Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

USA: Izrael áprilisban megtámadhatja Iránt

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter úgy véli: egyre valószínűbbé válik annak a lehetősége, hogy Izrael már áprilisban támadást indít Irán ellen.
Leon Panetta amerikai védelmi miniszter úgy véli: egyre valószínűbbé válik annak a lehetősége, hogy Izrael már áprilisban támadást indít Irán ellen, így próbálva megakadályozni Teherán atomfegyverhez jutását - közölte csütörtökön az amerikai média.

Az először a The Washington Post című lap internetes kiadásában megjelent értesülés szerint Panettát aggasztja az izraeli támadás megnövekedett valószínűsége. Az információt később a CNN hírtelevízió is megerősítette, egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőre hivatkozva.

"Panetta úgy hiszi: erős a valószínűsége annak, hogy Izrael áprilisban, májusban vagy júniusban csapást fog mérni Iránra - még mielőtt Irán eléri azt, amit Izrael +immunitási zónának+ nevez és megkezdi a nukleáris bomba építését" - írta a The Washington Postban brüsszeli keltezéssel, forrásmegjelölés nélkül David Ignatius publicista.

Leon Panetta az írás megjelenésekor a belga fővárosban tartózkodott, a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán. Panetta és a Pentagon egyaránt kitért az elől, hogy kommentálja az értesülést.

A The Washington Post értesülése szerint egy tavaszra tervezett amerikai-izraeli közös hadgyakorlat elhalasztása egy izraeli támadás előkészítésére utalhat.

Aviv Kocsavi vezérőrnagy, az izraeli katonai hírszerzés parancsnoka kedden kijelentette, hogy becslése szerint Irán négy atombombát tudna megépíteni a mostanáig felhalmozott uránkészleteinek további dúsításával, és az első bombáját, ha emellett döntene, akár egy éven belül meg tudná építeni. Kocsavi nem zárta ki, hogy ettől a határozottabb nemzetközi szankciók eltéríthetik Teheránt.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy amennyiben "a szankciók nem érik el azt a kívánt célt, hogy leállítsák a nukleáris programot, akkor szükségessé válik fontolóra venni a cselekvést".

"Irán műszaki fejlődése, különösen az urándúsítás terén, megerősíti azt a következtetésünket, hogy Iránnak adott a tudományos, műszaki és ipari kapacitása ahhoz, hogy végül nukleáris fegyvereket állítson elő" - jelentette ki kedden a washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága előtt James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgató. Rámutatott: politikai akarat kérdése, hogy így tesz-e. Hangsúlyozta: Irán műszakilag képes rá, hogy a fegyvergyártáshoz elegendő magasan dúsított uránt állítson elő.

Izrael, a Közel-Kelet feltételezhetően egyetlen nukleáris hatalma, magára nézve jelentős fenyegetésnek véli az iráni urándúsítási programot. Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy a program kizárólag békés célokat szolgál.

Olvasóink írták

 • 5. ifhorvth 2012. február 03. 18:40
  „Ja persze, Iraknak meg vegyi vegyi fegyvere van !! Mi van, már megint fogyóban van az olajotok, nem tudtok majd eljutni a Marsra, hogy ott túléljétek a Föld pusztulását !! Kína, Oroszország nem fogja engedni Irán lerohanását !!
  Az USA kivonulásával szabad a légtér. Az Orosz hadsereg csapatösszevonást hajt végre délen. Állítólag Brüsszelben is felvetődött az Iráni létesítmények elleni légicsapások lehetősége. Az Irániak által lelőtt drón is jelez " valamit ".
  Izrael az Államokkal fedezve meri, vagy nem meri? Valami van a levegőben.
  Ez egyenlő lenne az öngyilkossággal! Kína nem tolerálná! Már Líbia kapcsán is nemtetszését fejezte ki! Kína tetemes gázt vásárol Irántól... Izraelnek (és a pénzvilágnak) Kína a nagy ellenfél! Ha olyat mernek tenni, ami Kínának nem tetszik, akkor Kína bedönti a világpiacot! Az általa birtokolt állampapírokat szabadjára engedi... Fegyver nélkül legyőzi a halódó globalizált "civilizációt".”
 • 4. Szabra 2012. február 03. 16:13
  „Végre egy jó kis háború, ami erősíti a jobboldalt és az antalszemitizmust, és olyan olcsó üzem és fűtőanyagot hoz Európának, hogy attól aztán mindenkinek mehetnékje és nagyon melege lesz.

  Most Izrael menti meg a világot a gonosztól.......”
 • 3. AntiFricc 2012. február 03. 09:26
  „Szóval izreal nukleáris hatalom, de ez nem fenyegető a többi országra nézve. Fantasztikus!
  Más ország ügyeibe nem kellene katonai erővel beavatkozni, mivel semmi közük a területrablóknak hozzá!”
 • 2. cezarka 2012. február 03. 08:43
  „Jobb lenne ha Izrael megnyugodna!Ő örökké erőből akar diktálni.Vajon nekik hogy engedték meg hogy atombombával rendelkezzék?Jó lenne ha az igyekezne megfékezni USA,mert beláthatatlan következményekkel járhat tettük!”
 • 1. blaze 2012. február 03. 08:40
  „Nem kétséges ki az agresszor és hogy két rossz közül melyik is az igazi gonosz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kairóban a belügyminisztérium előtt tüntetnek a futballszurkolók

Kairóban a belügyminisztériumnál tüntettek és kövekkel dobálták csütörtök este a rendőröket az… Tovább olvasom