Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Vita Németországban a rákszűrésről

Nyílt vita tört ki a német orvostársadalomban a rákszűrés előnyeiről, illetve hátrányairól.
A rák - mint arra egy csütörtökön Berlinben közzétett, az Egészségügyi Világszervezet adataira hivatkozó jelentés rámutatott - a legvégzetesebb valamennyi betegség közül. 2007-ben 7,9 millióan haltak meg szerte a világon rákban, többen, mint az AIDS-ben, a tuberkolózisban és a maláriában együttvéve. 2030-ra a szervezet évente 12 millió, rákbetegségben elhunyt halottal számol.

Nem csoda, hogy az emberek félnek, és hálásak a korai felismerési programokért, amelyek a különböző tumorok időben történő felismerését és hatékonyabb kezelését ígérik. Az állam minderre sok pénzt fordít, de vitatott, hogy ezt megfelelően fekteti-e be - vélekedett a jelentés. Németországban a közelmúltban éles vita tört ki a mellrákszűréséről.

A rendszeres szűrés ellenzői azt állítják, hogy túl sok a hibás eredmény, ami a nőket megfélemlíti, a szükségtelen szövetmintavételek és a sugárkezelés okozta megterhelés pedig önmagában is rákot okozhat. Legnevesebb képviselőjük, Peter Götzsche, aki jelenleg egy koppenhágai rákkutató intézetet vezet, egy interjúban azt hangoztatta, hogy a legtöbb nő nincs is tisztában a kockázatokkal.

Götzsche szerint a rákszűrés sokkal több nő esetében jár hátrányokkal, mint előnnyel. "Ha 1000 nő 20 éven keresztül rákszűrésen vesz részt, csupán eggyel kevesebb hal meg közülük mellrákban" - hangoztatta a professzor, aki mindenekelőtt a hátrányokat emelte ki. A leghatározottabban szembeszállt orvoskollégájával az egyik legtekintélyesebb németországi mammográfiai központ vezetője.

Karin Bock szerint már Götzsche számai is hibásak, több tanulmány alapján ugyanis egyértelmű bebizonyítást nyert, hogy a rákszűrés eredményeként 1000 nő közül legkevesebb ötöt sikerül megmenteni. A Berlinben közelmúltban tartott német rákkongresszuson ugyanakkor többen rámutattak a vélt hátrányokra. Így a többi között arra, hogy 1000 nő közül minden negyedik esetében hibás a diagnosztika. Átlagban 50 egészséges nőtől vesznek szövetmintát, és a Karin Bock által említett 5 megmentett nővel ugyancsak 5 olyan nő áll szemben, akit rák gyanújával kezelnek, illetve operálnak, noha a betegség valójában nem támadta meg őket.

A német állam évente 400 millió eurót fordít a mellrákszűrési programra. Az illetékesek szerint nem kizárólag a tényleges haszonról van szó, hanem a biztonság szubjektív érzetéről, amelyet a nők számára biztosítani kívánnak. A mammográfia bevezetése - ismerték el ugyanakkor - visszatekintve több kérdést vet fel. A szakértők között vita van azzal kapcsolatban is, vajon a szűréssel pénzt lehet-e megtakarítani. A támogatók szerint igen, az ellenzők szerint nem, a szűrések költségeihez ugyanis hozzá kell számolni a szükségtelen terápiák költségeit is. Egyes rákfajták esetében pedig az ellenzők szerint a szűrés - és az azt követő kezelés - csak költségekkel és megpróbáltatásokkal jár.

Ezek között első helyen a mindenekelőtt kis gyermekeket sújtó központi idegrendszeri tumort, a neoroblastómát említették. Ennek szűrését egyébként több országban - így Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában - már leállították, arra hivatkozva, hogy nem csupán a költségeket lehetett megtakarítani, hanem a gyermekek számára gyötrelmes terápiát is.

A vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy a betegség az esetek legnagyobb százalékában kezelés nélkül megszűnt. Kérdéses a prosztatarák korai felismerését célzó szűrés is, amelyre a 45 év feletti német férfiaknak joguk van. És hasonlóan kérdések vetődtek fel a bőrrák szűrésének bevezetésével kapcsolatban is.

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2010. március 13. 20:40
    „A rak oka: oxigen hiany, D-Vitamin hiany, iodin hiany, mozgas hiany es stressz. Hogyan lehet megelozni?
    Sokat setalni, biciklizni a termeszetben, mozogni (nem a nagyvarosokban). Napozni furdoruhaban rendszeresen (fokent reggel es delelott), iodint algabol lehet beszerezni, es keruljuk a halogen, feher lampakat - a hagyomanyos ego jo illetve a termeszetes feny. Bio repa es cekla-le, zoldseg levek, minel kevesebb voros hus, kenyer es teszta. Amikor csak lehet mozogjunk szabadlevegon, napszemuveg nelkul, tovabba minden gyogyszer ("= vegyszer") savasitja a testet, ugyhogy lehetoleg kerulni kell a gyogyszereket. Zold teak, akupunktura stb...helyettuk. LUGOSITANI a testet rendszeresen.
    Ja es jobb egy olcsobb, kisebb lakasban lakni hitel nelkul, mint aggodni minden nap, hogy mibol fizetjuk a reszleteket, mert az aggodas stressz. Alakitsuk ugy at az eltunket, hogy ne legyen stresszes. Mindent lehet csak akarni kell!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem Berlusconi a leggazdagabb olasz

Már nem Berlusconi a leggazdagabb ember Olaszországban: a Forbes magazin összeállítása szerint a… Tovább olvasom