Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Világszerte elítélik a koránégetés tervét

Terry Jones baptista lelkész a Korán 200 példányát szeretné elégetni szombaton, a 2001-es terrortámadások évfordulóján.

Terve világszerte hatalmas felháborodást keltett, több arab országban pedig tüntetéseket váltott ki. Barack Obama amerikai elnök egy tv-interjúban arra buzdította a férfit, álljon el a dologtól, s úgy tűnik, erre ő - bizonyos feltételek esetén - kész is lenne.

Az elnök az ABC televízió Good Morning America című reggeli műsorában hangsúlyozta, a koránégetést az al-Kaida terrorszervezet érvként fogja felhasználni a tagtoborzási kampányában. "Ez egy aranybánya az al-Kaida tagtoborzásának szempontjából. Az olyan helyeken, mint Pakisztán és Afganisztán súlyos erőszakcselekmények történhetnek. Ez (a terv) fellendítheti az olyan személyek beszervezését, akik amerikai városokban vagy európai városokban készek felrobbantani magukat" - mondta Obama.

"Remélem, megérti, hogy amit tenni készül, teljes egészében ellentétben áll az általunk, amerikaiak által vallott értékekkel, amelyek értelmében ez az ország a vallásszabadság és a vallási tolerancia eszméjére épült" - tette hozzá az elnök.

Terry Jones kijelentette, hogy amennyiben az amerikai hatóságok felkérnék erre, talán elvetné a tervét. A tiszteletes a USA Today című napilapnak nyilatkozva kijelentette: kormányzati megkeresés esetén "feltétlenül meggondolnánk magunkat. Most is ezt tesszük. Úgy gondolom, hogy egy részükről érkező hívást nem hagynánk figyelmen kívül."
Jones tervezett akcióját Obama mellett bírálta Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter is, de a kormányzati vezetők részéről eddig senki sem próbálta meg személyesen felvenni vele a kapcsolatot.

Csütörtökön egyre több muzulmán ország tiltakozott hivatalosan is a terv ellen: Bahrein után Indonézia, India és Pakisztán vezetői is nyílt levélben illetve közleményben fejezték ki felháborodásukat, és arra kérték Obamát, akadályozza meg a szent könyvük elégetését. Tiltakozott az iráni külügyminiszter is. - A koránégetést a szélsőségesek az erőszakos cselekedeteik igazolására fogják használni - figyelmeztetett Núri al-Máliki iraki kormányfő.

Pakisztánban és Afganisztánban néhány száz ember az utcára vonult, hogy tüntessen a terv ellen. A pakisztáni Multán városában mintegy 200 jogász és a civil társadalom számos képviselője tartott megmozdulást, követelve Washingtontól a koránégetés megakadályozását. A tiltakozók elégettek egy amerikai zászlót. Egyik angol nyelvű plakátjukon az az üzenet állt, hogy amennyiben Floridában elégetik a Koránt, az az Egyesült Államok megsemmisítésének kezdetét fogja jelenteni.

Afganisztánban is az amerikai lobogó felgyújtásával, és keresztény-ellenes jelszavak skandálásával fejezte ki felháborodását több száz tüntető. A tiltakozók megpróbáltak behatolni egy katonai táborba, de a rendőrség ezt megakadályozta és feloszlatta a tömeget.

Terry Jones nem csak távoli muzulmán országokban váltott ki ilyen heves felháborodást. A lelkész már több, mint száz halálos fenyegetést kapott, s mint mondta, fegyvert hord magánál.

Jones ugyanakkor elmondta, hogy rengeteg bátorítást is kap, és hogy támogatói sok, általuk tűzre vetendőnek tartott iszlám szent könyvet postáztak el a mintegy 50 hívet számláló közösségének címére.

Sőt, csütörtökön egy másik amerikai lelkész bejelentette, hogy ő a saját háza előtt fogja elégetni muzulmánok szent könyvének egy példányát. "Ha meg akarják tartani a vallásukat, akkor menjenek máshová" - hangoztatta számos alkalommal a muszlimokkal kapcsolatban Bob Old evangélista lelkész.

A koránégetés terve miatt megnőtt a terrortámadások kockázata - figyelmeztetett csütörtökön az Interpol. Több amerikai nagykövetség már a felhívás előtt óvatosságra intő felhívást adott ki.

Ugyanakkor volt egy olyan iszlám csoport, amely semlegesen reagált az amerikai tiszteletes tervezett akciójára: a marokkói muzulmán hittudósok szervezete. Az ulemák azt nyilatkozták, nem jelent veszélyt az iszlámra néhány elvakult keresztény terve, és hogy a Korán elégetése a kereszténységtől is idegen cselekedet.

Olvasóink írták

 • 9. obama 2010. szeptember 12. 13:42
  „ja miert egettek amerikai zaszlot?”
 • 8. Lone_wolf.. 2010. szeptember 11. 02:30
  „Hát Janika ebben tökéletesen igazad van!”
 • 7. CsabaKiraly 2010. szeptember 10. 20:47
  „Igazi "kereszteny" cselekedet. Mar csak az hianyzik. hogy karoba huzzak a "Gyaurokat" vagy maglyara kuldjek a "hitetlent".”
 • 6. janika 2010. szeptember 10. 20:27
  „Hát igen a vallási révületet csak egy vékony hajszál választ el a gyilkos tébolytól!”
 • 5. knifemaster 2010. szeptember 10. 19:12
  „Kell a balhé,hogy amerikának legyen bevételi forrása...:)”
 • 4. Beex 2010. szeptember 10. 10:39
  „Inkább nézne utána mi történt ott, lehet utána az amerikai alkotmányt égetné..”
 • 3. meir 2010. szeptember 10. 09:43
  „Nu??
  -es ha netan a Koran egetes miatt megolnek par szerencsetlen Yankee-t itt-ott a vilagban, Terry Jones vajon mit mond majd a gyaszolo csaladnak??
  netan azt,hogy,; -"Isten akarata volt"-? mert az egy Hazugsag!!”
 • 2. dr73 2010. szeptember 09. 23:00
  „Vegyes érzelmeim vannak,egyenlőre nem tudom eldönteni.Az éremnek két oldala van!”
 • 1. nüs 2010. szeptember 09. 20:38
  „nagy Isten állatkertje, kár hogy nincsenek korlátok”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban 51 százalékkal nőtt az új autók eladása augusztusban

Oroszországban 51 százalékkal bővült az új autók eladása augusztusban a tavalyi azonos hónaphoz… Tovább olvasom