Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Vasárnap kiderül ki követi Castro-t az államfői székben

A kubai parlament vasárnap dönt arról, hogy ki kövesse Fidel Castrót az államfői székben, miután a 49 éve hatalmon lévő vezető kedden bejelentette lemondását. A nyugati, demokratikus országok a bejelentést a demokratikus átalakulás első lépésének nevezték, ami szabad választásokhoz, és az emberi jogok tiszteletben tartásához vezet.
A 614 fős kubai Nemzetgyűlés vasárnap, közép-európai idő szerint délután négy órakor ül össze, hogy döntsön Castro utódjáról. A történelmi jelentőségű ülés előtt a parlament elnöke újságírók előtt beszédet tart, majd valószínűleg zárt ajtók mögött döntenek a képviselők az szigetország új államfőjéről. A legesélyesebb jelöltnek Castro öccsét, Rault tekintik, de az 56 éves Carlos Lage jelenlegi alelnököt is lehetséges jelöltnek tartják.

A 81 éves vezető másfél éve ruházta át teljhatalmát öccsére, Raulra, amikor súlyos gyomor- és bélműtétet hajtottak végre rajta. Fidel azóta nyilvánosan nem is mutatkozott, bár időről időre fotók vagy rövid videók megjelentek róla. Hónapok óta pedig hetente egyszer-kétszer vezércikket ír a Kubai Kommunista Párt lapjába. Az afrikai körúton lévő amerikai elnök jelezte, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani a kubai népnek, hogy megtapasztalhassák a szabadság áldását. George Bush elnök szerint Castro lemondásának el kellene indítania a demokratikus átalakulást, ami a szabad és tiszta választásokhoz vezet.

Az amerikai elnök az első, és legfontosabb feladatnak a politikai foglyok szabadon engedését nevezte. Gordon Brown brit kormányfő szóvivője elmondta: Castro lemondása lehetőség a demokratikus átalakulás felé. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a brit álláspont Kuba ügyében hosszú ideje változatlan: a demokrácia békés átvételét, az emberi jogok tiszteletben tartását, és a politikai foglyok szabadon engedését szeretnék látni, és minden ehhez vezető lépést örömmel fogadnak.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy készek konstruktív politikai párbeszédet kezdeni Kubával, hogy bátorítsák a demokratikus átalakulást, és az emberi jogok tiszteletben tartását. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia közölte, hogy az Unió továbbra is kész együttműködni Kubával, hogy így járuljanak hozzá a kubai társadalom jövőbeli fejlődéshez.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint az új kubai vezetésnek fel kell oldania az emberi jogokat korlátozó intézkedéseket, és a legfontosabb lépésnek a politikai foglyok feltétel nélküli szabadon engedését nevezte. A londoni székhelyű szervezet egyben felszólította a nemzetközi közösséget, különösen az Egyesült Államokat, hogy szüntessék be a kommunista állam ellen bevezetett szankciókat.

Washington azonban már jelezte, hogy ez egyelőre nem fog megtörténni. A kínai külügyminisztérium közleményében jelezte, hogy továbbra is baráti kapcsolatban maradnak Kubával, Castrót a kínai nép barátjának nevezve.

Olvasóink írták

  • 1. Lilllly 2008. február 19. 19:39
    „Nem nagy rejtely..Hat a hetvenakarhany esztendos batyja!! Ezt meg egy ovis is kitalalja..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország: Túl sokat netezett a fia, ezért fejbelőtte

Kedden kezdődött meg a németországi koblenzi tartományi bíróságon annak a férfinak a pere, akit… Tovább olvasom