Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Vajdasági incidensekkel fenyegetőzött egy szerb radikális

Vajdasági incidensek kirobbanásával fenyegetőzött egy szerb radikális politikus, amennyiben Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét. A tartományi parlament magyar képviselőcsoportja felemelte szavát a nyilatkozat ellen.
Magyar-szerb incidensek lehetőségét vetette fel egy vajdasági radikális szerb képviselő arra az esetre, ha Magyarország elismeri Koszovó függetlenségét, s ez ellen élesen felemelte szavát a tartományi parlament magyar képviselőcsoportja.

Milorad Mircic, a Szerb Radikális Párt tartományi parlamenti képviselőcsoportjának elnöke hétfőn sajtóértekezleten közölte, hogy amennyiben Budapest elismeri Koszovó függetlenségét, incidensek robbanhatnak ki a magyarok lakta vajdasági településeken. Mindezt megbízható, "belbiztonsági és titkosszolgálati" információkra hivatkozva jelentette ki, már előre a pontosabban meg nem határozott "hatalmat" téve felelőssé érte.

Egeresi Sándor, a vajdasági parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselőcsoportjának tagja ezek után az újvidéki törvényhozás keddi ülésén napirend előtti felszólalásban követelte, hogy a ház biztonsági bizottsága sürgősen üljön össze, s fogadjon el állásfoglalást a nyilatkozattal kapcsolatban. Ugyanezt kezdeményezte országos szinten is, hasonló állásfoglalást kérve a szerbiai parlament illetékes bizottságától.

Az ugyanis, amit Milorad Mircic mondott, fontosabb annál, semhogy könnyedén el lehessen siklani fölötte - mondta az MTI-nek Egeresi Sándor, aki szerint nyugtalanítóan vetődik fel a kérdés: honnan vannak a tartományi parlamenti szerb radikális vezérnek biztonsági szervektől származó információi?

A szerb politikus kijelentéseinek célja a félelemkeltés, és nemcsak a magyar, hanem más nemzeti kisebbségeken belül is. Ráadásul a Milorad Mircicéhez hasonló nyilatkozatok következménye az, hogy a Vajdaságban kétségtelenül meglévő szélsőséges, a nemzetiségek közötti béke megbontására törekvő szervezetek felbátorodnak, úgy érzik, lovat adtak alájuk - mondta a 120 tagú vajdasági törvényhozás 11 magyar tagjának képviseletében Egeresi Sándor.

A VMSZ számára a békés együttélés fenntartása a legfontosabb. A vajdasági magyarság alkotmány- és törvénytisztelő. Hiába anyaország számára Magyarország, megengedhetetlen manipuláció összekeverni egy EU-tag - jelen esetben Magyarország - külpolitikáját a vajdasági magyarok magatartásával, s Budapest lépéseiért a délvidéki magyarokat büntetni - nyilatkozta az MTI-nek a vajdasági magyar politikai vezető.

Tomislav Bogunovic, a vajdasági parlament biztonsági bizottságának elnöke közölte, hogy a VMSZ követelését sürgősségi eljárás keretében, nagy valószínűséggel már a jövő hét elején megtárgyalják, s döntés is születik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszáz tonna gázolaj úszik a Loire-on

Háromezer hordó, nagyjából négyszáz tonna gázolaj ömlött a franciaországi Loire folyóba a Total… Tovább olvasom