Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

USA: idén szabták ki a legkevesebb halálos ítéletet

Idén szabták ki a legkevesebb halálos ítéletet az Egyesült Államokban a legfőbb büntetésnem 1976-os visszaállítása óta - közölte pénteken egy jogvédő csoportra hivatkozva a CBS News hírtelevízió.

Összesen 106 elítélt esetében mondták ki a legsúlyosabb büntetést ebben az évben, szemben az 1990-es évekkel, amikor ez az adat átlagosan 295 volt - szerepel a Halálos Ítélet Információs Központ nevű csoport tanulmányában.

A kivégzettek száma szintén viszonylag alacsony volt az idén; 52 emberen hajtották végre a halálos ítéletet 11 szövetségi államban. Tíz éve még csaknem kétszer ennyi elítéltet végeztek ki. 

statisztika "javulását" az okozza, hogy a halálos ítéletek és kivégzések terén vezető államokban, köztük a déli Texasban sokkal kevesebb esetben alkalmazták a legfőbb büntetésnemet.

A halálbüntetést ellenző jogvédő csoport szerint mind a halálbüntetések, mind a kivégzések számának csökkenése mögött részben az a félelem húzódik, hogy esetleg ártatlan embereket ítélnek el. Ugyancsak szerepet játszanak a halálbüntetés magas költségei, valamint azok a törvények, amelyek lehetővé teszik idő előtti szabadulást kizáró életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását.

Az Egyesült Államokban idén 9 halálra ítéltet tisztáztak és engedtek szabadon, kiderült, mégsem bűnösök. A halálbüntetés visszaállítása óta ez volt a második legtöbb ilyen eset. A korábbi évekhez hasonlóan idén is Texasban született a legtöbb halálos ítélet, 9 esetben döntöttek így.

Ez azonban lényegesen kevesebb az 1990-es évekbeli 34-es átlagnál. Texasban 1999-ben 48 emberre mondták ki a legfőbb büntetést. Ohio és Virginia államban, amelyek eddig a statisztikák élén szerepeltek, idén csak egy-egy ilyen ítélet hangzott el.

James Alan Fox, a bostoni Északkeleti Egyetem kriminológia professzora rámutatott két további tényezőre is: idén történelmi viszonylatban is alacsony volt az országos bűnözési arány, ezenkívül a legfelsőbb bíróság úgy foglalt állást, hogy a fiatalkorúakat és az értelmi fogyatékosokat nem lehet kivégezni.

Eddig 15 államban, legutóbb Új-Mexikóban törölték el a halálbüntetést, és további 10 állam törvényhozásában merült ennek a kérdésnek legalább a megfontolása. A halálbüntetésre ítélt rabok száma az utóbbi 10 évben mintegy 10 százalékkal csökkent, de még így is eléri a 3 ezret.

Texasban, ahol 330-an várják ítéletük végrehajtását, hat kivégzést terveznek 2010-ben. A népes Kaliforniában és Pennsylvaniában, ahol szintén sok - 690, illetve 225 - a halálraítélt, felfüggesztették a kivégzéseket.

Országosan 75 olyan rabról tudni, akit már több mint 25 éve ítéltek halálra, de még mindig nem végeztek ki, és nagyjából ugyanennyi a 60 év feletti halálra ítéltek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több halálos áldozata van az ukrajnai ítéletidőnek

Az Ukrajna keleti és déli részében szélsőségesre fordult téli időjárás következtében heten… Tovább olvasom