Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Vitára szólítja Iránt az EU

A nukleáris témáról folytatandó vitára szólította fel Iránt Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Szaíd Dzsalili iráni főtárgyalóhoz intézett levelében.

Ashton ezt hétfőn közölte Luxembourgban, ahol a nap folyamán tanácskozást tartanak az EU-országok külügyminiszterei. Az egyik napirendi pontként megvitatják azt az új helyzetet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsában született, Irán elleni újabb szankciós intézkedéssel előállt, és megvitatják, hogy milyen saját szankciós lépéseket indokolt tennie magának az uniónak.

A főképviselő úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy szerinte fenn kell tartani a "kettős megközelítés" politikáját Teheránnal szemben. E politika értelmében a nemzetközi közösség átfogó együttműködést ígér Iránnak arra az esetre, ha az hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni nukleáris programját, a Teherán által békés célúnak mondott urándúsítást. A tárgyalások folyamatos szorgalmazása mellett azonban a nemzetközi közösség szankciós nyomást is kíván gyakorolni Iránra.

Ashton a külügyminiszteri tanácskozás megkezdése előtt beszámolt arról is, hogy megvitatják, miként szüntethető meg a Gázai-övezet izraeli blokádja. Az unió szeretné ösztönözni és támogatni ezt a lépést, és szó van EU-megbízottak esetleges helyszínre küldéséről is. A miniszterek előtt fekvő állásfoglalás-tervezet "elfogadhatatlannak és kontraproduktívnak" minősíti Izrael magatartását.

Az EU főképviselője nagyon veszélyesnek nevezte a kirgizisztáni helyzetet, és hangsúlyozta, hogy mielőbb helyre kell állítani a rendet a közép-ázsiai országban, ahol kiújultak a fegyveres összecsapások. Ashton hamarosan a helyszínre küldi megbízottját, Pierre Morelt, aki felméri, milyen segítséget nyújthat az unió a helyzet rendezéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikó: 9 halott egy repülőgép balesetben

A kelet-mexikói Quintana Roo szövetségi állam kormányzói tisztségéért versengő Roberto Borge nem… Tovább olvasom