Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Viták és zavarok a szlovákiai népszámlálás körül

Éles viták és szervezési zavarok kísérik az idei szlovákiai népszámlálást, amelynek a május 20-i éjféli helyzetet kell tükröznie.
A kitöltött adatlapokat, amelyeknek a szlovákon kívül van kisebbségi nyelvű, tehát magyarok lakta régiókban magyar változata is, június 6-ig kell leadni. A szlovák adatvédelmi biztos ugyanis pénteken megkérdőjelezte, hogy valóban anonim-e a cenzus. A

hivatal álláspontja szerint az a számkód, amelyet a kitöltött adatlapra kell ragasztani, lehetőséget ad az egyes személyek azonosítására. A hivatal ezért felszólította a számlálóbiztosokat, hogy ne követeljék az emberektől ennek a számkódnak a felragasztását a kérdőívekre. A szlovák statisztikai hivatal azonnal reagált, és visszautasította az állításokat. Közlése szerint a számkód csak annak bebiztosítására szolgál, nehogy valaki bármilyen oknál fogva is kétszer töltse ki az adatlapokat.

A statisztikai hivatal hangsúlyozta: az adatokat bizalmasan kezelik, és azok nem juthatnak illetéktelen kezekbe. A népszámlálási adatlapok szétosztását számos helyen káosz jellemezte, de a problémákat végül megoldották. Kelet-Szlovákiában például több magyarlakta településen csak szlovák adatlapokat kaptak a lakosok, míg voltak olyan szlovák települések, ahol kevés volt a szlovák kérdőív, s azok helyett magyar nyelvűek álltak rendelkezésre.

A mintegy 40 százalékban magyarok lakta Szepsibe (Moldava nad Bodvou) például nem érkeztek meg a magyar nyelvű formanyomtatványok, s csak 11 000 darab szlovák nyelvűt kaptak. Zupcan Tímea, a szepsi városi hivatal munkatársa elmondta: a kassai megyei hivataltól kértek segítséget, így 5000 darab szlovák nyelvű nyomtatványt magyarra cseréltek.

Később azonban kiderült, hogy a fennmaradó 6000 darab szlovák nyomtatvány kevés, így további 2000 darabot kellett belőle rendelni. A Sme című napilap értesülései szerint a Kassa-vidéki járásban Komaróc (Komárovce) településen szlovák nyelvű nyomtatványból volt kevés, pedig a 400 lelket számláló falu lakosainak megközelítőleg a fele szlovák nemzetiségű. Az idei népszámlálás költségeit a hatóságok több mint 30 millió euróra teszik. Az adatlapokat most első ízben az interneten is ki lehet tölteni és be lehet küldeni a statisztikai hivatalba. A cenzus első részeredményeit az őszre ígérik az illetékesek.

Olvasóink írták

 • 1. meir 2011. május 23. 14:10
  „-"nem erkeztek meg a magyarnyelvuek,csak 11000 szlovaknyelvu.."-
  konyorgom!!
  a Szlovak Nemzetallam Szlovak Allampolgarait szamlaljak ossze-(legyen az barmilyen kissebbsegu is!!)-!!
  miert is kellene kulon osszeszalmlalni a mas nemzetisegueket!!ugytudom ma szlovakiaban na hivatalos allamnyelv a szlovak!!
  ez minden orszagban igy tortenik!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meredeken leminősítette Görögországot a Fitch Ratings

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta az euróövezeti tag Görögország eddig sem… Tovább olvasom