Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Védelmi miniszter: az ebola Libéria létét fenyegeti

A betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül".
Az Ebola-járvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti - figyelmeztetett kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában a halálos kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország védelmi minisztere.

Brownie Samukai a BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül". Libériának "nincs megfelelő infrastruktúrája, szállítási kapacitása, szaktudása és pénzügyi forrása ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljon a járvánnyal" - állapította meg.

Idén február óta, a kórokozó vírus 1976-os azonosítása óta legsúlyosabb Ebola-járványban eddig 4293-an betegedtek meg a nyugat-afrikai térségben, s 2296-an belehaltak a betegségbe, közülük 1224-en Libériában - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), szeptember 6-i adatok alapján. A halálos áldozatok több mint fele az utolsó három hétben hunyt el.

Karin Landgren, az ENSZ libériai különmegbízottja a Biztonsági Tanács tagjai előtt azt mondta, hogy már legalább 160 libériai egészségügyi dolgozó fertőződött meg az Ebolától, s felük bele is halt a betegségbe. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a helyzet jóval súlyosabb, mint ami a hivatalos adatokból kiderül.
"A betegek elvesztésének gyorsasága és mértéke, valamint a járvány gazdasági, társadalmi, politikai és biztonsági hatásai alapjaiban rendítik meg Libériát" - mondta Landgren. "A libériaiakat a háború óta legsúlyosabb veszély fenyegeti" - tette hozzá.

Az országban 1989 és 2003 közt lezajlott két háború 250 ezer halálos áldozatot követelt, s teljesen romba döntötte Libériát. Területét hadurak osztották fel egymás között, s gyakran gyerekkatonákat is bevetve harcoltak egymással a gyémánt- és fakitermelési koncessziók megszerzéséért. 2003-ban ENSZ-békefenntartókat telepítettek Libériában, s a hatezer fős katonai és rendőri erő mandátumát az ENSZ BT-nek most szeptemberben kellene meghosszabbítania, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azonban csak három hónapos hosszabbításra tett javaslatot.

Ban Ki Mun szeptember végére nemzetközi Ebola-konferenciát tervez összehívni New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés újabb ülésszakának őszi kezdetére, hogy anyagi hozzájárulásra bírják a világ kormányait, a nem kormányzati szervezeteket és a magánszektort - mondta el Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője. Ban Ki Mun hétfőn a konferencián való részvételre kérte Barack Obama amerikai elnököt is, hangsúlyozva, hogy "sürgősen növelni kell" az Ebola-járvány elleni nemzetközi erőfeszítéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott posztjáról a lengyel miniszterelnök

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedden benyújtotta lemondását Donald Tusk, akit az EU-csúcstalálkozón az Európai Tanács elnökévé választottak. Tovább olvasom