Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Viták az Éhezésről Cannesban

Franciaország - Több kritikus szerint is letaglózó és provokatív a Hunger (Éhezés) című alkotás. A történet alapját maga a történelem adja. Az időpont 1981, amikor a börtönben éhségsztrájkot kezdenek a katolikus Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) és az Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (INLA) nevű illegális fegyveres szervezetek tagjai.

A cannes-i filmfesztiválon csütörtökön tartották az Éhezés (Hunger) című film világpremierjét.

A sztrájk ideje alatt a brit kormányfő, Margaret Thatchert nem hatotta meg a halálra szánt éhségsztrájkolók követelése, hogy kapjanak politikai fogoly-státust. A vaslady kormánya engesztelhetetlenül terroristáknak tartja a rabokat, köztük Bobby Sandet, a film központi figuráját. A férfit 1977. szeptemberében 14 év börtönre ítélték, mert a bíróság szerint az IRA tagja, és találtak nála egy revolvert, amellyel korábban többször rálőttek egy rendőrre. A protestáns-többségű Észak-Írországban a gyilkos felekezeti erőszak fezszámolására küldött brit katonák állomásoznak ekkor. Az éhségsztrájkokat Bobby Sand kezdte 1981. március 1-jén . Hogy támogatói megmentsék, a 27 éves férfit elindítják az egyik választókerületben a brit parlamenti választásokon. És Sands szűken bár, de nyer. Ám hiába képviselő formailag, a politikai fogoly-státust nem kapja meg.


A sztrájkolók megtagadták, hogy börtönruhát viseljenek, ürüléküket a falra kenték, nem voltak hajlandók dolgozni, azt követelték, hogy beszélhessenek egymással, hogy tanulhassanak, hogy látogatókat fogadhassanak, és hogy hetente egyszer levelet küldhessenek. A brit kormány azonnal visszautasította követeléseiket, és azzal vádolta meg őket, hogy a média figyelmét akarják felkelteni és hamis részvétet szeretnének kivívni maguknak. Röviddel az éhségsztrájk kezdete után meghalt egy Frank Maguire nevű fogoly szívrohamban. Három héttel később, 66 napos éhezés után Bobby Sands is meghalt, majd további kilenc éhségsztrájkoló. Sands halálhírére több napig tartó erőszakhullám söpört végig Észak-Írországon.

Temetésén 100 ezren vettek részt. A Bobby Sands éhségsztrájkjáról készült filmet, amelyet Steve McQueen rendezett, Michael Fassbender angol színész főszereplésével, máris heves támadások érték Nagy-Britanniában. A sajtóban megjelent több kommentár szerint a "Hunger" mártírt csinál egy terroristából. A rendező visszautasítja ezt, szerinte a filmben ábrázolt Bobby Sands nem hős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a világvége?

Oroszország - Kijöttek a világvégét váró orosz szekta utolsó tagjai is a domboldalba vájt… Tovább olvasom