Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Vadonat új kortárs művészeti múzeum Zágrábban

Horvátország legnagyobb Modern Művészeti Múzeumát (MSU) nyitják meg december 11-én Új-Zágrábban, az első ilyen kulturális intézményt a Száva folyó másik oldalán.
Jelena Pavicic-Vukicevic zágrábi polgármester-helyettes jelentette be a hírt egy sajtókonferencián, amelyen a horvát főváros őszi nemzetközi multikultúrális programjait ismertette. Az új-zágrábi ultramodern múzeum gyűjteménye mintegy 14 ezer műtárgy. Az első kiállítás a Gyűjtemény mozgásban címet kapta s 600 műalkotást mutatnak be az 1950-es évektől napjainkig.

A gyűjtemény alapját a XX. század első felének horvát kortárs művészete és az 50-es évektől horvát és külföldi munkák adják - olvasható a www.monitor. hr honlapon. A modern épületet Igor Franic 46 éves, nemzetközileg is ismert zágrábi építész tervezte. A kulturális minisztérium és a zágrábi önkormányzat 2001-ben írta alá a szerződést a kortárs művészeti múzeum megépítéséről, 2003-ban kezdték a földmunkákat.

Zágráb adta a területet, 14500 négyzetméteren Észak-Dél irányba tájolt geometrikus épületet tervezett Franic, ebből 4800 négyzetméter a kiállítótér. Az öt emeleten a technikai helységeken kívül kisebb, nagyobb és közepes méretű termeket alakított ki, s ezeket önállóan, párhuzamosan, vagy kombináltan lehet használni. Az építész arra törekedett, hogy sok természetes fényt kapjanak a kiállítóterek. Ezek mellett könyvtár, olvasóterem, gyermekfoglalkoztató, multimédiás termek és étterem áll majd a látogató rendelkezésére a Modern Művészetek Múzeumában - írta a www.culturenet.hr honlap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán és magyar tehetségek zenélnek a Zeneakadémián

A tokiói Musashino Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Kodály és Csajkovszkij műveket játszik… Tovább olvasom