Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Vörösiszap-károsult gyerekeket nyaraltat a Vöröskereszt

A horvát tengerparton nyaralhat június 25-től 120 vörösiszap-károsult gyerek a Magyar és a Horvát Vöröskereszt jóvoltából.

A Devecserről, Kolontárról és Somlóvásárhelyről érkező gyerekek július 2-ig Novi Vinodoslki tengerpartján tölthetik az időt - mondta el Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. Az elnök hangsúlyozta: a Magyar Vöröskereszt nemcsak a katasztrófánál van jelen, hanem utána is segíteni szeretne a rászorulókon és mivel a szervezet nemzetközi, ez hozzájárul a nyaraltatási program sikeres létrehozásához.

A 8-14 éves korú gyerekek nyaraltatásáról szóló hivatalos meghívót Ivan Bandic, a Horvát Köztársaság nagykövete és Milan Bandic, Zágráb polgármestere adta át pénteken a Magyar Vöröskereszt elnökének és a települések képviselőnek Budapesten.

A tavaly tragédia a gyerekek számára nagy trauma lehetett, ezért gondolták úgy, hogy nekik kellene segíteni, hogy feldolgozhassák a történteket - fogalmazott Ivan Bandic, a Horvát Köztársaság nagykövete.

A programon részt vevő gyerekeket a helyi önkormányzat és iskola segítségével választották ki. A Magyar Vöröskereszt a gyerekek kiutazását szervezi és balesetbiztosítást kötött számukra. A vöröskeresztes kísérők és tanárok mellett három horvát anyanyelvű diák, elsősegélynyújtó és vízimentő csapat tart a meghívottakkal, játékokat és sportszereket is visznek magukkal. A csapat három busszal indul útnak Devecserről.

Az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt a vörösiszap-katasztrófa kezdete óta a helyszínen volt és segítette a rászorulókat. Elsőként segélycsomagokat, tisztító és tisztálkodás szereket osztottak, majd az ingóságok pótlásában is kiemelkedő szerepet vállaltak. A segélyszervezet 12 család lakásvásárlását segítette, pótolták a devecseri zeneiskola versenyzongoráját és az iskola felújításában segédkeztek. A szervezet vörösiszap-segélyműveletének összértéke meghaladja a 200 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres az interneten fizetőssé tett szlovák média

Sikeresen indultak - több mint 40 ezer eurós bevételt eredményeztek az első hónapban - a … Tovább olvasom