Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Vizsgálatot indít az ukrán válság feltárására a Nemzetközi Büntetőbíróság

Ukrajna szeretné diplomáciai úton rendezni az ország keleti felében kialakult helyzetet, de szükség esetén kész harcolni Oroszországgal.
Washington, Párizs, Berlin, London és Róma további szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen

Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár, valamint David Cameron brit és Matteo Renzi olasz kormányfő felvetette újabb szankciók lehetőségét Oroszországgal szemben az ukrajnai helyzet romlása miatt - közölte pénteken a francia elnök hivatal.

A nyugati vezetők telefonon egyeztettek egymással.

"Az állam- és kormányfők gyors reakcióra szólították fel a G7 csoportot és felvetették újabb szankciók elfogadását a nemzetközi közösség által Oroszországgal szemben" - olvasható a közleményben. Azt is hangsúlyozták, hogy "Oroszországnak a Genfben tett kötelezettségvállalásoknak megfelelően hozzá kell járulnia a helyzet oldásához, tartózkodva a provokatív kijelentésektől és a megfélemlítő akcióktól".

Vizsgálatot indít az ukrán válság feltárására a Nemzetközi Büntetőbíróság

Előzetes vizsgálatot indít a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság a tavaly novembertől idén februárig, vagyis a kijevi tiltakozások kezdete és Viktor Janukovics elnök elmozdítása közötti időben Ukrajnában történtek feltárására - tudatta közlemény útján pénteken a törvényszék.

A közlemény tanúsága szerint a bíróság főügyésze, a gambiai Fatou Bensouda előzetes vizsgálatot indított a helyzet értékelésére, és azt is megvizsgálja, hogy a bíróság működését szabályozó római statútum értelmében fennállnak-e a hivatalos nyomozás megindításához szükséges körülmények. Az ügyész azt is felméri, mely kérdésekben van jogköre vizsgálódni.

Descsicja: készek vagyunk harcolni az oroszokkal

Ukrajna szeretné diplomáciai úton rendezni az ország keleti felében kialakult helyzetet, de szükség esetén kész harcolni Oroszországgal - jelentette ki Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter cseh újságíróknak nyilatkozva pénteken Prágában, ahol részt vett az európai uniós Keleti Partnerség konferenciáján.

Descsicja szerint a békét Ukrajna keleti részén a genfi megállapodás megvalósításával lehetne biztosítani.

"Oroszország sajnos semmit sem tesz annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai helyzetet megnyugtassa, és folytatja az ott működő szélsőséges csoportok támogatását" - állította az ukrán diplomácia vezetője.
A helyzet megnyugtatásának másik eszközét szerinte az ukrán biztonsági erők kelet-ukrajnai akciója jelenti.

"Utasítást kaptak, hogy állítsák helyre a rendet a térségben, s kerüljék el, hogy akcióiknak civil áldozatai legyenek" - mutatott rá Descsicja.

A miniszter leszögezte: Kijevet rendkívül aggasztja Oroszország viselkedése, különösen az ukrán határok mentén elkezdett hadgyakorlat.

Bár Ukrajna békés eszközökkel akarja megoldani a konfliktust, kész a harcra is. "Készen állunk a harcra is, ellenállunk Oroszországnak, ha az úgy dönt, hogy beavatkozik Ukrajnában" - hangsúlyozta az ügyvezető ukrán külügyminiszter.

Úgy vélte: a mai kelet-ukrajnai helyzet nagyon hasonlít ahhoz a helyzethez, amely a Krím félszigeten alakult ki az orosz megszállás előtt.

"Le kellene vonnunk a tanulságokat, s nem engedni meg Oroszországnak, hogy folytassa provokációit" - szögezte le Descsicja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb lavinák voltak a Mount Everesten ott, ahol korábban serpák haltak meg

Most már szinte biztos, hogy ebben a hegymászó idényben senki sem fog feljutni a Mount Everest… Tovább olvasom