Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Vádat emeltek Terreblanche feltételezett gyilkosai ellen

Emberölés miatt vádat emeltek az ellen a két férfi ellen, akiket Eugene Terreblanche dél-afrikai szélsőjobboldali politikus meggyilkolása nyomán vettek őrizetbe - közölte a sajtóval kedden Ventersdorpban George Baloyi ügyész.

A 15, illetve 28 éves férfit az emberölés mellett betöréssel és rablási kísérlettel is megvádolták. A ventersdorpi bíróság előtt több tucatnyi fekete tüntető éltette őket. Az épület előtt korábban szélsőjobboldali fehér aktivisták is demonstráltak.

Terreblanche meggyilkolása, alig 10 héttel a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság kezdete előtt, faji feszültséget szül az országban.
A két vádlott nevét a hatóságok nem hozták nyilvánosságra. Noha a fehér tüntetők korábban távoztak, mint a feketék, az áldozat és gyilkosainak támogatói egy ideig egymás mellett demonstráltak a bíróság épülete előtt.

A rendőrség az összecsapás megakadályozása érdekében pengedrót-akadályt húzott a két csoport közé, miután egy középkorú fehér asszony energiaitalt permetezett az éneklő feketékre.

A rend helyreállítása után Pieter Steyn, a Terreblanche által alapított Afrikáner Ellenállási Mozgalom (Afrikaaner Weerstandbeweging - AWB) tartományi vezetője elnézést kért az incidens miatt.

Steyn egyébként hétfőn békítőleg próbált fellépni azután, hogy több militáns Terreblanche halálának megbosszulását követelte. Szavai szerint az AWB elutasítja az erőszakot, s a korábbi fenyegetéseket "a pillanat heve szülte". Steyn szerint beszéltek az érintettekkel és felszólították őket, hogy nyugodjanak le.

Eugene Terreblanche-t, az apartheid (faji elkülönítés) elszánt hívét a szülővárosában, Ventersdorpban lévő otthonában két fekete alkalmazottja ölte meg, miután anyagi jellegű nézeteltérés támadt köztük.

A 15 éves vádlott anyja úgy nyilatkozott, hogy Terreblanche december óta nem fizetette ki a bérüket azért a munkáért, amelyet a farmján elvégeztek. A 69 éves férfi holttestét ágyában találták meg. Arcát és fejét sebek borították.

George Baloyi kedden a bűncselekménnyel kapcsolatban súlyosbító körülményként említette a faji motívumot. Az ügyész elmondta, hogy a tettesek a támadás után térdig lehúzták a halott nadrágját, közszemlére téve annak nemi szervét.

Terreblanche 1973-ban alapította meg az AWB-t. A mozgalom hosszú időn át a fajüldöző rezsim megmentéséért küzdött.

Terreblanche is három évet börtönben ült egy benzinkút elleni fegyveres rablás miatt. Azért is elítélték, mert farmjának egyik fekete alkalmazottját úgy megverte, hogy az agykárosodást szenvedett.

Az utóbbi időben az AWB céljául tűzte ki, hogy önálló búr államot hoz létre a Dél-afrikai Köztársaság területén. A fajgyűlölő mozgalom jelképe kísértetiesen hasonlít a náci Németország zászlajára: vörös alapon egy nagy fehér körben horogkeresztre emlékeztető, de három szárú fekete jel látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalanság a Lufthansa-sztrájk körül

Továbbra is bizonytalan, hogy megtartják-e a Lufthansa pilótái a jövő hétre tervezett háromnapos… Tovább olvasom