Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Végleges ítélet a temesvári vérengzések perében

Románia - Tizenöt éves szabadságvesztést kell letöltenie az 1989-es temesvári vérengzések perében elítélt két román tábornoknak.
A Legfelsőbb Bíróság szerdán elutasította Victor Stanculescunak és Mihai Chitacnak a már múlt évben hozott ítélet elleni fellebbezését.

A döntés végleges és végrehajtható. A 15 éves szabadságvesztésről szóló ítéletet először 1999-ben hozta a bíróság.

A két tábornok azonban egy napot sem ült le ebből, ugyanis Stanculescu külföldre szökött, Chitac pedig betegsége miatt szabadlábon maradhatott. A baloldal 2000. évi kormányra kerülése után a román főügyész rendkívüli perújrafelvételt kezdeményezett, és felfüggesztette a büntetés-végrehajtását.

A Legfelsőbb Bíróság 2004-ben a per során elkövetett formai hibákra hivatkozva rendelte el a per újratárgyalását. A több évig húzódó tárgyalásokat követően a testület 2007 áprilisában a tábornokra szándékos emberölés, valamint a szándékos emberölési kísérlet miatt ismét 15 év szabadságvesztést rótt ki és mindkettőjük katonai lefokozását is elrendelte. A döntés ugyanakkor azt is megszabta, hogy a tábornokoknak a Védelmi Minisztériummal közösen kell egymillió eurót meghaladó kártérítést fizetniük a vérengzések áldozatainak, akik közül 480-an polgári peres félként vettek részt a perben.

Victor Stanculescu és Mihai Chitac tábornokokat 1989 decemberében rendteremtési feladattal küldte Temesvárra a román diktátor, Nicolae Ceausescu. Az általuk kiadott tűzparancs nyomán a hadsereg 72 embert lőtt le, és 253-at sebesített meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már vér is folyt a thaiföldi-kambodzsai határon

Thaiföld - Két katona meghalt, amikor lövések dördültek a kambodzsai-thaiföldi határon szerdán.… Tovább olvasom