Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Vita az erdélyi magyar politikai szervezetek között az európai állampolgárságról

Két román szervezet is elutasítja Tőkés László azon megállapítását, hogy különutasként járnek el az európai állampolgári kezdeményezés érvényesítése érdekében.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is elutasítja Tőkés Lászlónak azt a megállapítását, mely szerint a két szervezet "különutasként" jár el az európai állampolgári kezdeményezés érvényesítése érdekében.

Ezt a kezdeményezést a lisszaboni szerződés teszi lehetővé, így megfelelő számú tagállamból származó, megfelelő számú állampolgári aláírással igényelni lehet az Európai Bizottságtól, hogy bizonyos kérdésekben terjesszen elő jogi aktusokra vonatkozó javaslatokat a hatáskörébe tartozó területeken.

A magyar szervezetek szerint ezzel lehetne rávenni az Európai Unió intézményeit, hogy a nemzeti kisebbségek helyzetét is szabályozza jogilag.

Tőkés László a múlt héten összehívta a Kárpát-medencei Autonómia Tanácsot (KMAT), amelynek elnöki tisztségét tölti be. Azzal a céllal kezdeményezte a testület újabb tanácskozását, hogy új lendületet adjanak az autonómiaküzdelmeknek az európai állampolgári kezdeményezés révén. Tőkés szerint ebben a témában a KMAT az egyeztetésnek, valamint a közös Kárpát-medencei álláspont és cselekvési terv kidolgozásának a legfontosabb fóruma.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke a Krónika és a Népújság című erdélyi lapoknak kifejtette, hogy a székely nép autonómiatörekvésének közképviseleteként, önálló testületként az SZNT nem fogadhat el alárendeltséget sem egyének, sem testületek részéről. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Tőkés László különutasnak nevezi az SZNT-t, holott az út, amelyen közel egy évtizede jár a székelyek közképviselete, nem külön út, hanem a "helyes út".

Az SZNT kidolgozott már munkadokumentumként egy tervezetet az állampolgári kezdeményezésről, amelynek tárgya az őshonos nemzeti kisebbségek által többségben lakott régiók sajátos jogállásának biztosítása.
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: az RMDSZ azt szeretné, hogy az EU fogadjon el egy kisebbségi kerettörvényt. Ezért megkeresték az Európai Népcsoportok Föderális Unióját (FUEN), amely több mint 60 kisebbségi szervezetet tömörít. Az RMDSZ szerint nem lehet csak a magyarokra vagy csak a székelyekre kiélezni az európai állampolgári kezdeményezést, hanem a többi európai kisebbséget is fel kell sorakoztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi sajtó Magyarországról: Viktor Ortega és Daniel Orban

A nemzetközi sajtó továbbra is a szombati, Orbán Viktort támogató felvonulásról és a Klubrádió… Tovább olvasom