Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Végleg kizárták a magyar oktatókat a Babes-Bolyai Egyetemről

Véglegesítette a Babes-Bolyai Egyetem két magyar oktatójának kizárását az intézmény döntéshozó testülete. Hetvenen voksoltak mellette, öten ellene, kilencen pedig tartózkodtak.
A Babes-Bolyai Egyetem fegyelmi bizottságának kizárást kérő határozatjavaslatát, amelyben egyebek között az áll, hogy Hantz Péter fizikus és Kovács Lehel matematikus uszított és rontotta az egyetem arculatát, illetve jó hírnevét, megszavazta az intézmény szenátusa.

Hetvenen voksoltak mellette, öten ellene, kilencen pedig tartózkodtak - közölte Magyari Tivadar, a magyar tagozat ügyvezető bizottságának szóvivője.

Elmondta, hogy mintegy háromegyed órás vita előzte meg a kizárási határozat elfogadását. A hozzászólók közül főleg a dékánok indulatosan beszéltek a két magyar oktatóról. Azt mondták, felfordulást, rendetlenséget okoztak magatartásukkal az egyetemen. Két magyar oktató arra kérte a szenátus tagjait, jól fontolják meg a döntést, és éljenek gyengébb szankcióval, hiszen mindkét oktató szakmai munkájára szüksége van a magyar tagozatnak.

A rektor szerint az újabb határozatra azért volt szükség, mert ezelőtt pár héttel a szenátus nem zárta ki őket az oktatási testületből, akkor csak ő kérte, hogy jogosítsák fel a fegyelmi eljárás beindítására.

A fegyelmi bizottság egyébként úgy döntött Hantz Péter és Kovács Lehel kizárásáról, hogy őket nem hallgatta meg. A két magyar oktató formai hibákra hivatkozva nem fogadta el beidézésüket, ezért nem jelentek meg a fegyelmi bizottság ülésén. A szenátus mai határozata után a magyar tagozat ügyvezető testülete ülést hívott össze. Álláspontot alakítanak ki Hantz Péter és Kovács Lehel immár véglegesnek tűnő elbocsátásával kapcsolatban.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiában újra szankcionálnák a nyelvtörvény megsértését

Szlovákiában megpróbálják visszaállítani az úgynevezett nyelvrendőrséget! A kormányzati oldalon… Tovább olvasom