Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Vasfüggönymúzeum nyílt a cseh-osztrák határon

A Vasfüggöny Múzeuma nyílt meg a hét végén a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen.

A múzeum emlékeztetni szeretné a múltra azokat, akik éltek a kommunista időkben, és meg szeretné ismertetni vele a fiatal nemzedéket - mondta Michaela Cibulková, a kiállítás egyik szervezője. A látogatók megtekinthetik a csehszlovák határőrség fegyvereit és egyenruháját. Az egyik helyiséget azok emlékének szentelték, akik a Kelet és Nyugat közötti határon vesztették életüket. A névsorban nemcsak a menekülni próbálók, de a lövöldözésekben elesett határőrök neve is szerepel. Cibulková elmondta: az illegális határátkelés legdrámaibb történeteit később idézik fel a múzeumban.

A legnagyobb hatással a látogatókra az a helyiség van, amelyben rekonstruálták a vasfüggönyt, a hangeffektusokkal együtt, így a látogató a szigorúan őrzött határon, a csehszlovákiai kommunizmus 1989-es bukása előtti időkben érezheti magát. A szögesdróttal ellátott torlaszok egy részét is helyreállították a múzeum körül. Az eredeti vasfüggöny egy darabját megőrizték a dél-morvaországi Cizovban, ez ma a Podyji Nemzeti Park egyik idegenforgalmi látványossága. Egy másik vasfüggönymúzeum májusban nyílik a nyugat-csehországi Rozvadovban, a német határ mentén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 1. - Százezrek Európa országaiban a munka ünnepén

Százezrek, sőt milliók vonultak fel vasárnap, május elsején a munka ünnepe alkalmából, sok helyütt… Tovább olvasom