Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Washigton nem fogadja el az iráni ultimátumot

Az Egyesült Államok nem fogadja el Irán ultimátumát a nukleáris fűtőanyag ügyében - közölte Mike Hammer, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője szombaton.
Néhány órával korábban Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter bejelentette, hogy országa maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül január végéig megállapodni a Nyugattal ebben az ügyben. A nyugati országoknak el kell dönteniük, hogy hajlandóak-e eladni Teheránnak vagy gyengén dúsított urániumért elcserélni a fűtőanyagot - mondta Mottaki az állami televízióban, hozzátéve, hogy ezt "ultimátumnak" tekinthetik.

"Egy hónapjuk van, hogy döntsenek, máskülönben Teherán maga fogja a szükséges szintre, 20 százalékosra dúsítani uránkészletét" - közölte.

Hammer reagálásában leszögezte, hogy az ilyen nyilatkozatokkal Irán önmaga érdekeit sérti. Rámutatott, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által előterjesztett javaslatok minden félnek megfeleltek. Egyfelől elvileg Irán is elfogadta ezeket, másfelől pedig a nemzetek közössége is rábólintott. "Ha Iránnak az a célja, hogy nukleáris fűtőanyagra tegyen szert, nincs semmiféle ok arra, hogy elégtelennek tekintsük a létező javaslatot" - mondta a szóvivő.

A NAÜ novemberben azt javasolta Iránnak, hogy szállítsa át Oroszországba 3,5 százalékos dúsítású uránkészlete közel 70 százalékát, amelyet ott 20 százalékosra dúsítanának, majd Franciaországban nukleáris fűtőelemekké alakítanának át, végül - csaknem egy év elteltével - visszaszállítanák Iránba, ahol egy kutatási célú atomreaktor működtetésére használhatnák. Teherán a 2009 végére kitűzött határidőig nem fogadta el az ajánlatot, hanem helyette azt javasolta, hogy a Nyugat adjon el neki fűtőanyagot vagy iráni területen bonyolítsák le az uráncserét.

Az urándúsítás kérdése évek óta vitatéma Irán és a nyugati országok között, amelyek azt gyanítják, hogy az iszlám köztársaság békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hó borítja Pekinget, káosz a közlekedésben

Közlekedési káoszt okozott a havazás Kínában. Autópályákat kellett lezárni, a pekingi nemzetközi… Tovább olvasom