Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Vasfüggönymúzeum nyílt a cseh-német határon

Vasfüggönymúzeum nyílt a hét végén Rozvadovban, a cseh-német határon álló egykori vámhivatal épületében.

Az egykor a Keletet a Nyugattól elválasztó határtól mindössze ötven méterre álló múzeumban több száz kiállítási tárgy, korabeli - közöttük korábban nem közölt - fotók és fontos történelmi dokumentumok másolatai láthatók - közölte Václav Vitovec, a múzeumot megszervező Vasfüggöny alapítvány munkatársa.

A múzeum megnyitására húsz éven át készültek. Vitovec rámutatott: míg a múltban az országok a külső ellenséggel szemben épített falakat és torlaszokat, a vasfüggönyt a rezsim a saját népe ellen emelte. A múzeumnak emlékeztetnie kell a fiatokat arra, mennyire értelmetlen a népek között falakat építeni - tette hozzá. Milan Linhard, a kiállítás szervezője elmondta: a múzeum a XX. század történelmét mutatja be fontos eseményekkel illusztrálva.

Az első világháborúval kezdődik, legnagyobb részét a hidegháború korszakának - a koreai és vietnámi háborúnak, a kubai rakétaválságnak, az 1956-os magyarországi forradalom elnyomásának és Csehszlovákia 1968-as lerohanásának - szentelték. A tárlaton látható egyik egyedülálló tárgy Gustáv Husáknak, Csehszlovákia utolsó elnökének a személyes telefonja, és az a berendezés, amellyel közvetlenül érintkezésbe lépett a Kremllel.

A határon látható a szögesdrótkerítés egy darabja, amelynek két oldalán a csehszlovák és a nyugatnémet határőrök fegyvere jelképesen egymás ellen irányul. Olvasható itt azoknak a névsora is, akiket tiltott határátlépés közben lőttek agyon. A látogatók megismerkedhetnek a kommunizmus összeomlásával, így a berlini fal leomlásával, és a német-csehszlovák határon lévő vasfüggöny szétvágásával is. Április végén már nyílt egy vasfüggönymúzeum a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muzulmán anyák megölték lányaikat, mert megszöktek hindu férfiakkal

Két muzulmán anya megölte lányait India északi részén, mert megbecstelenítették családjukat azzal,… Tovább olvasom