és most a leggyengébb" a szeptember 11-i merényletek óta.

Más öbölbeli országok szigorúbb megítélésben részesülnek. Clinton távirata szerint Kuvait kész fellépni az országot fenyegető (terror)hálózatok ellen, de "kevésbé hajlik a fellépésre azok ellen a kuvaiti bázisú pénzelők és segítők ellen, akik Kuvaiton kívüli támadásokat készítenek elő". Ennek következtében az ország "kulcsfontosságú tranzitpont", amelynek nincsenek meg az eszközei az ilyen tevékenység ellenőrzéséhez, a kormányt pedig politikai belharcok kötik gúzsba.

Az Egyesült Arab Emírségekről azt állapítja meg egy sürgöny, hogy "növekvő globális pénzügyi központ szerepe gyenge ellenőrző hatalommal párosulva sebezhetővé teszi a terroristák pénzelő és támogató hálózatainak visszaéléseivel szemben". Katarról pedig az a vélemény a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai dokumentumok szerint, hogy "vonakodik lecsapni ismert terroristákra, tartva attól, hogy az Egyesült Államok szövetségesének tűnjön, és megtorlásokat váltson ki".

A Szaúd-Arábiára vonatkozó sürgöny azt is megjegyzi még, hogy az ottani éves muzulmán zarándoklat és a ramadán szent hónapja kiváló alkalom (a terroristáknak) a pénzgyűjtésre, s hiányzik ennek ellenőrzése, valamint a jótékonysági tevékenységek szabályozása.

10 óra 46 perc - Ausztrália konzuli segítséget nyújtana Julian Assange-nak, a WikiLeaks portál alapítójának, ha külföldön letartóztatnák - közölte Robert McClelland igazságügy-miniszter, legfőbb ügyész hétfőn.

A nemzetközi letartóztatási parancsot nemi erőszak gyanújával adta ki Assange ellen Svédország kérésére az Interpol. Úgy tudni, hogy jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik a 39 éves férfi, akinek honlapja több százezer titkos vagy bizalmas amerikai diplomáciai iratot hoz nyilvánosságra.

McClelland ismét elítélte, hogy a WikiLeaks nyilvánosságra hozza a szóban forgó dokumentumokat, mivel ez szerinte veszélybe sodorja az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát. Rendkívül felelőtlennek minősítette a portált azért is, mert a publikált dokumentumok alapján azonosíthatók a titkos értesüléseket megszerző informátorok. "A szólásszabadság csak az egyik oldala az igazságnak, azt mindannyian tiszteljük, de tiszteljük az emberek szabadságát és jogát is arra, hogy félelem nélkül éljenek" - mondta újságíróknak nyilatkozva.

Hozzátette, hogy Assange mint ausztrál állampolgár bármikor visszatérhet hazájába, de mivel nemzetközi elfogató parancs van érvényben ellene, Ausztráliának kötelessége segíteni a nemzetközi közösséget a nyomozásban.

Assange a hét végén közölte, hogy szeretne visszatérni hazájába.

Ausztrália korábban közölte, hogy segítséget nyújt az Egyesült Államoknak a WikiLeaks tevékenységének a felderítésében, és vizsgálja azt is, hogy a portál megsértett-e ausztrál törvényeket.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2010. december 06. 17:18
    „Na fiúk, akkor ki is támogatja az un. teroristákat? Szaudi Arábia, Kuwait, az Emírségek, Quatar, Pakisztán és a többi, vagy a mindig emlegetett Irán?
    Ennyire higyjünk a XXI. századi "tényeknek ", vagy még ennyire se, mert tudjuk, hogy a sajtó, TV, Internet kiknek a kezében van és kik torzítják el a híreket és kik adnak le eleve hazug imformációt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízezren tüntettek előrehozott választásért a macedón fővárosban

Több tízezer, a macedóniai ellenzékkel szimpatizáló ember tüntetett vasárnap Szkopjéban előrehozott… Tovább olvasom