Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Visszafogják egy texasi atomerőmű bővítési munkálatait

Lelassítják a Dél-texasi Projekt (STP) elnevezésű atomerőmű építését, amíg az amerikai Nukleáris Szabályozás Bizottsága, a japán atombelesetek tapasztalatai alapján nem vizsgálja felül a szövetségi biztonsági előírásokat - jelentették kedden amerikai hírforrások.
A Bay Cityben épülő beruházás tulajdonosa az NRG Energy és a Toshiba által birtokolt Nuclear Innovation North America (NINA) nevű cég. A döntés értelmében két reaktor építését lassítják le.

A Civil Society Institute által kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint egyébként az amerikaiak 53 százaléka támogatná, hogy hirdessenek moratóriumot a nukleáris erőművek építésére, ha az Egyesült Államok a hatékonyabb energia felhasználása és a megújuló enegiaforrások bevonása révén tudná fedezni szükségleteit.
A megkérdezettek háromnegyede ellenezte, hogy az új reaktorokat szövetségi hitelgaranciák segítségével építsék meg. Az energiaügyi minisztérium jelenleg 18,5 milliárd dollár hitelgaranciát tud biztosítani, de Obama-kormány azt szeretné, ha a kongresszus 55 milliárd dollárra bővítené a keretet.

A felmérés szerint az amerikaiak többsége helyeselné, ha a kongresszus visszavonná azt az 1957-ben elfogadott törvényt, amely mentesíti az atomenergetikai cégeket attól, hogy fedezzék a katasztrófák következményeinek felszámolásából eredő költségeket.

A közvélemény-kutatás megállapította, hogy az atomerőművek 80 kilométeres körzetében élő amerikaiak 52 százalékának fogalma sincs arról, hogy mit kell tenni nukleáris vészhelyzet esetén, és hogy merre van a menekülő útvonal.

Joe Biden amerikai alelnök egyébként kedden előre be nem jelentett látogatást tett Japán washingtoni nagykövetségén, ahol részvétét fejezte ki a cunami okozta pusztítás miatt és megerősítette, hogy Amerika minden támogatást megad a szigetországnak a nukleáris balesetek következményeinek felszámolásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Atomhelyzet: a japánok többsége kételkedik

A legtöbb japán kételkedik abban, hogy teljes körű információt kap a hatóságoktól a megrongálódott… Tovább olvasom