Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Változások a szlovák kormányban

Lemondott tisztségéről a szlovák egészségügyi miniszter. Bár Robert Fico kormányfő tagadja, hogy elégedetlen lett volna a munkájával, a sajtó szerint ez áll a távozás hátterében. A külügyminiszter ugyanakkor - a korábbi híresztelésekkel ellentétben - maradhat a posztján.
A korábban is egészségügyi szakemberként és egészségbiztosítók vezetőjeként tevékenykedő Ivan Valentovič 2006 nyarán lett az akkor alakult Fico-kormány tagja. Posztjára a kormányfő pártja, a szociáldemokrata Smer jelölte, de pártonkívüliként vállalta a funkciót. Valentovič nevéhez fűződik, hogy a jelenlegi kormány hatalomra jutása után eltörölte a különféle egészségügyi díjakat, mérsékelte a magántulajdonú egészségbiztosítók hasznát, és több kórház bezárását fontolgatta.

Ficóék ugyancsak lépéseket tettek annak érdekében, hogy az emberek kilépjenek a nyugdíjbiztosítási rendszer második pilléréből. Az új szakminiszter a 37 éves Richard Raši , a pozsonyi egyetemi kórház vezetője lesz. A pozsonyi Hospodárske noviny gazdasági napilap a múlt héten vezető Fico-párti politikustól arról értesült, hogy a karrierdiplomata Ján Kubiš külügyminiszter is feketelistán van a Smernél.

Pozsonynak sok betöltetlen nagyköveti posztra kell embereket jelölnie, de hogy kiket, abban nézetkülönbség van a miniszter és a legerősebb kormánypárt között. Fico kedden cáfolta a sajtóértesüléseket, és közölte, a külügyi tárca ugyancsak pártonkívüli vezetője továbbra is élvezi a bizalmát.

Kubiš korábban Ficót a Kuba pozsonyi nagykövetségén tett tavalyi látogatása miatt is bírálta: a kormányfő a külképviseleten éppen akkor ünnepelte a kubai forradalom évfordulóját, amikor egy szlovák állampolgárt kiutasítottak a karibi szigetországból. Eltér a miniszter és a kormányfő véleménye Washington közép-európai radartelepítési terveit illetően is: Ján Kubiš szerint szükséges a lépés, Fico azonban Szlovákiában sosem engedélyezné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ felhatalmazás a szomáliai kalózok elleni hadiakciókhoz

Felhatalmazást adott az ENSZ Biztonsági Tanácsa arra, hogy hadihajókat küldjenek a szomáliai vizekre… Tovább olvasom