Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Városokat tettek a földdel egyenlővé a tornádók: 28 ember halt meg

Legkevesebb 28 halálos áldozatot követeltek azok a nagy erejű viharok és tornádók, amelyek pénteken söpörtek végig az Egyesült Államok középnyugati és déli részén.
Legkevesebb 28 halálos áldozatot követeltek azok a nagy erejű viharok és tornádók, amelyek pénteken söpörtek végig az Egyesült Államok középnyugati és déli részén. A hatóságok szerint a forgószelek több kisebb települést is a földdel tettek egyenlővé.

A helyi hatóságok közlése szerint Indiana államban 14-en, Kentuckyban 12-en, Ohióban pedig ketten haltak meg; a sérültek száma több százra rúghat. A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tennessee, Missouri és Mississippi államokban okoztak pusztítást, nagyjából ugyanott - a Nagy-tavaktól a Mexikói-öbölig húzódó sávban -, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, tizenhárom emberéletet követelve.

Tornádó söpört végig Egyesült Államok középnyugati részén. Fotó: MTI  (képgaléria)

Az időjárási jelentéseket sugárzó Weather Channel televíziós csatorna több mint 85 forgószélről számolt be a térségből, a viharok fokozatosan kelet felé, az Appalache-hegység irányába vonulnak. A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. A mintegy 2000 lakosú Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a vihar a szomszédos Henryville-ben is, ahol egy középiskolát tépázott meg, miközben a diákok az osztálytermekben voltak.

A szomszédos iskolaépület első emeletét közben letépte a vihar és fákat csavart ki a földből a közelben, az autókat pedig jégeső rongálta meg, amely a beszámolók szerint baseball-labda nagyságú jégdarabokat zúdított a környékre. Házak százaiban keletkezett súlyos kár, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó.

Az áramellátás helyreállítása várhatóan több napot vesz igénybe. Alabama államban golflabda nagyságú jégeső esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg.

Tornádó söpört végig Egyesült Államok középnyugati részén. Fotó: MTI  (képgaléria)

A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva. Tavaly rekord mennyiségű, összesen 1709 tornádó pusztított az Egyesült Államok területén, 550 ember halálát okozva. Meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az idén még több forgószél várható, ami részben az általános felmelegedés, részben pedig a Mexikói-öböl felmelegedésének a számlájára írható.

Korábban:

Újabb tornádók söpörtek végig pénteken az Egyesült Államok középnyugati és déli részén; a hatóságok szerint a forgószelek legalább 22 ember életét oltották ki, és épületeket rongáltak meg.

A korábbi hírek négy halottról szóltak, de néhány óra alatt többszörösére nőtt a halálos áldozatok száma: a helyi hatóságok közlése szerint Indiana államban 13-an, Kentuckyban 9-en haltak meg, a sérültek száma pedig több százra rúghat. Félő, hogy a halottak száma nőni fog, amint a mentőcsapatok a reggeli órákban hozzálátnak a romok eltakarításához.

A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tenessee, Missouri és Mississippi államokban okoztak pusztítást, nagyjából ugyanott, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, tizenhárom emberéletet követelve.

Tornádó söpört végig Egyesült Államok középnyugati részén. Fotó: MTI  (képgaléria)

A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, s a szélviharok fokozatos kelet felé, az Apallache-hegység irányában vonulnak.

A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. Az 1900 fős Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a szomszédos Henryvillben is, ahol egy középiskolát tépázott meg a szél. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe. Alabama államban golflabda nagyságú jégeső esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg.

A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva. Tavaly rekord mennyiségű, 1709 tornádó pusztított az Egyesült Államok területén, 550 ember halálát okozva. Meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az idén még több forgószél várható, ami részben az általános felmelegedés, részben pedig a Mexikói-öböl felmelegedésének a számlájára írható.

Olvasóink írták

 • 4. háté 2012. március 04. 13:55
  „Túrabakancs
  Pár év múlva lehet a számlájára írják!”
 • 3. Túrabakancs 2012. március 03. 17:48
  „Nem kell ide Bin Laden meg a társaik, elintézi "ezt" a természet egy pillanat alatt.
  Persze amíg papírból meg hulladékból épülnek a "nagy Amerika" házai a prérin, addig senki ne
  csodálkozzon azon, ha ezek alkalomadtán a levegőbe emelkednek.”
 • 2. háté 2012. március 03. 15:18
  „A természet mindent megbosszul!, tornádók mindig voltak és lesznek, ki kellene térni az útjukból!”
 • 1. nitrocircus 2012. március 03. 13:45
  „OMG”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óceánjáró balesete: megkezdődött a bizonyítási eljárás

Bírósággá alakították át Grosseto toszkán város színházát a január 13-án zátonyra futott Costa… Tovább olvasom