Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Vatikán: jelentsék a rendőrségnek a püspökök a szexuális visszaéléseket

A Vatikán felszólítja a püspököket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel az egyházi személyek által gyermekek terhére elkövetett szexuális zaklatások, erőszak esetében.

A Hittani Kongregáció hétfői levelében ugyancsak felszólítja a püspököket, hogy 2012 májusáig dolgozzanak ki irányelveket a szexuális visszaélések megelőzésére.
Ugyanakkor a nem egyértelműen fogalmazó levél ajánlása nem kötelező érvényű, továbbá nem veszi át az amerikai gyakorlatot, amely szerint ha egy papot hitelt érdemlő vád ér, akkor ügye kivizsgálása idejére felfüggesztik szolgálata ellátása alól.
A dokumentum jelzi, a Vatikán elkötelezett abban, hogy véget vet az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaéléseknek, és mindent megtesz megelőzésük érdekében. De aligha elégíti ki az áldozatok ügyvédeinek várakozását, akik régóta a püspökök hatalmát teszik felelőssé az ügyek eltussolása miatt. A püspököknek nem kellett büntetéssel számolniuk, ha az egyház vélt védelmében ugyan eltávolították a hírbe hozott papokat, de az ügyet letudták azzal, hogy másik egyházmegyébe helyezték át őket, és nem jelentették fel őket a rendőrségen, továbbá egyházi eljárást sem kezdeményezték ellenük.
A levél nyilvánosságra hozása előtt az amerikai áldozatok fő csoportja, "A papok által bántalmazott túlélők hálózata" kiadott egy közleményt, amely megállapítja, hogy "bármilyen reform, amely nem gyengíti a püspökök hatalmát és megítélési jogkörét, az gyakorlatilag értelmetlen".
A levél valójában megerősíti a püspökök jogát, hogy eljárjanak a visszaélési ügyekben. Megállapítja, hogy azok a felügyeleti szervek, amelyeket néhány országban azért hoztak létre, hogy ellenőrizze az egyház gyermekvédő politikáját, nem helyettesítheti" a püspökök ítélkezését és hatalmát.
A Vatikán közli a püspökökkel, hogy "fontos az együttműködés" a világi igazságügyi szervekkel és meg kell felelni a jelentési kötelezettségnek, mindazonáltal nem teszi kötelezővé a jelentést. Indoklásul azt hozza fel, hogy ez problematikus volna azon papok esetében, akik elnyomó rendszerű országokban tevékenykednek.
A levél hangsúlyozza, hogy a megvádolt papokat megilleti az ártatlanság vélelme mindaddig, amíg az ellenkezője nem nyer bizonyítást. Ez megfelel az Egyesült Államok gyakorlatának, ott azonban felfüggesztik a hitelt érdemlően megvádolt a papokat. Ezzel kapcsolatban a vatikáni levél csak arra emlékezteti a püspököket, hogy lehetőségükben áll a papi tevékenység korlátozása mindaddig, amíg nem tisztázódik a vád.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. május 16. 17:18
    „Ha egyszer úgysem szaporodhatnak a papok, akkor miért nem kasztrálják Őket? Megszünne e gond!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a fehérorosz elnökjelölt feleségét

Kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hétfőn Minszkben Irina Halip újságírót, a hét végén… Tovább olvasom