Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Vízbe esett több tucatnyi menekült egy hajóról a Jón-tengeren

A görög kikötői hatóságok vasárnap hajnalban Korfu szigete közelében kimenekítettek 241 menekültet egy Olaszországba tartó, veszélybe került hajóról, és keresnek további mintegy húsz eltűntet - közölték hivatalosan.

A kutatási és mentési munkálatok viharos időjárási körülmények között folytak hajókkal és helikopterekkel Korfutól 30 tengeri mérfölddel nyugatra.

A kimenekítettek - akik afgánnak mondják magukat, és sok nő, valamint gyerek is van köztük - elmondták, hogy társaik akkor estek vízbe, amikor a 35 méter hosszú hajó léket kapott.

A hatóságok úgy szereztek tudomást a veszélybe kerültekről, hogy az éjszaka telefonon érkezett egy segélyhívás a korfui rendőrségre. A görög parti őrség egy kis teherhajóra menekítette a szerencsétlenül jártakat.

Egy korábbi jelentés szerint egy holland zászló alatt közlekedő hajó vette fel őket a fedélzetére. A teherhajó érkezését Korfura vasárnap napközben várják. A menekültek sorsáról személyazonosságának megállapítása után döntenek.

Egyelőre nem tudni, hogy a hajó honnét indult. Nem sokkal utasainak kimenekítése után elsüllyedt. Görögország az elmúlt években az Ázsiából Európába irányuló illegális menekültárad és a menedékkérők legfontosabb tranzitországává vált.

A többi európai ország azonban egyre kevesebb menekültet enged be, ezért a migránsok egy jó része Görögországban reked. Az embercsempészek pedig újabb és újabb útvonalakat, utazási módokat tervelnek ki a menekültek számára.

Becslések szerint a 11 millió lélekszámú Görögországban jelenleg mintegy félmillió illegálisan érkezett ember vár sorsának jobbra fordulására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldozó magyar rézkábel tolvajok

Három magyar állampolgárságú rézkábel tolvajt is elfogott a rendőrség az S4-es gyorsforgalmi úton… Tovább olvasom