Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Világméretűvé dagad a Siemens korrupciós botránya

Már a Siemens vezetőségét "súrolja" a másfél hete kirobbant korrupciós botrány. Hétfői értesülések szerint a müncheni főügyészség a közeli jövőben arra készül, hogy kihallgassa Klaus Kleinfeldet, az egyik legtekintélyesebb európai, illetve német vegyes ipari és elektronikai cég, a Siemens igazgatótanácsának elnökét.
A Magyarországgal is szoros üzleti kapcsolatokat ápoló konszern egyik őrizetben lévő alkalmazottja a hét végén azt állította, hogy az elmúlt években kifizetett, tetemes megvesztegetésekről magas beosztású vezetők is tudtak, és többen közülük igyekeztek eltussolni az ügyet.

A liberális Süddeutsche Zeitung által idézett alkalmazott a Siemens korrupció elleni részlegének egyes vezetőit említette, akik szavai szerint tudtak a "világméretű korrupcióról". A botrány ugyanis az elmúlt napokban valóban világméretűvé vált.

Információk szerint a konszern alkalmazottai bizonyos megrendelések elnyerése fejében nemcsak európai, hanem afrikai, közép-és dél-amerikai és ázsiai országokba is utaltak csúszópénzeket. A megemlített államok között szerepel egyebek között Nigéria, Egyiptom, Kuvait, Szaúd-Arábia és Indonézia.

A szóban forgó megvesztegetések értéke az eddigi összesítések szerint jócskán meghaladja a 200 millió eurót. A részvényesek szóvivője hétfőn azt hangsúlyozta, hogy a megvesztegetési ügyeket teljes mértékben fel kell tárni. Michael Kunert szerint, akiről bebizonyosodik, hogy akár a legcsekélyebb tudomása is volt a pénzek törvénytelen kifizetéséről, és azt nem jelentette, annak azonnali hatállyal távoznia kell a Siemenstől.

A müncheni főügyészség állítólag már a közeli napokban ki akarja hallgatni az igazgatótanács elnökét is, hogy megállapítsa, milyen szerepe volt a megvesztegetésekben. A cég eddig azt állította, hogy Klaus Kleinfeld először idén januárban szerzett tudomást az elmúlt években történtekről, és azonnal vizsgálatot rendelt el. Az igazgatótanács a maga részéről levélben fordult az alkalmazottakhoz, fegyelmi, illetve büntetőjogi intézkedésekkel fenyegetve meg azokat, akik munkájuk során jogellenes cselekedeteket követnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

156 áldozatot exhumáltak Szrebrenica közelében

Befejődött a boszniai Szrebrenica közelében lévő Sznagovón a nemrégiben fellelt tömegsír feltárása.… Tovább olvasom