Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Valószínűleg az ellenzék alakíthat kormányt Kijevben

Várhatóan öt politikai erő jut a parlamentbe, s valószínűleg az eddigi ellenzéki pártok alkothatnak majd kormányt Ukrajnában.
A vasárnapi előrehozott parlamenti választások pontos végeredménye továbbra sem ismert, de az adatok legfrissebb, 94 százalékos feldolgozottsága alapján a kormányzó Régiók Pártja nyerte a választásokat a szavazatok 34,2 százalékával. A szinte végig vezető, Julija Timosenko nevével fémjelzett ellenzéki tömörülés (BJuT) 30,8 százalékkal a második helyre szorult.

Azzal azonban, hogy a Viktor Juscsenko államfőt támogató Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés 14,27 százalékkal immár bizonyosan a harmadik helyen végez, eldőlni látszik, hogy amennyiben e két ellenzéki párt leküzdi korábbi ellentéteit, leválthatják a jelenlegi, oroszbarátnak mondott kormányt.

A Régiók Pártjának újbóli kormányalakítási esélyeit az Ukrán Szocialista Párt (SZPU) gyenge szereplése pecsételte meg végérvényesen, miután az Olekszandr Moroz eddigi házelnök vezette politikai erő 2,94 százalékkal valószínűleg immár véglegesen a 3 százalékos parlamentbe jutási küszöb alá került.

Ezzel egyben az is eldőlni látszik, hogy mégsem lesz magyar képviselője az ukrán parlamentnek a szocialisták listáján 12. helyén szereplő Tóth Mihály, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke személyében.

A másik magyar jelöltnek, az NU-NSZ listáján 99. helyen induló Kovács Miklósnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének az ellenzéki párt gyenge szereplése miatt ugyancsak elhanyagolható az esélye bejutni a törvényhozásba.

Magabiztosan tartja negyedik helyét 5,37 százalékkal a pártok rangsorában az Ukrán Kommunista Párt, amely immár biztos bejutónak számít, akárcsak Volodimir Litvin Blokkja a maga 3,98 százalékos eredményével. A kormányalakításra vonatkozó első latolgatások szerint a BJuT és az NU-NSZ alig néhány fős, ukrán viszonylatban különösen törékeny többségre számíthat a törvényhozásban.

Mint emlékezetes, az előrehozott választásokra éppen azután került sor, hogy a Régiók Pártja vezette kormánykoalíciónak különböző módszerekkel már több ellenzéki képviselőt is sikerült átcsábítania a maga oldalára azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elérje a Legfelső Tanácsban az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget.

A kis pártok közül a mostani jobbközép többség bizonyosan nem számíthat a kommunisták támogatására, a korábban ugyancsak parlamenti elnökként ismertté vált Volodimir Litvin Blokkja révén azonban akár ötvenfősre is növelhetik többségüket a 450 fős parlamentben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsvasutat építenének Bukarest és Budapest között

Románia gyorsvasút kiépítését szeretné elérni Bukarest és Budapest között, a megvalósíthatósági… Tovább olvasom