Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Véres napok Egyiptomban - Vadászgépek Kairó fölött

Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel és fosztották ki Kairóban az Egyiptomi Múzeumot. Vasárnapi összefoglaló.


21.35 - Mubarak a biztonság helyreállítására szólított fel

Hoszni Mubarak egyiptomi miniszterelnök arra kérte az új miniszterelnököt, hogy a "nyugalom helyreállítását" tekintse legfontosabb feladatának. Ahmed Safík szombaton kapott megbízatást az új kormány megalakítására.

Mubarak vasárnap másfél órán át tanácskozott Safíkkal. A találkozón az elnök rögzítette az új kormánynak szabott feladatokat, köztük is legelső helyen a stabilitás és a nyugalom helyreállítását. Emellett több politikai reformot is szorgalmazott. Dacára annak, hogy Mubarak szombaton menesztette az előző kormányt, és Omar Szulejmán személyében alelnököt, Safík személyében pedig új miniszterelnököt nevezett ki, a kormányellenes tüntetések vasárnap is folytatódtak országszerte.

20.50 - Omar Sharif szerint Mubaraknak mennie kellene

Omar Sharif szolidáris az egyiptomi néppel, és szerinte Hoszni Mubarak elnöknek távoznia kellene hivatalából. A jelenleg Kairóban tartózkodó világhírű egyiptomi színész telefonon adott interjút vasárnap a francia közszolgálati rádiónak. "Egy nagy szálló 17. emeletén vagyok, és látom, hogy mit történik. Szolidáris vagyok a néppel, mert úgy vélem, hogy nagyon jól viselkedett, sokkal jobban, mint a kormány.

Úgy gondolom, hogy az elnöknek le kellett volna mondania. Harminc éve ő az elnök, elég volt" - mondta a France Inter adásában a 78 éves színész. Hozzátette: "Szerencsére jó alelnököt választott (Omar Szuleimán személyében), akinek jó kapcsolatai vannak Izraellel, és ez nagyon fontos". Jelezte azt is, hogy tart a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalomtól. "Nem kérek belőlük. Eddig be voltak zárkózva. Kezdenek előjönni, a lakosság húsz százaléka hozzájuk tartozik, ez számomra kissé nyugtalanító" - mondta a legendás filmszínész.

20.00 - Egyiptom - Felülvizsgálják parlamenti választások eredményét

Egyiptomban felülvizsgálják a legutóbbi, az ellenzék által szabálytalannak minősített parlamenti választások eredményét - jelentette be vasárnap a kairói törvényhozás elnöke. Az ellenzék fő erői a tavaly év végi egész választás érvénytelenítését követelték a csalások miatt, amelyek eredményeként Hoszni Mubarak elnök Nemzeti Demokrata Pártja több mint 80 százalékos többségbe került a parlamentben.

Ezek a választások is táplálták azt az ellenségességet a rendszerrel szemben, amely most az utcai tüntetésekben megnyilvánul. Fati Szurur, a Népi Gyűlés elnöke közölte, hogy a parlament feloszlatását is egyre többen követelik, de ezt a kérdést még vizsgálják a legfelsőbb semmítőszéken.

17.00 - Folytatódnak a tüntetések - ÖSSZEFOGLALÓ

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését. "Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében.

Az 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat államfő idején Mubarak volt az alelnök. "Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták még a tüntetők. Az egyiptomi légierő vadászgépei röpültek át többször is Kairó fölött, s helikopterek köröztek a főváros légterében. A repülőgépek és helikopterek röviddel a délután négykor kezdődő kijárási tilalom előtt jelentek meg. A Kairó központjában lévő Tahrir térre, ahol több ezer tüntető Hoszni Mubarak elnök távozását követelte, újabb, rendfenntartással megbízott katonák érkeztek. Azóta, hogy pénteken a katonaság vette át a közrend fenntartását az egyiptomi fővárosban, a téren páncélosok is állomásoznak. A tiltakozók véleménye szerint az alacsonyan szálló repülőgépeket és helikoptereket azért küldték, hogy megfélemlítsék őket.

A tömeg azonban nem oszlott szét, a kijárási tilalom ellenére folytatták a demonstrációt, amelyen Hoszni Mubarak távozását követelték. Kairó utcáin vasárnap újból megjelentek a két nappal korábban visszavont rendőrök. Jelenlétüket a 18 milliós városban szükségessé teszi az, hogy a katonák csak részben képesek átvenni a feladataikat. Kairóban vasárnap lőfegyverekkel és botokkal felszerelkezett fiatalok gépkocsikat törtek össze és járókelőket fosztottak ki. A több teherautóval érkező, őrhelyeiket elfoglaló rendőröket több helyen ellenségesen fogadták, s a tiltakozók azt követelték, hogy a rendőröket csak katonákkal együtt vezényeljék ki az utcára. Hoszni Mubarak elnök felkereste a hadsereg Főhadiszállását, hogy figyelemmel kísérje a biztonsági helyzet alakulását - közölte az országos televízió. Az államfő tárgyalt az általa előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szuleimánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, Számi al-Anan vezérkari főnökkel és másokkal. A Muzulmán Testvériség és más ellenzéki mozgalmak támogatják Mohammed el-Baradeit, hogy tárgyaljon Hoszni Mubarak elnök kormányzatával - mondta Eszám al-Erján, az iszlamista Muzulmán Testvériség egyik vezetője az al-Dzsazíra hírtelevíziónak.

A Nobel-békedíjas Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi vezetője csütörtök éjjel tért haza Bécsből Kairóba. A CNN amerikai hírtelevíziónak vasárnap adott nyilatkozatában ragaszkodott ahhoz, hogy Mubaraknak távoznia kell. Ez mindenki számára világos, és ezzel megmentheti az országot, amely szétesőben van - mondta. Több ezer elítélt szökött meg legalább négy egyiptomi börtönből, köztük a Kairótól száz kilométerrel északra fekvő Vádi-en-Nátrún börtönéből - közölték biztonsági források. A foglyok, köztük sok évek óta fogva tartott iszlamista, valamint köztörvényes bűnözők vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetekből, miután fellázadtak, tüzet okoztak, és lefegyverezték az őrséget - tették hozzá név nélkül nyilatkozó források. Mint mondták, számos fogoly meghalt vagy megsebesült a kitörés közben, de pontos számot nem tudtak vagy nem akartak közölni. Gazdag egyiptomi és arab üzletemberek sorra hagyják el Egyiptomot családjaikkal együtt.

A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy szombaton 19 magánrepülőgép szállt fel a fővárosból a gazdasági elithez tartozó több tucat családdal. Az úti cél legtöbb esetben Dubaj volt. A távozók között van Nagib Szavirisz távközlési mogul, az Orascom Telecom elnök-vezérigazgatója és Huszein Szalem szállodatulajdonos, Hoszni Mubarak elnök egyik bizalmasa. Eközben a kairói repülőtéren utasok ezrei vesztegeltek, mert a menetrend szerinti járatok egy részét törölték, vagy késtek a pénteken elrendelt kijárási tilalom miatt. Délelőtt mintegy kétezren tolongtak a reptéren, a kijárási tilalom közeledtével azonban legalább 3 ezerre nőtt a várakozók száma. Több arab ország, így Szaúd-Arábia, Libanon, Egyesült Arab Emírségek és Jordánia kiegészítő járatokat indított, hogy kimenekítse állampolgárait, köztük a diplomaták családtagjait. A légi közlekedés akadozása azzal fenyeget, hogy leáll a turizmus.

Elemzők szerint Egyiptom bruttó hazai termékének több mint 11 százalékát adják a turizmusból származó bevételek. A tavalyi év első kilenc hónapjában több mint 9 milliárd, 2009-ben pedig 10,8 milliárd dollárt hozott az államkasszába a turizmus. Szemtanúk és sajtóértesülések szerint Londonban vannak Hoszni Mubarak egyiptomi elnök legközelebbi családtagjai, köztük fia és brit állampolgársággal is bíró felesége. A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap szerint a londoni Heathrow repülőtéren dolgozó egyiptomi földi kiszolgáló személyzet tagjai arról számoltak be, hogy látták a repülőtéren Suzanne Mubarakot, az egyiptomi államfő 70 éves feleségét. A Külügyminisztérium az egyiptomi biztonsági helyzet súlyos romlása miatt az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta át Egyiptomban Kairó, Alexandria, Luxor és Szuez városokat - áll a magyar a magyar külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

Továbbra is javasolják valamennyi, nem feltétlenül szükséges és indokolt egyiptomi utazás elhalasztását a helyzet általános normalizálódásáig. Azokat, akiknek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, arra kérik, hogy tanúsítsanak fokozott körültekintést és óvatosságot, s egész Egyiptomban következetesen kerüljék a tömegdemonstrációk helyszínét.

15.45 - Mubarak felkereste a hadsereg műveleti központját

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, akinek távozását tüntetők ezrei követelik az országban, vasárnap felkereste a hadsereg jelenleg műveleti központként működő főhadiszállását, hogy figyelemmel kísérje a biztonsági helyzet alakulását - közölte az országos televízió. Az államfő tárgyalt az általa előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szuleimánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, Számi al-Anan vezérkari főnökkel és másokkal.

Amióta a rendőrség eltűnt az utcákról, a hadsereg egységei állnak a főváros stratégiai pontjain, így a Tahrír tér körül is, ahol a vasárnapi nap közepén is ezrével gyülekeztek a demonstrálók. Az AFP hírügynökség adatai szerint a kedden kezdődött tüntetéseknek eddig legkevesebb 111 halottjuk és kétezernél több sebesültjük volt Egyiptom-szerte. Vasárnap a hadsereg bevonult a vörös-tengeri turistaparadicsomba, Sarm-es-Sejkbe is, és állásokat foglalt el a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arísban. Sarm-es-Sejkben nyugodt a helyzet. A köztelevízió híre szerint ugyancsak vasárnap Mubarak új kormányzókat nevezett ki több kormányzóság, köztük a Sínai-félsziget élére is.

A fosztogatók elleni bevetéseik során a katonák eddig 450 embert vettek őrizetbe, Csupán Alexandria és Iszmáilíja városában több mint 250 bűnözőt fogtak el - jelentette vasárnap az al-Arabíja hírtelevízió. Egy biztonsági forrás szerint tucatnyi holttest hevert a járdán a Kairót Alexandriával összekötő út mentén, az Abu-Zabalban lévő börtön közelében, az egyik olyan helyen, ahol lázadás tört ki a vasárnapra virradó éjjel. Haláluk körülményeiről nem tudott beszámolni, csak annyit közölt, hogy lövéseket hallott a börtönből és azon kívül is.

15.20 - Vadászgépek röpködnek Kairó fölött

Az egyiptomi légierő vadászgépei röpültek át többször is alacsonyan vasárnap Kairó fölött, s helikopterek köröztek a főváros légterében. A repülőgépek és helikopterek röviddel a délután négykor kezdődő kijárási tilalom előtt jelentek meg. Kairó egyik központi terére, ahol több ezer tüntető Hoszni Mubarak elnök távozását követelte, újabb, rendfenntartással megbízott katonák érkeztek.

15.15 - A Muzulmán Testvériség Baradeit támogatja

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség és más ellenzéki mozgalmak támogatják Mohammed el-Baradeit, hogy tárgyaljon Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kormányzatával - mondta vasárnap Eszám al-Erján, az iszlamista Muzulmán Testvériség egyik vezetője az al-Dzsazíra hírtelevíziónak. Az al-Arabíja hírtévé is közölte a hírt, de a forrás megnevezése nélkül.

A Nobel-békedíjas Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi vezetője csütörtök éjjel tért haza Bécsből Kairóba, épp időben ahhoz, hogy másnap részt vegyen a pénteki "harag napjai" tüntetéseken Mubarak és rendszere ellen.

13.50 - Rendőrök és teremőrök fosztották ki a kairói műkincsgyűjteményt

Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel és fosztották ki Kairóban az Egyiptomi Múzeumot - állította egy német újságnak nyilatkozva az ókori művészet egyedülálló gyűjteményének korábbi igazgatója. Vafaa asz-Szádik a berlini Der Tagesspiegel online kiadásában elmondta: a rendőrök közül többen a betörés előtt levették a zubbonyukat, nehogy fölismerjék őket. A tettesek egy másik csoportja egy tűzoltólétrán fölmászva, a tetőablakon át hatolt be az épületbe. A vandál pusztítás főleg az első emeletre összpontosult.

"Nagyon sok szobrot földhöz vágtak és összetörtek, köztük a Tutanhamon kincseiből való istenalakokat. A fosztogatók elloptak több, a fáraók korából származó ékszert, és teljesen kirabolták a tavaly novemberben a múzeum oldalszárnyában megnyitott emléktárgyboltot. A betörők súlyosan megrongáltak két múmiát, amelyek szintén a fáraók korából maradtak fenn, de ellopni nem tudták őket.

Tüntetők a biztonsági erőkkel összefogva végül elkapták a tolvajokat, s a két múmiát visszavitték a múzeumba - közölte vasárnap Szahi Havasz, az ókori gyűjtemények főnöke. Szombaton kairóiak tucatjai alkottak élő láncot az Egyiptomi Múzeum épülete körül, hogy megakadályozzák az újabb fosztogatást. A vandál cselekedet nyomán a hadsereg felszólította "az egyiptomi népet, hogy védje meg a nemzetet". Péntek este óta katonák járőröznek a nagyobb egyiptomi városok utcáin.

12.10 - Netanjahu: meg kell őrizni a békét Egyiptommal

Izrael meg akarja őrizni a békét Egyiptommal, valamint "a regionális stabilitást és biztonságot" - jelentette ki vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rendszerét fenyegető tüntetéshullámra reagálva.

"Több mint három évtizede tart a béke Egyiptommal. Az a célunk, hogy ez így folytatódjon - mondta újságíróknak a miniszterelnök a heti kormányülés előtt. - Nagy figyelemmel kísérjük, ami (Egyiptomban) történik, s tegnap beszéltem erről Barack Obama (amerikai) elnökkel és Hillary Clinton külügyminiszterrel." Súlyos bírálatok érték vasárnap az izraeli katonai hírszerzést, amiért nem jelezte előre az egyiptomi népfelkelést, és vezetője még kedden is azt bizonygatta, hogy az egyiptomi rendszer "stabilitását nem fenyegeti veszély".

11.50 - Gépeket küldenek a külföldiek kimenekítésére

Külföldiek ezrei várakoznak vasárnap Kairó nemzetközi repülőterén, hogy minél gyorsabban elutazhassanak az országból a tüntetések, káosz és fosztogatások elől. A reptéri hatóságok képviselője közölte az egyiptomi tévében, hogy igyekeznek fenntartani a légi kikötő normális működését. Törökország repülőgépeket küld Egyiptomba állampolgárai kimenekítésére - idézett kairói török követségi illetékeseket az Anadolu hírügynökség, akik szerint az evakuálások napokig tarthatnak.

Japán arra kérte vasárnap Egyiptomot, hogy segítsen mintegy ötszáz japán turista hazatérésében, akik az EgyptAir járatainak törlése miatt rekedtek a kairói repülőtéren. A kairói amerikai nagykövetség közölte, hogy a washingtoni külügyminisztérium gépeket biztosít a távozni kívánó amerikaiak Európába szállítására.

11.30 - Folytatódnak a tüntetések, börtönlázadások

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését. "Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében. Az 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat államfő idején Mubarak volt az alelnök.

"Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták még a tüntetők vasárnap. Több ezer elítélt szökött meg legalább négy egyiptomi börtönből, köztük a Kairótól száz kilométerrel északra fekvő Vádi-en-Nátrún börtönéből - közölték biztonsági források vasárnap, a Hoszni Mubarak elnök rendszere elleni lázongások hatodik napján. A foglyok, köztük sok, évek óta fogva tartott iszlamista, valamint köztörvényes bűnözők vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetekből, miután fellázadtak, tüzet okoztak, és lefegyverezték az őrséget - tették hozzá név nélkül nyilatkozó források. Mint mondták, számos fogoly meghalt vagy megsebesült a kitörés közben, de pontos számot nem tudtak vagy nem akartak közölni. A belpolitikai válság közepette Egyiptom vasárnap lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra.

Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe. Hamász-tisztségviselők közölték, hogy a szervezet vezetői elhalasztották tervezett útjukat Egyiptomon keresztül Szíriába, ahol egy új javaslatot vitattak volna meg az évek óta fogva tartott Gilád Salit izraeli katona ügyében. Egyiptomban vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt a zavargásokról. A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint a távozó miniszter utasítására bevonták a tévécsatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség. Néhány perccel e jelentés után - a döntés ismeretében - az al-Dzsazíra folytatta egyiptomi működését. A hírtelevízió szerint a hatóságok lépésükkel "el akarják hallgattatni az egyiptomi népet".

Az al-Arabíja hírtelevízió közben azt jelentette, hogy Kairó belvárosában katonák őrzik a belügyminisztérium kiürített épületét, amelyet tüntetők próbáltak megtámadni az elmúlt napok - több mint száz halottat követelő - demonstrációi idején. Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége vasárnap reggel azt javasolta az észak-afrikai arab országban tartózkodó amerikaiaknak, hogy vegyék fontolóra a mielőbbi távozást Egyiptomból, illetve ne utazzanak oda. Ez erélyesebb figyelmeztetés a korábbinál, amely csak a nem nagyon fontos beutazástól vagy ott-tartózkodástól tanácsolta el az amerikai állampolgárokat.

10.55 - Egyiptomban betiltották az al-Dzsazírát

Egyiptomban vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt az észak-afrikai országban zajló zavargásokról.

A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint bevonták a tévé-csatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

10.50 - Zavartalan a Szuezi-csatorna forgalma

A Szuezi-csatorna forgalmát felügyelő hatóság szerint zavartalanul zajlik a hajóforgalom a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő vízi úton. "A zavargások nem akadályozzák a hajóforgalmat" - tájékoztatta Abdul Ghani Mohamed Mahmoud, a Suez Canal Authority (SCA) ügyfélkapcsolati igazgatója telefonon a Zawya Dow Jones hírügynökséget vasárnap. "A csatorna műtárgyai fegyveres védelem alatt állnak, megközelítésük lehetetlen, minden a normális kerékvágásban halad" - közölte.

A hajóforgalomban január 25., a zavargások kitörése óta nem volt fennakadás - tette hozzá az SCA forgalmi igazgatója Ahmed Al Munukhly. "Az elmúlt néhány nap napi átlagos tranzit száma megfelel a korábbi időszakénak" - tette hozzá. A Szuezi-csatorna egyike a világ legnagyobb forgalmat bonyolító hajóútjainak és egyben Egyiptom egyik legnagyobb devizabevételi forrása az olajexport, a turizmus és a külföldön dolgozó állampolgárok átutalásai mellett. A 190 kilométeres mesterséges csatorna az Öbölből származó kőolaj egyik legnagyobb tranzit útvonala is. Az amerikai EIA energia hivatal 2009-es adatai szerint a csatornán naponta egymillió hordó nyersolaj és olajtermék haladt át északi irányba a Mediterrán-tenger felé, a Vörös-tenger irányába pedig napi 800 ezer hordó.

10.20 - Folytatódnak a tüntetések, lezárták agázai határt

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését. "Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében.

Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták a tüntetők. A belpolitikai válság közepette Egyiptom lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra. Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe.

7.33 - Üzemanyaghiányt okoztak az egyiptomi tüntetések

Elözönlötték a benzinkutakat a Gázai övezet lakosai szombaton, mert az egyiptomi zavargások akadályozzák a csempészeket az üzemanyag behozatalában. Kereskedők és a határ alatti csempészalagutak építői elmondták, hogy az utóbbi napokban csökkent, és szombaton már mélypontra esett az üzemanyag és más termékek "behozatala". Attól tartva, hogy az olajvezetékek hamarosan teljesen leállnak, a gázai autósok tömött fürtökben lógtak a benzinkutaknál, és tartalékot is vásároltak a biztonság kedvéért.

Az övezetet kormányzó Hamász radikális mozgalom közleményben próbálta megnyugtatni a lakosságot, mondván, nem lesz hiány semmiből, mindazonáltal nem akadályozta a bevásárlásokat. A Gázai övezetben az üzemanyag-szükséglet túlnyomó részét Egyiptomból hozzák be az illegális vezetékeken. Egyiptomban a Sínai-félsziget északi részén is súlyos a helyzet, a rendfenntartó erők és a kormányellenes tüntetők többször összecsaptak.

A szomszédos Gázai övezetben a határ túloldaláról fegyverdörgés és robbanások hallatszottak. A rafahi határátkelőn riadókészültségbe helyezték a Hamász erőit, hogy elejét vegyék a határkerítés bárminemű megbontásának. A belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy biztonságos az egyiptomi-gázai határ, nem voltak határsértések. Az egyiptomi hatóságok jelezték, hogy vasárnap lezárják a rafahi határátkelőt, valószínűleg napokra.

7.30 - Gazdag egyiptomi és arab családok menekülnek

Gazdag egyiptomi és arab üzletemberek sorra hagyják el Egyiptomot családjaikkal együtt. A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy szombaton 19 magánrepülőgép szállt fel a fővárosból a gazdasági elithez tartozó több tucat családdal. Az úti cél legtöbb esetben Dubaj volt.

A távozók között van Nagib Szavirisz távközlési mogul, az Orascom Telecom elnök-vezérigazgatója és Huszein Szalem szállodatulajdonos, Hoszni Mubarak elnök egyik bizalmasa. Eközben a kairói repülőtéren utasok ezrei vesztegeltek, mert a menetrend szerinti járatok egy részét törölték, vagy késtek a hatóságok által pénteken elrendelt kijárási tilalom miatt. Délelőtt mintegy kétezren tolongtak a reptéren, a kijárási tilalom közeledtével azonban legalább háromezerre nőtt a várakozók száma.

Több arab ország, így Szaúd-Arábia, Libanon, Egyesült Arab Emírségek és Jordánia kiegészítő járatokat indított, hogy kimenekítse állampolgárait, köztük a diplomaták családtagjait. Az Egypt Airlines egyiptomi légitársaság 15 járatát volt kénytelen törölni szombaton, mert nem tudta biztosítani a szükséges személyzetet és kiszolgálást. A német Lufthansa és Air Berlin, az amerikai Delta, valamint a lengyel LOT törölte kairói járatait. Az olasz Alitalia, a holland székhelyű KLM és a brit British Airways (BA) a kijárási tilalomhoz igazította járataik indítását. A BA azt ígérte, hogy charterjáratot küld az Egyiptomban rekedt utasokért. A légi közlekedés akadozása azzal fenyeget, hogy leáll a turizmus. Elemzők szerint Egyiptom bruttó hazai termékének több mint 11 százalékát adják a turizmusból származó bevételek.

A tavalyi év első kilenc hónapjában több mint 9 milliárd, 2009-ben pedig 10,8 milliárd dollárt hozott az államkasszába a turizmus. A tüntetések egyelőre "csak a Kairóba utazókat érintik, az európai és orosz turisták által kedvelt vörös-tengeri üdülőhelyek jelenleg zavartalanul működnek, nincs fennakadás a repülőtereken sem. A két legnagyobb német utazási iroda, a TUI és a Thomas Cook azonban már felajánlotta ügyfeleinek, hogy lemondhatják egyiptomi üdülésüket, vagy választhatnak más úti célt, s nem kell kötbért fizetniük. Hurgadában és Sarm-es-Sejkben azonban teljesen nyugodt a helyzet, egyetlen turista sem kérte, hogy előbb haza mehessen. Az orosz utazási irodák felfüggesztették az egyiptomi utakat az illetékes minisztérium utasítására. Jelenleg mintegy 25 ezer orosz turista pihen a Vörös-tenger partján, s az orosz hatóságok azt tanácsolták nekik, hogy ne hagyják el a szállodákat.

7.10 - Csalóka csend uralja Kairót

Szokatlan csend telepedett az örökké nyüzsgő Kairóra szombat éjjel. A hadsereg egységei által ellenőrzés alá vont egyiptomi fővárosban ostromállapot alakult ki, a rendőrök eltűntek az utcákról, és a fosztogatóktól tartó helyi lakosok afféle önvédelmi brigádokat alakítva mindenhol maguk járőröztek. Este ismét lángokban állt a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt kairói székháza, de tűzoltót sehol nem lehetett látni. A székház egy része már pénteken kiégett, és sokan fosztogattak az épületben, bútorokat és számítógépeket elhurcolva az irodákból. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió jelentése szerint orvlövészek tüzeltek a belügyminisztérium épületének megrohamozására induló tüntetőkre.

Szombat este nyolc órára tetőfokára hágott a pánik, amikor világossá vált, hogy csak önmagukra számíthatnak a polgári lakosok az üzleteket és lakóházakat fosztogató bandák ellenében. A helyzetet a hadsereg mentette meg: bejelentették, hogy Kairóban mindenhol katonákat vezényelnek az utcákra, és "forró vonalat" nyitottak a védelemre szorulóknak. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint éjfél körül a hidakon és a főutakon harckocsik várakoztak, a hadsereg ellenőrzés alatt tartotta a helyzetet. Mindazonáltal a helyiek továbbra is járőröznek lakhelyük közelében. A belváros gyakorlatilag elnéptelenedett, csak néhány autó száguldozott az utakon, az utóbbi napokban kialakult új "divatnak" megfelelően a legtöbb a menetiránnyal szembeni oldalon.

A központi Tahrír teret viszont még mindig tüntetők százai lepik el, de a hangulat békés. A körforgalom zöld pázsitján ücsörögnek, beszélgetnek, fényképezkednek, több fiatal pedig focimeccset rögtönzött az egyik úton. A katonák eközben átfésültek minden kerületet, a fosztogatók után kutatva. Helyenként lövések is eldördültek, több embert letartóztattak. Az Egyiptomi Múzeumot nemcsak katonák, hanem tüntetők százai is védték, élő pajzsként útját állva a rablóknak. A hadsereg közölte, hogy a törvényt sértőknek hadbíróság előtt kell felelniük tetteikért. Nehezíti a helyzetet, hogy az ország börtöneiből köztörvényes rabok ezrei szöktek meg. Csak el-Fajjúm városban legalább ötezer bűnöző tört ki a börtönből, s eközben megölték a biztonsági szolgálat vezetőjét, Muhammed Batran dandártábornokot.

A hadsereg biztonsági megfontolásokból lezárta a Kairót és Alexandriát összekötő autópályát. Hasonló a helyzet Egyiptom más városaiban is. Alexandriában fosztogatók titkosügynöknek adták ki magukat, és így akartak kirabolni egy bankot, de a kísérletük kudarcba fulladt. Szuezben kirabolták az al-Dzsazíra hírtelevízió forgató csoportját. Egyiptomban a vasárnap munkanap, de a bankok és tőzsde nem nyit ki. A zavargások által okozott veszteségek már 11,8 milliárd dollárra rúgnak. Ugyanakkor a Szuezi-csatornán továbbra is zavartalan a forgalom.

7.00 - Már több mint száz ember vesztette életét az Egyiptomban kedd óta tartó kormányellenes tüntetéseken, a sebesültek száma pedig kétezer körül mozog.

A hatóságok hivatalos adatokat nem tettek közzé, így a valós számok nagyon mások is lehetnek, tekintettel az utcákon kialakult zűrzavarra. Szombaton rendőrök 17 tüntetőt lőttek agyon a Kairótól 140 kilométerre délre fekvő Ben-Szuef városban, ahol két rendőrőrsöt próbáltak megrohamozni a lázongók. Nyolc további embert Kairóban lőttek le, amikor egy börtön foglyai megpróbáltak kitörni. Kairóban, Szuezben és Alexandriában a pénteki összecsapások 68 ember életét követelték. A tiltakozó mozgalom első három napján heten vesztették az életüket.

Olvasóink írták

 • 8. elemér 2011. február 01. 17:41
  „Megvitatták a problémát szakértöink Charelie Rose T.V. interjun. Gyerekkorom óta az USA-ban élek, (56) ami az én hazám. Fontos stratégia hogy a katonaság nyerje meg a nép bizalmát, mert ök tudják megmenteni az országot. A szélsöségeseken kivül ott nincs egy párt vagy vezetö aki erre képes lenne. Szabad választások enélkül nem lehetnek sikeressek. Izrael biztonsága Mubarekhez volt kötve. Az Egyipomi katonai felszerelések Amik- repölök, tankok, gépfegyverek és kiképzés. Ha nem sikerül a hatalom átadás, akkor az Izraeli mesevilág véget ér, és Meir a bokor mögött lessz található betakarva ammen.”
 • 7. elemér 2011. január 31. 16:41
  „3. h.sz. meir
  CIA-t mindig csak takarónak használlják. átveszi a hatalmat a nép, és a muzulmán mozgalom pedig félresöpri öket és majd ök veszik át a hatalmat. Igy történt ez Iránban is. Ezért a katonaság fogja átvenni a hatalmat, amit az USA támogat. Ez lessz még a legjobb megoldás ott. Egyébként is ez ugy szok lenni. Ha nem ugy lessz akkor felmegy az olaj ára még jobban. Piacot csak az USA tudja megnyugtatni.”
 • 6. pmc 2011. január 30. 20:53
  „USRAEL
  nem én találtam ki , csak másoltam...”
 • 5. bonitatwo 2011. január 30. 20:30
  „USA uj nevet vesz fel az izraeli exodust kovetoen. UISRA ! :))”
 • 4. Pofátlan 2011. január 30. 16:28
  „Meir !
  Fáj az igazság ? Pedig az Egyesült Államokat is ti írányítjátok, ottani hittársaitokkal.
  Mubarak olyan mint Ceausescu, agyon kell lőni, különben nem lehet félre taszítani a hatalomtól.”
 • 3. meir 2011. január 30. 15:27
  „Be kell szarni az USA-n!!
  mar most az Izrael-i Katonai Hirszerzest vadoljak!!
  no es hol volt ekkozben a hires CIA???!! szabadsagon??”
 • 2. elemér 2011. január 30. 12:37
  „Izrael és Egyiptom a 2 vérszopó kapja a legnagyob katonai és gazdasági segélyeket az USA-tol. Kimutatások dollárban, piros katonai, kék gazdasági segélyek. Pax Americana.

  http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/01/28/473431/us-foreign-aid-to-egypt/”
 • 1. balintos66 2011. január 30. 08:27
  „Izzik Afrika!
  Megint a fegyverkereskedők nyernek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztánban több tízezren tüntettek

Lahor kelet-pakisztáni nagyvárosban mintegy 40 ezer muzulmán hívő tüntetett vasárnap azért, hogy ne… Tovább olvasom