Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Vizsgálja Brüsszel a Rail Cargo Austria/MÁV Cargo ügyletet

EU - Szeptember vége előtt döntés születik a MÁV Cargo felvásárlásának ügyében az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságán. Az ügylet vizsgálatának határideje szeptember 29.
A MÁV Cargo privatizálására tavaly hirdettek pályázatot, amelyet a Rail Cargo Austria AG és a GYSEV Zrt. konzorciuma nyert el 102,5 milliárd forintos ajánlatával. A konzorcium a vételáron felül öt év alatt 43,5 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget. A szerződést január 2-án megkötötték, de hatályba csak akkor léphet, ha az uniós versenyhivatal jóváhagyja.

Brüsszelben ritkán fordul elő, hogy a határidő lejártát jóval megelőzően lezárjanak egy versenyjogi vizsgálatot, még akkor is, ha azzal kapcsolatban kevés ilyen probléma merül fel. Ugyanakkor az első eljárás eredménye lehet elvben az is, hogy a bizottság mélyrehatóbb, átfogó vizsgálatot indít, ha versenyjogi aggályai támadnak - ehhez az eszközhöz Brüsszel a kérelmek mintegy 5 százalékánál fordul.

Az elmúlt években a bizottság egyetlen felvásárlási ajánlatot utasított el végérvényesen: a Ryanair és az Air Lingus légitársaságok összeolvadását. Minden más eset az ügylet - azonnali vagy feltételes - engedélyezésével végződött.

A Kisalföld és az osztrák sajtó nemrégiben arról cikkezett, hogy az osztrák vállalat ki akar lépni a MÁV Cargo privatizálásából, ezt azonban a Rail Cargo Austria cáfolta.

Olvasóink írták

  • 1. bakter 2008. szeptember 18. 07:58
    „szép kis üzlet: az állam elad az államnak, s ezt privatizációnak nevezik, vajon kik szedték meg magukat ebből sz ügyletből? megtudjuk valaha?vagy itt sem lesz felelős?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítják a Karadzic-ügyben készített vádiratot

Hága - Módosítani szándékoznak az egykori boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic perében készített… Tovább olvasom