Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Véget ért az újnáci kongresszus Berlinben

Politikai és rendőri szembenállás a szélsőjobboldallal - Németországban. Véget ért a nácizmus eszmerendszerével rokonszenvező Német Nemzeti Demokrata Párt hétvégi szövetségi kongresszusa, amelyet heves tiltakozások előztek meg.
A berlini rendőrök nem kímélték az újnácinak tartott kongresszus résztvevőit, Zwickauban pedig a szélsőjobboldali szurkolókat. Országszerte kampány kezdődött a jobboldali radikálisok jelentette veszély ellen. A birodalmi fővárosban, ahogy az NPD nevezi Berlint, a második világháború befejezése óta most először rendezhetett legális keretek között kongresszust egy olyan politikai alakulat, amelyet minden más párt fasisztának nevez. Jóllehet a félezer küldött által elfogadott nyilatkozat szerint az NPD-t nem állíthatja meg senki és semmi, a rendőrök három résztvevőt mindenesetre nemcsak hogy megállítottak, de le is tartóztattak, miközben a helyszínül szolgált kultúrház előtt sokan, bár a vártnál kevesebben demonstráltak.

Köztük volt, és egymás kezét fogta a kereszténydemokrata, a liberális, a szociáldemokrata , a zöldpárti és a volt kommunistákat tömörítő úgynevezett balpárt frakcióvezetője. A kereszténydemokraták az egyedüliek, akik országos szinten is követelik az általuk következetesen nácinak nevezett párt betiltását, a liberálisok és a zöldek viszont ezt ellenzik, s azt akarják, hogy közéleti vitákban lelepleződjék le a szélsőjobboldali demagógia, populizmus.

Eközben a kelet-németországi Zwickauban a rendőrök alaposan helybenhagyták azokat a szurkolókat, akik rasszista jelszavakat kiabáltak a vendégcsapat sötétbőrű, sötéthajú játékosait szidalmazva. A Zwickau edzője a televízió esti élő műsorában azután sírva kért bocsánatot a megbántottaktól és jelentette be, hogy lemond, mert - mint mondta - nem hajlandó ilyen szurkolótábort felvállalni.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerbotrány Lengyelországban

Hatalmas botrányt okozott Lengyelországban, amikor kiderült, hogy egy allergia elleni gyógyszer… Tovább olvasom