Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Wikileaks - Amerikai nagykövet: a magyar PRT munkájának látható eredményei vannak

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) társadalom-építő tevékenysége és infrastruktúra fejlesztő projektjei látható eredményekkel járnak Afganisztán Baglán tartományában - közölte a diplomáciai képviselet kedd este az MTI-vel.

A Wikileaks kedden hozott nyilvánosságra olyan amerikai diplomáciai táviratokat, melyek egyike szerint új-zélandi csapatok voltak kénytelenek beavatkozni a tehetetlen magyar katonák helyett Afganisztánban. A Karl Eikenberry, az Egyesült Államok kabuli nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban fokozódik az erőszak, drogproblémák és hatalmi harcok vannak. A sürgöny szerint az itt állomásozó magyar PRT keveset tesz azért, hogy leküzdje a nehézségeket a térségben.

A nagykövet erre reagálva azt írta: a nagykövetség nem kívánja kommentálni a Wikileaks által nyilvánosságra hozott állítólagos táviratokat, illetve nem bocsátkozik feltételezésekbe azok tartalmát illetően.

"Ez a PRT elengedhetetlen azoknak az erőfeszítéseknek a sikeréhez, melyekkel a NATO igyekszik lerakni a hosszú távú biztonság, stabilitás és jólét alapjait egy olyan Afganisztánban, mely tiszteletben tartja az emberi jogokat, és amely soha többé nem válik a terroristák és a terrorizmus fészkévé" - hangsúlyozta a közlemény, hozzátéve: "ennek a PRT-nek ezen a helyen történő vezetésével Magyarország csodálatra méltóan járul hozzá az ISAF misszió sikeréhez".

"A PRT-ben és az Afganisztán más részein szolgálatot teljesítő magyar katonák jól képzettek és bátrak. Fejet hajtunk erőfeszítéseik előtt" - szögezte le.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményében korábban úgy reagált: a PRT nem vesz részt fegyveres ellenállókkal szembeni harcban Afganisztánban, erre soha nem volt mandátuma.

A HM szerint az afganisztáni Baglánban állomásozó tartományi újjáépítési csoport katonáinak nincs mandátuma arra, hogy fegyveres harcban vegyen részt; a PRT a helyi infrastruktúra fejlesztésén dolgozik.
"Tehát katonáinkon nem is lehet számon kérni, hogy részt vesznek-e Baglán tartományban ilyen jellegű tevékenységben" - fűzték hozzá.

A közleményben felidézték, hogy a kiszivárogtatott információkat leközlő, The New Zealand Herald című, Aucklandben kiadott napilapnak egy új-zélandi védelmi forrás azt nyilatkozta, hogy a Baglánban elvégzett munka összhangban áll az új-zélandi PRT irányvonalával. Hozzátették, hogy az új-zélandi csapatok nem bocsátkoztak harcba a magyar csapatok helyett."

Olvasóink írták

  • 2. stewe7109 2010. december 08. 09:14
    „.”
  • 1. Lone_wolf.. 2010. december 07. 23:04
    „Nem harcolhatnak a háborús zónában ... gratula hááemm, kormány, egész magyarisztán.XD impotens döntésképtelenségük miatt vannak veszteségeink.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

A brit rendőrség kedden egy svéd nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette Julian… Tovább olvasom