Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Vezető orosz tisztségviselők Hodorkovszkij felmentő ítélete mellett

Oroszországban szokatlan módon számos vezető személyiség nyíltan állást foglalt amellett, hogy Hodorkovszkijt fel kell menteni a második perében.

A bíróság hétfőn bűnösnek nyilvánította az egykori olajmágnást és volt üzlettársát, Platon Lebegyevet. Igor Jurgensz, a Gyáriparosok Szövetségének alelnöke, Dmitrij Medvegyev elnök INSZOR társadalomtudományi kutatóintézetének vezetője a Kommerszant című lapban hétfőn megjelent interjúban leszögezte: a felmentő ítélet kielégítené a vállalkozókat, a Nyugatot és a potenciális oroszországi beruházókat.

Ha azonban bűnösnek találják a vádlottakat, az egész sor, Oroszország számára kellemetlen vizsgálódást von maga után az Európai Emberi Jogi Bíróságon és más bíróságokon - mondta Jurgensz, hozzátéve, hogy az Európai Parlament képviselői rendelkeznek a teljes perirattal, beleértve az ügyészek hibáit is. Emlékeztetett rá, hogy a Yukos (Jukosz) ügyében Oroszország már két, Nyugaton lefolytatott pert is elvesztett, s ezért kénytelen sok-sok millió dollárt fizetni.

Jurgensz szerint az első ítéletet a tömeg még úgy-ahogy igazságosnak találta, mert gyanús volt, hogy Hodorkovszkij honnan szedte a vagyonát, és valószínűnek tűnt, hogy adócsalást is elkövetett. Bár már akkor is úgy látták, hogy noha ilyesmit mindenki csinált, mégis csak Hodorkovszkijt vonták felelősségre.

"Mostanra azonban megváltozott a társadalom. Hogyan is beszélhetünk modernizálásról, a demokrácia fejlesztéséről, arról, hogy ez már demokratikus állam (...), amikor nem tudjuk szétválasztani a hatalmi ágakat. Ma már sok állampolgár a személyét fenyegető veszélyt lát abban, hogy a bíróságok sehogyan sem tudnak függetlenné válni, és a felmentő ítélet ezeket a félelmeket elsimíthatná.

A vádlottak elítélése (...) elmélyíti majd a társadalmi pesszimizmust, a változás lehetőségének kétségbe vonását" - mondta, s úgy vélte: az üzleti élet szereplői legrosszabb esetben fogcsikorgatva el tudnának fogadni egy enyhe ítéletet.

Leonyid Parfjonov neves újságíró kijelentette: nem kell pártolni Hodorkovszkijt annak megértéséhez, hogy történelmi ügyről van szó, "amely sok mindent, ha nem mindent meghatároz az ország társadalmi-politikai helyzetében, mert a független, csakis a törvényre támaszkodó bíróság nem csak a vádlottaknak létszükséglet, hanem mindannyiunknak".

Nyikolaj Szvanyidze ismert publicista, aki Vlagyimir Putyinról írt portrékönyvet, kijelentette: "A pernek óriási hatása lesz az országra, a világban élvezett tekintélyére, a társadalomra és mindannyiunkra. Ennek az ítéletnek az alapján határozzák majd meg, kik vagyunk, hogyan élünk."

Leonyid Gozman, a Kreml által több liberális párt összevonásával kreált Jobboldali Ügy párt társelnöke kijelentette: a felmentő ítélet új korszakot nyithatna meg Oroszország történelmében. Hozzátette: úgy véli, ha elítélik a vádlottakat, a 2012-es elnökválasztás után amnesztiában részesülhetnek.

A Wikileaks honlapon az ítélethirdetéssel egy időben megjelentek az amerikai diplomatáknak az üggyel kapcsolatos jelentései. Szerintük Hodorkovszkij börtönben marad mindaddig, amíg Putyin hatalmon van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos közlekedési balesetek Kínában, halottak

Legkevesebb 16 halálos áldozata és 25 sérültje van két hétfői kínai közlekedési balesetnek -… Tovább olvasom