Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Véget ért a koszovói választás

Szombaton hét órakor bezárták a szavazóhelységeket Koszovóban. Ezzel véget ért a választás a kilencven százalékban albánok lakta szerb tartományban. A hivatalos végeredményt csak jövő héten hozzák nyilvánosságra.
Egyelőre nem tudni, hogy a másfélmillió szavazásra jogosult állampolgár közül végül mennyien mentek el voksolni. A 12 óra után közölt adatok szerint 24 százalékos volt a részvétel, miközben a tartományban élő szerbek többsége Belgrád felhívására távol tartotta magát a szavazófülkéktől.

Nem érkeztek még előzetes eredmények sem, ezeket szombat késő estére ígérték. Az albán politikai pártok közül - még a választások előtti közvélemény-kutatások szerint - az ellenzéki Koszovói Demokratapárt és a kormányzó Koszovói Demokrataliga szerezheti a legtöbb voksot. Az EBESZ választási megfigyelői csoportjának vezetője egy délutáni sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy nem volt semmilyen súlyos visszaélés, ami befolyásolhatná a végeredményt.

A választások tisztaságára az Európa Tanács 150 megfigyelője, és 25 ezer helyi ügyel a több mint kétezer szavazóhelységnél. Az országban állomásozó 16 ezer fős NATO békefenntartó erőt több száz emberrel növelték meg, még a választások megkezdése előtt. Szombat reggel Molotov-koktélt dobtak egy szerb politikus házára a tartomány északi részén. A támadásban senki sem sérült meg, csak a politikus autójában keletkeztek károk - közölte a rendőrség.

A politikus szerint szerbek támadták meg, akik ellenezték, hogy nem csatlakozott a szerb választási bojkotthoz. Koszovóban 1989-ben robbant ki a háború a belgrádi irányítású szerb hadsereg és a szakadár Albán Felszabadítási Hadsereg között. A háborúnak 1999-ben a NATO vetett véget a szerb erők bombázásával. Azóta áll a tartomány az ENSZ irányítása alatt. A közrendre a NATO által vezetett nemzetközi békefenntartó erők vigyáznak. Az ENSZ gyakorlatilag állami önállóságot javasolt Koszovónak, amit Szerbia hevesen ellenez.

December 10-ig kell befejeződniük a Koszovó autonómiájáról folyó szerb-albán tárgyalásoknak. A koszovói albánok már bejelentették: ha addig nem jön létre megállapodás, akkor december 10-e után egyoldalúan kikiáltják függetlenségüket. Az amerikai és a német kormány pedig közölte, hogy kész azonnal elismerni az egyoldalúan kikiáltott független Koszovót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görögország: tűz után víz

Görögországban a hatóságok kiürítettek szombaton két északkeleti falut a heves esőzések miatt -… Tovább olvasom