Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

USA Elnökválasztás 2012 - Obama: céltudatosabban térek vissza

Barack Obamát újabb négy évre megválasztották az Egyesült Államok elnökének - közölte helyi idő szerint kedden éjjel a szavazatszámlálási részeredmények alapján egybehangzóan a Fox News, a CNN és a CBS televízió.
17:20 - Barack Obamát újabb négy évre elnökké választották - összefoglaló

Barack Obamát újabb négy évre megválasztották az Egyesült Államok elnökének.

A hivatalban lévő demokrata párti elnök a részeredmények szerint a győzelemhez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektori voksot gyűjtött be a kedden tartott elnökválasztáson, míg republikánus párti ellenfele, Mitt Romney 206-ot szerzett. Az összes leadott szavazatot tekintve Obama a választópolgárok 50,1 százalékának támogatását kapta, míg Romney 48,4 százalékáét.

Barack Obama biztos győzelmet aratott republikánus ellenfele fölött, jóllehet az egyik kulcsfontosságú "csatatérállamban", Floridában helyi idő szerint szerda hajnalban - órákkal az után, hogy Mitt Romney beismerte választási vereségét - még mindig nem lehetett tudni, hogy ki szerezte meg a szavazatok többségét.

Obama - több más, úgynevezett billegő vagy "csatatérállamban" elért győzelem mellett - győzni tudott a mindkét kampánystáb által kulcsfontosságúnak tartott Ohióban, és az állam 18 elektorával érte el az elnökválasztói testületben a minimálisan szükséges 270 szavazatot. Ezzel ismét bebizonyosodott az a politikai axióma, hogy Ohio elhódítása nélkül republikánus elnökjelölt nem tud győzni az Egyesült Államokban.

A II. világháború utáni időszakban ezzel - Bill Clinton után - Obama a második olyan demokrata párti elnök, aki meg tudta szerezni a második mandátumot is, és a Fehér Ház első olyan lakója, akinek 7,5 százalék feletti munkanélküliségi ráta felett sikerült a duplázás. Bebizonyosodott, hogy igazuk volt azoknak a közvélemény-kutatásoknak, amelyek kis mértékű Obama-fölényt jeleztek előre a billegő államokban, s hogy Mitt Romneynak a választás napján Ohióban és Pennsylvaniában tett kampánylátogatását az égető szükség diktálta - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Megválasztása után Barack Obama chicagói kampányközpontjában, több ezer támogatója előtt mondott lelkesítő beszédében azt hangoztatta, hogy céltudatosabban és nagyobb ihlettel tér vissza a Fehér Házba. Az újraválasztott elnök hangsúlyozta: kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot. Kijelentette: találkozni kíván Mitt Romney republikánus párti elnökjelölttel, hogy megvitassák, hogyan tudnak együttműködni. Úgy fogalmazott, lehet, hogy ádázul csatáztak, de csupán azért, mert mindketten mélységesen szeretik az országot.

"Ez a nagy kihívások ideje Amerika számára, és imádkozom azért, hogy az elnök sikeres legyen nemzetünk irányításában..." - mondta Romney a bostoni kampányközpontban összegyűlt hívei előtt, miután telefonon gratulált Obamának.

A volt massachusettsi kormányzó immár másodszor vágott neki sikertelenül az elnökválasztásnak. A CNN által megszólaltatott elemzők szerint a mostani vereség után politikai pályafutása véget ért, legalábbis országos szinten, míg alelnökjelöltje, Paul Ryan számára nagy távlatok nyílnak meg az amerikai politikában.

Ami a kongresszusi választásokat illeti: a részeredmények szerint a demokraták a republikánusok rovására egy mandátummal, 52-re tudták növelni szenátoraik számát a százfős felsőházban, ahol 33 helyért folyt a versengés. A Republikánus Pártnak legalább 45 szenátora lesz. Három szenátusi hely sorsa még nem dőlt el.

Igazolták a papírformát a képviselőházi választások is. Az alsóházban, ahol mind a 435 képviselőt két évre újjáválasztották, megmarad a republikánusok fölénye. A jelenlegi állás szerint a republikánusoknak legalább 234, a demokratáknak pedig 187 képviselőjük lesz, 14 mandátum sorsa még nem dőlt el.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke örömét fejezte ki Obama újraválasztása kapcsán. Az Egyesült Államokat az unió stratégiai partnerének nevezve reményüket fejezték ki, hogy folytatódik az utóbbi négy évre jellemző szoros együttműködés, Brüsszel és Washington közösen lép fel a gazdasági és biztonsági kihívásokkal szemben. Gratulált Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is.

Számos európai politikus mellett Izrael, Oroszország, Kína, Japán, a Dél-afrikai Köztársaság és Kenya is üdvözölte szerdán Barack Obamát újraválasztásának alkalmából. Mahmúd Abbász palesztin elnök, Mohamed Murszi egyiptomi államfő és az emigráns szíriai ellenzék is gratulált. Moszkva olyan messzire hajlandó elmenni az együttműködésben az amerikai kormányzattal, amennyire csak Washington arra készen áll - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az elnökválasztással egy időben 172 népszavazást tartottak kedden az Egyesült Államokban.

Két amerikai szövetségi állam, Maryland és Maine megszavazta kedden a melegházasság jogát, s ezzel az Egyesült Államok első két olyan tagállama lett, ahol ezt referendumon hagyták jóvá. Az eredmény 1998 óta tartó sorozatot tört meg: most keddig az ország 32 államában tették fel szavazásra a kérdést, és a lakosság mindegyikben elutasító választ adott. Az ötven állam közül hatban volt eddig joguk az azonos neműeknek a hivatalos egybekeléshez.

Az északnyugati Washington államban is szavaztak kedden a melegházasságról - az eddigi adatok szerint a marylandihez és maine-ihez hasonló eredménnyel -, Minnesotában pedig egy konzervatív támogatású módosításról kellett véleményt mondani, amely bevenné az állam alkotmányába a melegházasság tilalmát. A végeredmény még itt is várat magára.

Kalifornia lakosai népszavazáson elutasították a halálbüntetés eltörlését - közölték a hatóságok a szavazólapok csaknem háromnegyedének feldolgozása után. A szavazók majdnem 54 százaléka voksolt nemmel.

A Puerto Rico-i népszavazáson csekély többséggel úgy döntöttek, hogy a sziget az USA 51. tagállama kíván lenni. Az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult államában megrendezett, nem kötelező érvényű népszavazás eredményét az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

16:00 - A világ számos országának vezető politikusai üdvözölték szerdán, hogy ismét amerikai elnökké választották Barack Obamát.

Hamid Karzai afgán elnök reményét fejezte ki, hogy országa és az Egyesült Államok viszonya szorosabbá válik Barack Obama újraválasztása nyomán. "A kétoldalú kapcsolatok a közös érdekek alapján kibővíthetők" - jelentette ki az afgán elnök.

Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő internetes üzenetében felhívta Obamát, hogy újraválasztását felhasználva ismerje el afganisztáni vereségét, és haladéktalanul vonja ki az országból az összes amerikai katonát.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök "melegen" gratulált Obamának újraválasztásához, és annak a reményének adott hangot, hogy a következő években a két ország kapcsolatai tovább virágoznak és elmélyülnek. Bizonyos benne - hangsúlyozta -, hogy Pakisztán és az Egyesült Államok képes lesz fejleszteni és szélesíteni kapcsolatait a kölcsönös érdekek tiszteletben tartásával.

Abdallah szaúd-arábiai király gratulált Obamának újraválasztásához, és dicsérte a két ország közötti szoros kapcsolatokat. Egyúttal síkraszállt a kapcsolatok továbbfejlesztése mellett minden területen.

Abdullah Gül török államfő a két ország közötti együttműködést méltatta, és leszögezte, hogy Ankara el van szánva a Washingtonnal fenntartott "mintaszerű partnerség" folytatására. Obama 2009-es ankarai látogatása során nevezte mintaszerűnek a két ország együttműködését az iszlám világgal folytatott párbeszéd és együttműködés számára.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő táviratban gratulált Barack Obama amerikai elnöknek újraválasztása alkalmából, hangsúlyozva Lengyelország és az Egyesült Államok hagyományos barátságát és szövetségesi együttműködését.

A lengyel államfő szerint a következő négy év a két ország "kétoldalú együttműködésének további elmélyítése szempontjából kulcsfontosságú döntéseket és megoldásokat hoz".

Ewa Kopacz, a lengyel parlament alsóházának elnöke nemcsak az újraválasztott elnöknek, de vetélytársának is gratulált, hangsúlyozva: számára az amerikai elnökválasztási kampány a demokrácia mintaképe. "A lengyel politikusoknak is azt kívánom, hogy amikor vesztenek - úgy, mint Mitt Romney - be tudják ismerni vereségüket, sok sikert kívánva a győztesnek" - jelentette ki.

"Az amerikai népnek az Ön személye és elnöki adminisztrációjának irányvonala iránti bizalma reményteli zálogát jelenti annak, hogy sikeresen megvalósuljon az Ön által megkezdett reform, és az Egyesült Államok hatékonyan küzdje le az előtte álló kihívásokat" - fogalmazott Viktor Janukovics ukrán államfő szerdán Barack Obamához újraválasztása alkalmából intézett üdvözletében.

Janukovics reményét fejezte ki, hogy a stratégiai partneri kapcsolatok Ukrajna és az Egyesült Államok között a jövőben is a barátság, a kölcsönös megértés és a konstruktív együttműködés szellemében fejlődnek tovább.

12:35 - Áder János köztársasági elnök szerdán levélben gratulált az ismét amerikai elnökké választott Barack Obamának, az államfő azt írta, meggyőződése, hogy a következő években tovább fejlődnek a két országot összekötő baráti kapcsolatok.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható levélben Áder János úgy fogalmazott, Magyarország a jövőben is elkötelezetten együttműködik Obamával és kormányzatával, hogy "a világot jobbá, igazságosabbá és biztonságosabbá tegyük, és hogy tovább erősödjenek az Atlanti-óceánt átívelő kötődéseink".

Áder János kiemelte, Obama "megújuló vezetése mellett" tovább fejlődnek a két nemzetet "az amerikai függetlenség hajnala óta" összekötő baráti kapcsolatok.

A köztársasági elnök Magyarország népe nevében sok sikert kívánt Obamának rövidesen kezdődő hivatali időszakához.

11:50 - Romney imádkozik Obamáért
Mitt Romney republikánus jelölt választási veresége után hívei körében tartott beszédében gratulált a győztes Obamának és családjának, illetve saját feleségének és szavazóinak is megköszönte a támogatást. Mint mondta, hisz Amerikában és a nemzetben, mindenkit arra kért, hogy imádkozzanak az állam sikeres irányításáért, híveitől pedig elnézést kért, hogy nem válthatja valóra az álmaikat.

Gratuláltam Barack Obamának a győzelemhez - kezdte beszédét az elnökválasztáson alulmaradt Mitt Romney, Külön megköszönte alelnökjelöltje, Paul Ryan közreműködését, aki „felesége mellett életében a legjobb választás volt".

"Mindent beleadtunk ebbe a kampányba" - mondta a Romney, és hozzátette: szerette volna, ha valóra válthatja a támogatói álmait, és más irányba vezetheti az országot, de a nép másik vezetőt választott. "Hiszek Amerikában, és hiszek az amerikaiakban" – zárta végül beszédét a csalódott republikánus vezető.

Live Info videó


11:35 - Obama győzött, de a belpolitikai erőtér változatlan

Barack Obama elnökválasztási győzelme azt jelenti, hogy folytathatja a kampányban vázolt programját. A republikánus ellenzék azonban nem fog a karjaiba omlani: ha az elnök nem lesz képes feloldani a washingtoni patthelyzetet, akkor második hivatali idejét elnöki vétóval való fenyegetőzések, üres ígéretek és a kongresszus két háza közötti ingázás fogja kitölteni - írja elemzésében az AP Fehér Ház-i tudósítója.

Az elnöknek már nem kell amiatt aggódnia, hogy egészségbiztosítási törvényét megfúrja az ellenzék, hogy a Wall Street reformját kibelezi a kongresszus, sem amiatt, hogy neve bekerül az egymandátumos elnökök közé, akiket elzavartak a választók, mielőtt befejezhették volna munkájukat. A szavazók azért tartottak ki Obama mellett, mert inkább őbenne bíztak, hogy megoldja életük nagy problémáit.

A keddi voksolás azonban változatlanul hagyta a washingtoni erőteret: a porondon maradtak mindazok, akik miatt olyannyira működésképtelenné vált a főváros, hogy az Egyesült Államok csőd közeli helyzetbe jutott. Az elnök ismét egy republikánus többségű képviselőházzal áll szemben. Az ellenzéki frakció vezére, John Boehner már a választás éjszakáján kijelentette, hogy pártja fontos üzenetet kapott a választóktól: szó sem lehet az adók emeléséről.

Obamának ugyan rendelkezésére áll a szenátusi "tűzfal", hiszen a kongresszus felsőházában a demokraták megőrizték szűk többségüket, de ez nem elég ahhoz, hogy megakadályozzák a republikánusokat a fontos törvények halogató taktikával történő jegelésében. Így az elnökre hárul annak a terhe, hogy megtalálja a kompromisszumokat - és ne csak az ellenzéktől várja ezt.

Az elektorok szavazatait tekintve Obama nagy fölénnyel győzött, ám a választópolgárok szavazatainak megoszlása azt mutatja, hogy az általa vezetett ország mélyen megosztott.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője fenntartásokkal üdvözölte Obama sikerét. "A választók nem támogatták az elnök első hivatali idejének hibáit vagy hatásköri túllépéseit. Csupán több időt adtak neki annak a munkának az elvégzéséhez, amelyet a kongresszussal történő együttműködésben várnak el tőle" - jelentette ki.

Obama annak ellenére győzött, hogy a gazdaság elszívta a nemzet lelkesedésének jó részét. Annak ellenére győzött, hogy a munkanélküliség 7,9 százalékos - ilyen magas mutató mellett egyetlen hivatalban lévő elnök sem tudott még választást nyerni a nagy világgazdasági válság (1929-32) óta. Annak ellenére győzött, hogy a választók jelentős része úgy vélekedett: Romney alkalmasabb lenne a washingtoni patthelyzet feloldására. Annak ellenére győzött, hogy a választók nagy többsége úgy érezte: rosszabbul él, mint négy évvel ezelőtt. Ez pedig nagy próbatétel egy hivatalban lévő elnök számára.

Obama azért győzött, mert a választók olyan vezetőt akartak az ország élén látni, akit már ismernek. Meggyőződéssel hitték, hogy Obama, nem pedig Romney képes megérteni napi gondjaikat: a felsőoktatási tanulmányokkal járó költségeket, a biztosítási díjakat, álmatlan éjszakáikat. Exit pollok eredményéből kitűnik, hogy Obamában a szegények és a középosztály hangját látták a választók, Romneyban viszont olyan fickót, aki a gazdagokhoz húz.

A verseny korán eldőlt, miután Obama sorra nyert a billegő államokban, azok közül is a legfontosabbikban, Ohióban. Ott sikerrel hivatkozott az autóipar megmentése érdekében hozott mentőcsomagjára, szertefoszlatva Romney győzelmi reményeit.

Romney fellépésének hátterét vállalatok élén aratott sikerei, valamint Massachusetts állam kormányzójaként elért eredményei képezték; tanult továbbá első (sikertelen) elnökjelölti próbálkozásából is. Ám soha nem tudta elhitetni a választókkal, hogy ő az a politikus, akire az emberek rábízhatják biztonságuk szavatolását és álmaik valóra váltását. Mindvégig közel volt hozzá, de nem tudta átlépni a lélektani határt - írta az AP.

09: 23 - Obama: céltudatosabban térek vissza a Fehér Házba

Céltudatosabban és ihletettebben térek vissza a Fehér Házba – jelentette ki szerdán Chicagóban több ezer támogatója előtt mondott beszédében Barack Obama.

Live Info videó

Az elnököt, feleségét, Michelle Obamát és két lányukat, Sashát és Maliát mennydörgő tapssal üdvözölték a jelenlévők.

Huszonöt perces gyújtó hangú beszédében az újraválasztott amerikai elnök hangsúlyozta: az amerikai nép "összekapja magát", és győzedelmeskedik a nehéz gazdasági időkben. "A java még hátravan" – tette hozzá.

"Minden nehézség ellenére a legtöbben közülünk osztoznak az Amerika jövőjével kapcsolatos reményekben" – jelentette ki. "Erre kell haladnunk. Előre!" – mondta egyik híres kampányszlogenjét ismételve.

Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Barack Obama hangsúlyozta: kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot. Kijelentette: találkozni kíván Mitt Romney republikánus párti elnökjelölttel, hogy megvitassák, hogyan tudnak együttműködni. Úgy fogalmazott, lehet, hogy ádázul csatáztak, de csupán azért, mert mindketten mélységesen szeretik az országot.

A hivatalban lévő elnök a jelenlegi állás szerint legalább 303 elektori szavazatot nyert el, így biztosan legyőzte republikánus ellenfelét. Floridában továbbra is függőben van az eredmény.

Barack Obama közölte: együtt akar működni mind a Demokrata, mind a Republikánus párt vezetőivel a deficit csökkentésében, az adótörvények és a bevándorlási reformok kidolgozásában. Kijelentette: dolgozni fog azon is, hogy megszabadítsa Amerikát a kőolajfüggőségtől.

Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének. Fotó: MTI/EPA (galéria)

09:02 - Cameron és Harper gratulációja Obamának

David Cameron brit és Stephen Harper kanadai kormányfő hazájuk nevében gratulált szerdán Barack Obamának elnökválasztási győzelme alkalmából, Jean-Claude Juncker pedig az Eurogroup nevében úgy nyilatkozott, hogy könnyebb együttműködni egy olyan amerikai elnökkel, aki már második hivatali idejét tölti.

"Szívélyes üdvözletem Barack Obama barátomnak! Türelmetlenül várom, hogy folytassuk közös munkánkat" - írta Twitter-profilján a konzervatív brit miniszterelnök, aki közel-keleti körútja keretében Jordániában tartózkodik, és éppen egy szíriai menekülttábort látogatott meg. A szíriai határ közelében lévő, 36 ezer menekültet sátrakban és lakókocsikban elszállásoló Zaatari táborban Cameron megbeszélést folytatott ENSZ-tisztségviselőkkel.

A szintén konzervatív Harper kifejezte örömét amiatt, hogy kormánya a következő négy évben is együttműködhet az Obama-adminisztrációval a kétoldalú kereskedelem és a befektetések fejlesztése területén. "Kanada és az Egyesült Államok kapcsolata az egyik legkiterjedtebb kétoldalú kapcsolat a világon" - írta Harper közleményében.

Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Thomas Mulcair, a kanadai ellenzéknek, a balközép Új Demokrata Pártnak a vezetője is gratulált Obamának, és hangsúlyozta, hogy a győztes jelölt elkötelezett híve a tartós fejlődésnek. "Nagyon várom, hogy együttműködhessek az elnökkel annak reményében, hogy egy igazságosabb, zöldebb és gazdagabb világot építünk mindenki számára" - mondta Mulcair.

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup Szingapúrban tartózkodó vezetője még azelőtt, hogy ismertté vált Obama győzelme, azt mondta: "Az elnökök első mandátumuk idején általában a nehéz belföldi feladatokra koncentrálnak, második mandátumuk alatt viszont hajlamosak újra felfedezni az európai identitást. Az Egyesült Államoknak és Európának szüksége van egymásra, szorosan együtt kell működnie" - mondta Juncker, aki a laoszi Ázsia-Európa csúcstalálkozóról utazott Szingapúrba.

08:57 - Maryland és Maine megszavazta a melegházasságot

Két amerikai szövetségi állam, Maryland és Maine referendumon megszavazta kedden a melegházasság jogát, s ezzel az Egyesült Államok első két olyan tagállama lett, ahol ezt népszavazással hagyták jóvá.
Az eredmény 1998 óta tartó sorozatot tört meg: most keddig az ország 32 államában tették fel szavazásra a kérdést, és a lakosság mindegyikben elutasító választ adott. Az ötven állam közül hatban volt eddig joguk az azonos neműeknek a hivatalos egybekeléshez: Connecticutban, Iowában, Massachusettsben, New Hampshire-ben, Vermontban és New Yorkban, valamint Washington fővárosban.

Az északnyugati Washington államban is szavaztak kedden a melegházasságról - az eddigi adatok szerint a marylandihez és maine-ihez hasonló eredménnyel -, Minnesotában pedig egy konzervatív támogatású módosításról kellett véleményt mondani, amely bevenné az állam alkotmányába a melegházasság tilalmát. A végeredmény még itt is várat magára.

Washington államban a marihuána gyógyászati alkalmazásának ügyét is népszavazásra bocsátották, és az igenek győzelme esetén ez lesz az első állam az országban, ahol legalizálják annak ilyen célú használatát. Az elnökválasztás napján egyébként összesen 172 referendumot tartottak az Egyesült Államokban különböző kérdésekről, Kaliforniában például a halálbüntetésről.

Szenátor- és képviselőválasztásokat, valamint helyi közgyűlési választásokat is tartottak kedden. Tammy Baldwin lett az első olyan nő az ország történetében, akit úgy választottak meg szenátorrá, hogy nyíltan vállalta homoszexualitását. Az ötvenéves nő Wisconsin államból kerül a szenátusba. Előzőleg a képviselőház tagja volt, és ott is ő volt az első nő, aki melegségét nem titkolva szerzett képviselői helyet.

Az amerikai képviselőház tagjának választották Joseph Kennedyt, a meggyilkolt Robert Kennedy unokáját, s ezzel az Egyesült Államok leghíresebb politikai dinasztiája visszatért a kongresszusba. Joseph Kennedy, akit Massachusetts államban választottak meg, az interneten közzétett hitvallásában egyebek közt azt írta, hogy kiáll a homoszexuálisok házasodási joga mellett.

08:17 - A brüsszeli vezetők gratuláltak Barack Obamának

Gratuláltak Barack Obama újraválasztásához az Európai Unió intézményeinek vezetői és a NATO főtitkára szerdán kora reggel.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményben fejezte ki örömét Obama újraválasztása kapcsán. Az Egyesült Államokat az unió stratégiai partnerének nevezve reményüket fejezték ki, hogy folytatódik az utóbbi négy évre jellemző szoros együttműködés, Brüsszel és Washington közösen lép fel a gazdasági és biztonsági kihívásokkal szemben.

"A növekedés- és munkahelyteremtés Amerika és Európa számára is kulcsfontosságú, és folytatjuk a munkát Obama elnökkel, hogy a transzatlanti piac páratlan lehetőségeit kiaknázzuk. Készen állunk, hogy folytassuk a szoros együttműködést külpolitikai kérdésekben és közös értékeink előmozdításában" - áll Barroso és Van Rompuy közleményében.

Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke közleményében a világ legszorosabb szövetségének nevezte az EU és az Egyesült Államok partnerségét, amely olyan közös értékeken és érdekeken alapul, mint a szabadság, a demokrácia, a nemzetközi jog, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete. Arra is rámutatott, hogy az unió és az Egyesült Államok kapcsolata a világ legjelentősebb gazdasági relációja, a két térség a világ gazdasági kibocsátásának nagyjából a felét, a világkereskedelemnek pedig a harmadát adja. Éppen ezért az EP német elnöke minden felesleges befektetési és kereskedelmi akadály lebontását szorgalmazza, és azt reméli, hogy 2015-re létrejön a transzatlanti egységes piac.

Gratulált az amerikai elnöknek Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is. A dán politikus szintén azt reméli, hogy a további szoros együttműködésnek köszönhetően a katonai szervezet a gyorsan változó világban is hatékony tud maradni az új fenyegetésekkel szemben.

"Európa és Észak-Amerika kapcsolata, amely azokra a közös értékekre épül, amelyek mentén szövetségünk több mint 60 éve létrejött, továbbra is erős, és továbbra is ugyanolyan fontos az euroatlanti béke és biztonság fenntartásának szempontjából, mint eddig bármikor" - vélekedett Rasmussen.

07:49 - Visszatért a kongresszusba a Kennedy-dinasztia

Joseph Kennedyt, a meggyilkolt Robert F. Kennedy szenátor unokáját megválasztották kedden az amerikai képviselőház tagjának, és ezzel az Egyesült Államok leghíresebb politikai dinasztiája visszatért a kongresszusba - jelentették amerikai médiumok.

A 2009-ben betegségben elhunyt Ted Kennedy fia, Patrick Kennedy 2010-ben bejelentette, hogy nem jelölteti magát országos képviselőnek, ami azt jelentette, hogy - több mint hatvan évi folyamatos jelenlét után - a Kennedy-klánnak már egyetlen tagja sincs bent az amerikai törvényhozásban.

A 32 éves Joseph Kennedy Massachusetts állam egyik körzetében jelöltette magát kongresszusi képviselőnek. Győzelméről értesülvén a Boston Globe című lapnak nyilatkozva azt mondta: alig várja, hogy munkába állhasson.
Joseph Kennedy a nyugállományba vonuló, demokrata párti Frank Barney képviselői helyét nyerte el. A szeptemberi pártbeli előválasztáson két, nála kevésbé ismert jelöltet győzött le, a keddi választásokon pedig Sean Bielat volt az ellenfele a Republikánus Pártból. A szavazatok 80 százalékának összeszámlálása után a voksok 62 százaléka volt Kennedyé, 36 pedig Bielaté. Az a körzet, amelyben indult, szilárdan demokrata párti, legutóbb 1944-ben választottak meg ott republikánust.

Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Az ifjú képviselő a Harvard egyetemen szerzett diplomát, és eddigi karrierjének legjelentősebb állomása a massachusettsi ügyész helyettesének tisztsége volt. Az interneten közzétett hitvallásában egyebek között azt írta: kiáll a homoszexuálisok házasodási joga mellett. Kampánystábja ugyanabban a bostoni szállóban várta a választási eredményeket kedd este, ahol ő júliusban házasságot kötött egy férfival.

A Kennedy-család kongresszusi visszatérését vegyesen fogadták a Twitter közösségi médiában: volt, aki üdvözölte a dinasztia visszatérését a hatalomba, és volt, aki csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az emberek "bárkit megválasztanak, akit Kennedynek hívnak".

7:05 - Mitt Romney elismerte választási vereségét

Mitt Romney republikánus párti elnökjelölt elismerte vereségét, és gratulált Barack Obama hivatalban lévő amerikai elnöknek választási győzelméhez a bostoni kampányközpontban helyi idő szerint szerda hajnalban mondott beszédében.

"Ez a nagy kihívások ideje Amerika számára, és imádkozom azért, hogy az elnök sikeres legyen nemzetünk irányításában" - mondta Romney egybegyűlt hívei előtt. Felszólította Obamát, hogy a múltbeli vitákat félretéve dolgozzanak együtt az országért.

A republikánus párt elnökjelöltje közölte, hogy felhívta Barack Obamát, és gratulált neki az újraválasztásához. Hozzátette, hogy elismerést érdemelnek Obama támogatói is, továbbá felesége, Michelle és a két lányuk.
A hírtelevíziók helyi idő szerint már kedden késő este közölték saját összesítéseik alapján, hogy Barack Obama győzött. Romney kampánystábja azonban több mint egy órát várt a vereség beismerésével, amíg egyértelművé nem vált, hogy a republikánus párti jelölt az egyik legfontosabb ingadozó államban, Ohióban is veszített.

Mitt Romney elismerte választási vereségét. Fotó: MTI/EPA (galéria)

"Úgy szerettem volna, hogy beváltsam a reményeiteket, hogy egy másik irányban vezessem az országot, de a nemzet más vezetőt választott" - hangoztatta beszédében Romney.

"A választások befejeződtek, de elveink kiállták a próbát" - mondta a politikus. Hangsúlyozta, hogy alelnökjelöltje, Paul Ryan előtt nagy jövő előtt áll. Nem feledkezett meg arról, hogy köszönetet mondjon feleségének, Ann-nek, aki - mint mondta - "gyönyörű first lady lett volna".

A volt massachusettsi kormányzó immár másodszor vágott neki sikertelenül az elnökválasztásnak. A CNN által megszólaltatott elemzők szerint a mostani vereség után Romney politikai pályafutása véget ért, legalábbis országos szinten, míg Paul Ryan számára nagy távlatok nyílnak meg az amerikai politikában.


6:50 - Elsőként német és belga vezetők üdvözölték Obama újraválasztását

Német és a belga vezetők üdvözölték elsőként szerda kora reggel Barack Obama újraválasztását.

Guido Westerwelle német külügyminiszter nyilatkozatában annak a reménynek adott hangot, hogy Barack Obama újraválasztása új lendületet ad a leszerelésnek, valamint a világkereskedelem liberalizálásának.

Így örült Amerika Obama újraválasztásának. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A New Yorkban tartózkodó Westerwelle úgy véli, hogy az Egyesült Államok külpolitikájában nem várható számottevő változás. Kiemelte, hogy Németország mindeddig rendkívül jól együttműködött az Egyesült Államokkal. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad.
Üdvözölte Obama újraválasztását a belga miniszterelnök, Elio Di Rupo is, aki úgy vélte, hogy ez bátorító jelzés az Egyesült Államok és a világ jövője szempontjából. A választók egy igazságosabb és toleránsabb Amerika mellett foglaltak állást - értékelte Elio Di Rupo.

A belga kormányfő szerint a demokrata párti elnök újraválasztása lehetővé teszi, hogy Európa és az Egyesült Államok erősítse erőfeszítéseit a béke érdekében.

Mitt Romney elismerte választási vereségét. Fotó: MTI/EPA (galéria)

6:30 - A Romney-tábor még nem ismeri el vereségét

Az NBC televízió szerint a Romney-tábor egyelőre még nem hajlandó elismerni, hogy vereséget szenvedett az egyik legnagyobb úgynevezett billegő államban, Ohióban és ezzel az amerikai elnökválasztáson is.

A republikánusok arra hivatkoznak, hogy a szavazatokat még nem számolták össze teljes mértékben Ohióban, és a riválisok fej-fej mellett haladnak.

A televízió ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a korábbi elnökválasztásokon a vesztesek általában hamar elismerték vereségüket. Négy évvel ezelőtt, 2008-ban John McCain ezt mintegy fél órán belül megtette.

Az amerikai média Obamát már egyértelmű győztesnek nevezte.

5:40 - Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének - hírtelevíziók

Barack Obamát újabb négy évre megválasztották az Egyesült Államok elnökének - közölte helyi idő szerint kedden éjjel a szavazatszámlálási részeredmények alapján egybehangzóan a Fox News, a CNN és a CBS televízió.

Az elnök több más "billegő" állam mellett győzni tudott a mindkét kampánystáb által kulcsfontosságúnak tartott Ohióban, és az állam 18 elektorával elérte az elnökválasztói testületben az újraválasztáshoz minimálisan szükséges 270 szavazatot. Ismét bebizonyosodott az a politikai axióma, hogy Ohio elhódítása nélkül republikánus elnökjelölt nem tud győzni az Egyesült Államokban.

Így örült Amerika Obama újraválasztásának. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A második világháború utáni időszakban ezzel - Bill Clinton után - Obama a második olyan demokrata párti elnök, aki meg tudta szerezni a második mandátumot is, és a Fehér Ház első olyan lakója, akinek 7,5 százalék feletti munkanélküliségi ráta felett sikerült a duplázás.

Bebizonyosodott, hogy igazuk volt azoknak a közvélemény-kutatásoknak, amelyek kis mértékű Obama-fölényt jeleztek előre a "billegő" államokban és hogy Mitt Romneynak a választás napján Ohióban és Pennsylvaniában tett kampánylátogatását az égető szükség diktálta.

Obama úgy szerezte meg az újraválasztásához szükséges elektori szavazatszámot, hogy két kulcsfontosságú "csatatérállamban", Floridában (29 elektor) és Virginiában (13 elektor) még nem hirdettek győztest.

4:15 - Obama Michigant, Pennsylvaniát, New Hampshire-t és Wisconsint elvitte a "billegő" államok közül

Barack Obama amerikai elnöknek az elnökválasztás sorsát eldöntő "billegő" államok közül Michigant, Pennsylvaniát, New Hampshire-t és Wisconsint is sikerült besöpörnie a keddi voksoláson a szavazóhelyiségek bezárását követően kiadott előrejelzések szerint.

Noha a közvélemény-kutatások mindhárom államban a demokrata Obamát tartották esélyesebbnek, némelyikük elvesztése érzékeny csapás a republikánus jelölt, Mitt Romney számára.

A 16 elektorral rendelkező Michigané azért, mert az az állam a republikánus elnökjelölt szülőföldje, ahol az apja, George Romney a hatvanas években kormányzó volt.

A 20 elektorral bíró Pennsylvaniáé azért, mert noha több szakértő értelmetlen idő- és pénzpazarlásnak minősítette, a Romney-kampánystáb a választási küzdelem utolsó napjaiban váratlanul forszírozni kezdte az állam megszerzését. Az elnökjelölt még a választás napján is felkereste Pennsylvania egyik nagyvárosát, Pittsburghöt.

Így örült Amerika Obama újraválasztásának. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Wisconsin (10 elektor) - amelynek Romney alelnökjelöltje, Paul Ryan az egyik képviselője - New Hampshire (4 elektor) és Ohio (18 elektor) mellett az egyik alapállam Obama választási kalkulációjában.

A mérleg nyelvének tartott Ohióban az elnök a szavazatok 24 százalékának összesítése alapján 52,5:46 százalék arányban vezetett.

A RealClearPolitics elemzőintézet összesítése szerint Obama amerikai keleti parti idő szerint háromnegyed 10-kor (közép-európai idő szerint szerda reggel háromnegyed négykor) 162:153 arányban vezetett az elektori szavazatok gyűjtésében.

Az elnöknek addig 15 állam és az amerikai fővárosnak otthont adó Columbia kerület elektorait sikerült megszereznie, Romney pedig 16 államban győzött.
A közvélemény-kutatások átlagával kalkuláló RealClearPolitics a választások előtt azzal számolt, hogy Obamának 201, Romney-nak pedig 191 stabil elektora lesz, a többi 146-ért a "billegő" államokban kell megküzdeniük.

Mitt Romney elismerte választási vereségét. Fotó: MTI/EPA (galéria)

3:20 - Romney a "billegő" államok nélkül 88:78-re vezet az elektorok számában

Mindkét elnökjelölt a papírformának megfelelően halad a stabilan a demokratákra vagy a republikánusokra szavazó államokban megszerezhető elektorok begyűjtésében, a republikánus Mitt Romney 88:78 arányban vezet - derül ki RealClearPolitics elemzőintézet portálján az amerikai keleti parti idő szerint 9 órakor (közép-európai idő szerint szerda hajnali 3 órakor) közzétett összesítésből.

Az elnöknek addig 10 állam és az amerikai fővárosnak otthont adó Columbia kerület elektorait sikerült megszereznie, Romney pedig 9 államban győzött. Az összesítés egyelőre nem tartalmaz egyetlen "billegő" államot sem, ahol a szoros állás miatt nem lehet előrevetíteni az eredményt.

A közvélemény-kutatások átlagával kalkuláló RealClearPolitics a választások előtt azzal számolt, hogy Obamának 201, Romney-nak pedig 191 stabil elektora lesz, a többi 146-ért a "billegő" államokban kell megküzdeniük.
Az elnökké választáshoz legalább 270 elektori szavazatra van szükség.
Kedd este 9-kor további 14 államban zártak be a szavazóhelyiségek.

Így örült Amerika Obama újraválasztásának. Fotó: MTI/EPA (galéria)

2:40 - Obama a "billegő" államok nélkül 78:71-re vezet az elektorok számában

Barack Obama elnök, a várakozásoknak megfelelően, 78:71 arányban vezet a stabilan a demokratákra vagy a republikánusokra szavazó államokban a megszerzett elektorok számát nézve - derült ki a RealClearPolitics korai összesítéséből, amely azt követően készült, hogy az államok több mint harmadában bezártak a szavazóhelyiségek.

Az elnöknek eddig 10 állam és az amerikai fővárosnak otthont adó Columbia kerület elektorait sikerült megszereznie, Romney pedig 7 államban győzött. Az összesítés egyelőre nem tartalmaz egyetlen "billegő" államot sem, ahol a szoros állás miatt nem lehet előrevetíteni az eredményt.

A közvélemény-kutatások átlagával számoló RealClearPolitics a választások előtt azzal számolt, hogy Obamának 201, Romney-nak pedig 191 stabil elektora lesz, a többi 146-ért a "billegő" államokban kell megküzdeniük.
Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazatra van szükség.

22:30 - Mitt Romney republikánus elnökjelölt Boston Belmont nevű elővárosában, Paul Ryan alelnökjelölt a wisconsini Janesville-ben, Joe Biden hivatalban lévő demokrata alelnök pedig a delaware-i Greenville-ben szavazott kedden, az amerikai elnök- és szövetségi kongresszusi választás napján.

A közvélemény-kutatások szerint a jelöltek támogatottsága közötti különbség mind országos szinten, mind pedig a választást eldöntő 10-12 "billegő", más néven "csatatérállamban" államban többnyire belül van a statisztikai hibahatáron.

Romney még hétfőn bejelentette, hogy a választás napján még elutazik az ohiói Clevelandbe és a pennsylvaniai Pittsburghbe. Kedden azonban nem várt csúcsforgalom alakult ki a clevelandi repülőtéren. Ott ugyanis meglepetésszerűen, alig néhány perccel a republikánus elnökjelölt megérkezése után földet ért Joe Biden különgépe, az Air Force Two is. Romney stábja megvárta, amíg az alelnök és kísérete távozik a betonról - és ekkor leszállt a Paul Ryant szállító repülő is.

Biden egy görög étterem vendégeivel beszélgetett el, majd továbbrepült Chicagóba, Romney és Ryan pedig egy közös kampányrendezvényen vett rész, majd továbbindult Pittsburghbe.

Így örült Amerika Obama újraválasztásának. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A városban a demokraták helyi szervezete szerint kedd reggelre már a lakosok 44 százaléka szavazott. Ohio megszerzése kulcsfontosságú, mert a legutóbbi 12 választást az az elnökjelölt nyerte meg, aki ezt az államot is maga mellé tudta állítani.

Romney kedden bizakodóan nyilatkozott Ohióval kapcsolatban, és azt is hozzátette, hogy a "győzelemhez vezető útja" Virginián át fog vezetni. "Hiszem, hogy győzni fogok, de nem tudom, hogy melyik lesz az az állam, amely ehhez hozzásegít majd" - jelentette ki Romney a washingtoni WMAL rádiónak.

Stuart Stevens, a republikánus elnökjelölt kampánystratégája kedden azt jósolta, hogy Romney mind az Ohióért, mind pedig a Fehér Házért folytatott küzdelmet meg fogja nyerni. Obama 30 millió honfitársához hasonlóan - de az amerikai elnökök között elsőként - a korai szavazás lehetőségével élt, és már október 25-én leadta voksát. Az elnök személyesen nem válaszolt hasonló lépéssel a Romney-kampány váratlan meghosszabbítására, és a választás napjára Chicagóba vonult vissza. Innen gratulált riválisának a "lendületes kampányához", és egyúttal szavazásra bíztatta a saját híveit.

Obama egy időre bekapcsolódott a választókat telefonon agitáló önkéntesek munkájába is. "Arra számítok, hogy jó éjszakánk lesz" - nyilatkozott a kilátásaival kapcsolatban az elnök, aki a nap folyamán több interjút adott, köztük több "csatatérállam", így Ohio rádióinak és televízióinak. Noha a szavazóhelyiségek New Hampshire államban csak este 8-kor zárnak, két apró településen már röviddel éjfél után leszavaztak, és azonnal közzé is tették az eredményeket. Dixville Notchban, ahol 10 választásra jogosult polgár már 43 másodpercen belül túl volt a voksoláson, a két rivális egyaránt 5-5 szavazatot kapott. Hartís Locationben Obama 23, Romney 9, Gray Johnson libertárius jelölt pedig 2 szavazatot kapott.

A választások tétje, hogy az államokban mért eredmények alapján melyik elnökjelöltnek lesz meg a győzelemhez szükséges 270 szavazata az elnök személyéről de facto döntő, 538 fős elektori testületben. Floridában, amely a "billegő" államok közül a legtöbb, 29 szavazattak rendelkezik az elektori kollégiumban, egyes helyeken több mint három órát kellett sorba állni a voksok leadásához, pedig az állam mintegy 11 millió regisztrált szavazója közül előzőleg már három millióan éltek a korai szavazás intézményével.

Magas részvételt és hosszú, több órás sorokat jelentettek Ohióból és az ugyancsak "billegő" Virginiából is. Mindkét államban több helyen meghibásodtak a szavazógépek. Philadelphiában egy internetes beszámoló szerint a republikánusok megfigyelőit több helyen kiszorították demokrata kollégáik.

A Fox News arról tudósított, hogy a egyik szavazóhelyiségben egy Obama-falfestményt találtak, amit bírói végzésre később részben letakartak, egy másik helyen pedig a Fekete Párduc radikális szervezet emberei "álltak őrt" a szavazóhelyiség előtt.

17:55 - Romney, Ryan és Biden is szavazott

Mitt Romney republikánus elnökjelölt Boston Belmont nevű elővárosában, Paul Ryan alelnökjelölt a wisconsini Janesville-ben, Joe Biden hivatalban lévő demokrata alelnök pedig a delaware-i Greenville-ben szavazott kedden, az amerikai elnök- és szövetségi kongresszusi választás napján.

A közvélemény-kutatások szerint a jelöltek támogatottsága közötti különbség mind országos szinten, mind pedig a választást eldöntő 10-12 "billegő", más néven "csatatérállamban" államban többnyire belül van a statisztikai hibahatáron.

Romney még hétfőn bejelentette, hogy a választás napján még elutazik az ohiói Clevelandbe és a pennsylvaniai Pittsburghbe. Kedden azonban nem várt csúcsforgalom alakult ki a clevelandi repülőtéren. Ott ugyanis meglepetésszerűen, alig néhány perccel a republikánus elnökjelölt megérkezése után földet ért Joe Biden különgépe is. Romney stábja megvárta, amíg az alelnök és kísérete távozik a betonról - és ekkor megérkezett a Paul Ryant szállító repülő is.

Ohió megszerzése kulcsfontosságú, mert a legutóbbi 12 választást az az elnökjelölt nyerte meg, aki ezt az államot is maga mellé tudta állítani. Romney kedden bizakodóan nyilatkozott Ohióval kapcsolatban, és azt is hozzátette, hogy a "győzelemhez vezető útja" Virginián át fog vezetni.

"Hiszem, hogy győzni fogok, de nem tudom, hogy melyik lesz az az állam, amely ehhez hozzásegít majd" - jelentette ki Romney a washingtoni WMAL rádiónak.

Stuart Stevens, a republikánus elnökjelölt kampánystratégája kedden azt jósolta, hogy Romney mind az Ohióért, mind pedig a Fehér Házért folytatott küzdelmet meg fogja nyerni.

Obama 30 millió honfitársához hasonlóan - de az amerikai elnökök között elsőként - a korai szavazás lehetőségével élt, és már október 25-én leadta voksát. Az elnök személyesen nem válaszolt hasonló lépéssel a Romney-kampány váratlan meghosszabbítására, és a választás napjára Chicagóba vonult vissza.

Így örült Amerika Obama újraválasztásának. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Innen gratulált riválisának a "lendületes kampányához", és egyúttal szavazásra bíztatta a saját híveit. Obama egy időre bekapcsolódott a választókat telefonon agitáló önkéntesek munkájába is.

"Arra számítok, hogy jó éjszakánk lesz" - nyilatkozott a kilátásaival kapcsolatban az elnök, aki a nap folyamán több interjút fog adni és részt vesz egy kosárlabda-mérkőzésen is.

Noha a szavazóhelyiségek New Hampshire államban csak este 8-kor zárnak, két apró településen már röviddel éjfél után leszavaztak, és azonnal közzé is tették az eredményeket. Dixville Notchban, ahol 10 választásra jogosult polgár már 43 másodpercen belül túl volt a voksoláson, a két rivális egyaránt 5-5 szavazatot kapott. Hart's Locationben Obama 23, Romney 9, Gray Johnson libertárius jelölt pedig 2 szavazatot kapott.

A választások tétje, hogy az államokban mért eredmények alapján melyik elnökjelöltnek lesz meg a győzelemhez szükséges 270 szavazata az elnök személyéről de facto döntő, 538 fős elektori testületben. Floridában, amely a "billegő" államok közül a legtöbb, 29 szavazattak rendelkezik az elektori kollégiumban, több mint három órát kellett várni a sorban a szavazat leadásához a választóhelyiségek előtt. Az államban 3 millióan éltek a korai szavazás intézményével.

14:05 - A kongresszus összetétele valószínűleg nem változik

Az amerikaiakban mélyen gyökerezik a kongresszustól való idegenkedés, ennek ellenére nem valószínű, hogy a keddi választáson megváltoztatják összetételét: várhatóan a republikánusok kezében marad a képviselőház, a demokraták pedig megtartják többségüket a szenátusban.

A szövetségi alsóházban mind a 435 képviselői hely sorsáról döntenek, míg a százfős szenátusban 33 mandátum sorsa dől el. A kongresszusi helyekért folytatott küzdelemben a jelöltek több mint kétmilliárd dollárt költöttek negatív kampányra, de attól függetlenül, hogy Barack Obama hivatalban lévő elnök vagy republikánus kihívója, Mitt Romney győz-e a Fehér Házért folyó harcban, az új elnöknek valószínűleg egy megosztott kongresszussal kell együttműködnie, amely nem mutat hajlandóságot arra, hogy véget vessen a munkáját akadályozó megosztottságnak, és áthidalja a két ideológia közti szakadékot. Az új összetételű kongresszusban is nehézkes lesz bármilyen jelentősebb törvény keresztülvitele.

A kongresszus hagyományosan csekély népszerűségnek örvend, tagjai azonban küzdenek az újraválasztásért. A parlamenttel szemben táplált ellenérzésük dacára ugyanis az amerikaiak kötődnek saját képviselőikhez, akiknek viszont jelentős anyagi haszonnal jár a jelöltség. Sok alsóházi jelöltnek lendületet ad a körzethatárok tízévenkénti átrajzolása is, amely most fejeződött be.

A republikánusok korábban abban reménykedtek, hogy átveszik a szenátus feletti ellenőrzést a demokratáktól, akiknek a keddi választáson 23 mandátumot kell megvédeniük, miközben több veterán politikusuk lelép a porondról. A republikánus tervekre azonban csapást mértek jelöltjeik botrányos megnyilvánulásai az abortuszról, a nemi erőszakról és a terhességről. Tekintélyes jelöltek indulása növeli a demokraták esélyeit, akik meg akarják tartani 53:47 arányú többségüket a republikánus csoporttal szemben a szenátusban. Optimális esetben még egy fővel növelhetik is szenátoraik számát, de így is távol lesznek a törvények zökkenőmentes elfogadásához szükséges 60 fős szenátusi "szupertöbbségtől".

Galéria kép

Terry Holt republikánus stratéga szerint amennyiben az Egyesült Államok következő elnöke elég bátor lesz, képes lesz áthidalni a pártoskodást, de az ideológiai megosztottság olyan mély, hogy politikai pályafutását teszi kockára az, aki valamit el akar majd érni. Steve McMahon demokrata elemzőt aggasztja az, hogy a megosztott kongresszusban valószínűleg a pártérdekek melletti teljes kiállás és összezárás várható. Maine, Connecticut, Nebraska, Észak-Dakota és Indiana államban a nyugdíjba vonuló mérsékelt szenátorok helyett új jelöltek befutása várható, míg Montana és Massachusetts államokban sem kizárt a versenyben lévő mérsékeltek kiesése a szenátusból.

A legszorosabb verseny a szenátusi helyekért két konzervatív nyugati államban, Montanában és Észak-Dakotában várható. Északnyugaton a demokraták megkaparinthatják a republikánusok által birtokolt két utolsó szenátusi helyet is.

Két államban a republikánusok óvatlan kijelentései miatt dőlhet el a verseny a demokraták javára. Indianában korábban Dick Lugar mérsékelt, veterán republikánus szenátor könnyű győzelmét várták, de ő alulmaradt az előválasztáson a Tea Party mozgalom által támogatott Richard Mourdockkal szemben. Mourdockra viszont bírálatok özöne zúdult, miután kijelentette, hogy a nemi erőszak utáni teherbeesés "Isten szándéka szerint való". Ez megnyitotta az utat a mérsékelt demokrata jelölt, Joen Donnelly győzelme előtt, aki vezet a közvélemény-kutatások szerint.

Hasonló helyzet állt elő Missouri államban is, ahol Clare McCaskill szenátort tartották a demokraták legsebezhetőbb jelöltjének, de republikánus ellenlábasának, Todd Akinnek még Mitt Romney is hátat fordított botrányos kijelentése miatt, miszerint a női szervezet képes megakadályozni a nemi erőszak utáni teherbeesést. Mindez McCaskill malmára hajtotta a vizet, aki Akin kijelentése után a népszerűségi lista élére került.

Elnököt választ az Egyesült Államok. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Ha a demokratáknak sikerülne megtartaniuk a szenátust, azzal tűzfalat emelnének a republikánusok próbálkozásai elé, akik fogadkoztak, hogy visszavonják az Obama által már szentesített fontos törvényeket, például az ő nevéhez fűződő, 2014-ben életbe lépő egészségügyi reformot.

Attól függetlenül azonban, hogy ki győz, a kongresszus iránti elvárások csekélyek. A Bloomberg szeptemberi felmérése szerint az amerikaiak 55 százaléka azt mondja, hogy a parlament továbbra is az elnöki szándékok gátja marad, függetlenül attól, hogy Obama vagy Romney lesz-e Amerika következő elnöke. Mindössze 32 százalékuk gondolja azt, hogy mindkét párt törvényhozói megértik: együtt kell működniük.

A republikánus többségű képviselőházban - amelynek képviselőit általában újraválasztják - a demokraták helyzete némileg javulhat, de nem valószínű, hogy sikerül 25 helyet megkaparintaniuk a republikánusoktól ahhoz, hogy többségbe kerüljenek. Egyes ismert, a Tea Party által támogatott republikánusok "eleshetnek", de az "őskonzervatívok" megőrzik erejüket, s nem lesz könnyű kordában tartania őket a republikánus házelnöknek, John Boehnernek.

A képviselőházi választásokon különös figyelem irányul Utah államra: ha Mia Love győz, ő lesz az első fekete bőrű republikánus nő a kongresszusban. Figyelmet érdemel a wisconsini választás is: Tammy Baldwin lehet az első, nyíltan másságát hirdető nő a szenátusban, ha megválasztják.

13:40 - A 2008-as elnökválasztás főbb számai

Barack Obama a 2008-as elnökválasztáson csaknem 70 millió szavazatot gyűjtött össze, 10 millióval többet, mint ellenfele, John McCain; a demokrata párti politikus 365 elektori voksot kapott, szemben a republikánus ellenlábasával, aki 173 szavazatot gyűjtött össze.

A négy évvel ezelőtti választás számokban:

Részvételi arány : 63,6%
A választók száma: 131 millió
Obamára leadott szavazatok száma: 69,3 millió
John McCainre leadott szavazatok száma 59,6 millió
A Barack Obamára szavazó államok (50 állam közül 28, valamint Washington DC): Kalifornia, Észak-Karolina, Colorado, Connecticut, Delaware, Washington DC., Florida, Hawaii, Illinois, Indiana, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, Új-Mexikó, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington, Wisconsin.

Kor szerinti részvételi arány:
- 18-24 év: 48,5%
- 25-44 év: 60%
- 45-64 év: 69,2%
- 65 év felettiek: 70,3%

Etnikai hovatartozás szerinti arányok:
- Spanyol ajkúak: 49,9%
- Fehér bőrűek: 64,4%
- Fekete bőrűek: 64,7%

Etnikai csoportok szerinti szavazati arány:
- Fehér bőrűek: Obama 43% - McCain 55%
- Fekete bőrűek: Obama 95% - McCain 4%
- Spanyol ajkúak: Obama 67% - McCain 31%
- Ázsiaiak: Obama 62ű - McCain 35%

Nemek szerinti megoszlás:
- Nők: Obama 56% - McCain 43%
- Férfiak: Obama 49% - McCain 48% 


12:27 - Dixville Notch nem tudott dönteni Obama és Romney között

hagyomány folytatódik: az Egyesült Államokban elsőként már hétfő éjfélkor megnyitották a szavazóurnákat egy apró New Hampshire-i faluban. A voksolás mindössze 43 másodpercig tartott, és öt-öt szavazat jutott az elnökjelölteknek.

Amint az óra elütötte az éjfélt Dixville Notch egyetlen szavazóhelységében, Tamer Tillotson bedobta szavazócéduláját az urnába. A huszonnégy éves tengerész ezzel az Egyesült Államok első választója lett idén. Obamára szavazott.

Az éjféli szavazás hagyománya 1960 óta él, amikor a falu összes szavazásra jogosult lakosa az éjszaka közepén összegyűlik a szavazóhelyiség előtt. Az "első az országban" jelmondatú falu messze fent északon, a kanadai határ közelében található.

Szokás szerint a választók idén is összegyűltek éjszaka, és a kamerák kereszttüzében negyvenhárom másodperc alatt lezavarták a szavazást. A részvételi arány 100 százalékos volt.

A voksolás megkezdése után egy perccel meg is kezdődhetett a szavazatok összeszámlálása. A településen a regisztrált szavazók között két demokrata és három republikánus, valamint öt független szavazó volt. Az eredmény azonban mindenki számára meglepően alakult. Barack Obama és Mitt Romney is öt-öt szavazatot kapott. A szavazatszámláló bizottság elnökének bejelentése szerint ilyen még soha nem fordult elő: az eredmény döntetlen lett.

"Én Barack Obamára szavaztam" - mondta Tillotson, hozzátéve, hogy meglehetősen sokatmondónak tartja az eredményt, ugyanis az szinte egy az egyben leképezi az országos előrejelzéseket. A fiatalember nagyon kíváncsi arra, hogyan fog szavazni a politikailag mindig is megosztott ország többi része.

Elnököt választ az Egyesült Államok. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A szavazásra hagyományosan mindig a település egyetlen luxusszállodájának báltermében került sor. A százötven éves épület felújítása miatt idén első alkalommal máshol kellett felállítani az urnákat. Dixville Notch tíz szavazóját ezúttal egy apró családi üdülőhelyre terelték.

Az alkalomra való tekintettel a síelők menedékházát amerikai zászlókkal díszítették fel. A fali trófeák mellett számos, a korábbi éjféli szavazásokról beszámoló megsárgult újságkivágás. A hongkongi The Standard egyik 2008-as számának címlapján a falu egyik lakója szavazás közben. Egy cikk a Time magazinból. Egy apró keretben George Romney, a republikánus elnökjelölt édesapja, aki 1968-ban járt a faluban, amikor harcba szállt Nixonnal a Republikánus Párt elnökjelöltségéért.

New Hampshire egyike a tíz "csatatérállamnak", amelyekben valójában el fog dőlni a szavazás. A kis New England-i falura jellemző, hogy Obama előtt minden egyes alkalommal a republikánus jelölt nyert itt. A "grand old party" nem akarja, hogy 2008 megismétlődjön, ezért a kampány még hétfő este is tartott. Romney éppen interjút adott a Dixville Notchtól kissé délebbre található Manchester város lapjának.

Miként fog szavazni New Hampshire kedden este? Errefelé senki nem mer jóslatokba bocsátkozni. "Az állam ezen része meglehetősen rosszul járt a válsággal, itt egy papírgyár, ott egy bútorgyár... Három év alatt közel nyolcszáz munkahely szűnt meg" - mondta egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt, aki szerint a végeredmény olyan szoros lesz, hogy a 2000-es választásokhoz hasonlóan csak később derül majd fény az új elnök személyére.

"Az emberek nyilván gyorsabb fellendülést akarnak, de Barack Obama nélkül az ország még mélyebbre fog süllyedni" - mondta Tamer Tillotson, aki szintén nem tudja megtippelni a választás kimenetelét.

Dixville Notch mellett egy másik piciny New Hampshire-i faluban, Hartís Locationben is hétfő éjfélkor nyíltak meg a szavazóhelyiségek. Ott az elnök 23 voksot kapott, míg Romney csak 9-et, egyvalaki pedig a Libertariánus Párt jelöltjére, Gary Johnsonra szavazott. A harminckét voks leadása 5 perc 42 másodpercet vett igénybe.

12:21 - Miért éppen keddre esik mindig az amerikai elnökválasztás?

Az amerikai elnökválasztás szempontjából nagy szerepet játszik a hagyomány: az ország első emberét 140 év óta mindig egy novemberi kedden választják meg.

Az amerikai kongresszus (a törvényhozás) még 1845-ben határozott úgy, hogy az akkor még 28 szövetségi állam elektorait (akik végső soron eldöntik, ki nyeri az elnökválasztást) ugyanazon a napon kell megválasztani.
Az akkor agrárországnak számító Egyesült Államokban úgy kellett a választás napját meghatározni, hogy a termés már a csűrökben, magtárakban legyen. Ugyanakkor az időpont nem eshetett bele a télbe sem, nehogy az esetleges rossz időjárás megakadályozza a zömmel vidéki térségekben lakó választópolgárok eljutását a legközelebbi szavazóhelyiségig.

A törvényhozás elvetette a vasárnapot, mivel az a vallásos emberek számára az Úr napjának számított. A hétfőt elkönyvelték az érkezés napjának, hiszen akkoriban többnyire csak a megyeszékhelyen lehetett voksolni. A csütörtök is kiesett mint lehetséges szavazási nap, mégpedig azért, mert az akkor nem szívlelt angolok mindig csütörtökön választották meg parlamenti képviselőiket.

Elnököt választ az Egyesült Államok. Fotó: MTI/EPA (galéria)

A péntek kedvezőtlen napnak számított, mivel a termelőknek aznap kellett felkészülniük a szombatokon esedékes hetivásárokra. Így végül csak a kedd meg a szerda maradt mint lehetőség.

A választás végül a novemberi első hétfőt követő keddre esett. A törvényhozók ezzel kizárták, hogy november elsején tartsák az elnökválasztást. A legtöbb településen ugyanis mindig a hónap első napján ülésezett a helyi bíróság. A kereskedőknek ezen a napon kellett lezárniuk az előző hónapra vonatkozó üzleti könyvelésüket, ráadásul pedig november 1. egyházi ünnep is: Mindenszentek napja.

Az így kialakult hagyomány alapján az Egyesült Államok polgárai 1872 óta mindig ezen a novemberi kedden választják meg a képviselőház (a parlament alsóháza) tagjait, valamint - egy 1915-ben született kongresszusi határozat értelmében - a szenátus (a parlament felsőháza) tagjainak egyharmadát is.

12:11 - Romney győzelme rövid távon elentős árfolyamnyereségeket eredményezhet az amerikai tőzsdén

Rövid távon jelentős árfolyamnyereségeket eredményezhet az amerikai tőzsdéken Mitt Romney republikánus elnökjelölt esetleges győzelme, hosszabb időtávlatban azonban ezt a reflexszerű hatást valószínűleg más, összetettebb kockázati tényezők ellensúlyoznák - vélekedtek keddi helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) keddi prognózisa szerint a New York-i értéktőzsde legnagyobb tőkeértékű részvényeinek árfolyamát átlagoló DJIA index akár 500 pontos megugrással is reagálhat, ha Romney győz, nem utolsósorban azért, mert Barack Obama elnök republikánus kihívójának választási sikerét nem árazták be a piacok, emellett Romneyt üzletbarát politikusnak tekintik a befektetők.

A CEBR londoni elemzői ugyanakkor a későbbi potenciális piacbefolyásoló tényezők között kiemelték, hogy Romney már jelezte: megválasztása esetén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke távozását és a Fed gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának befejezését kívánja elérni.

Elnököt választ az Egyesült Államok. Fotó: MTI/EPA (galéria)

12:03 - Megkezdődött a voksolás a keleti partvidékén

Az Egyesült Államok keleti parti államaiban kedd reggel, helyi idő szerint reggel hatkor - közép-európai idő szerint délben - megkezdődött az amerikai elnök- és szövetségi kongresszusi választás.

A választók arról döntenek, hogy bizalmat szavazzanak-e további négy évre az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökének és alelnökének, Barack Obamának és Joe Bidennek, avagy helyettük a republikánus párti Mitt Romneyt és Paul Ryant bízzák meg az ország kormányzásával.

Emellett teljes egészében újraválasztják a szövetségi képviselőház 435 szavazati joggal rendelkező és 6 azzal nem felruházott tagját, valamint a 100, hat évre megválasztott szenátor közül 33-at.

A mostani kedd tulajdonképpen a választási folyamat lezárása, eddig ugyanis már több mint harmincegy millió amerikai állampolgár élt a távolléti vagy a korai szavazás lehetőségével. Maga Barack Obama elnök október 25-én Chicagóban adta le szavazatát, arra buzdítva honfitársait, hogy minél többen éljenek a korai szavazás lehetőségével. A first lady, Michelle Obama is példát akart mutatni: ő levélben küldte el szavazatát.

Az elnökválasztási harc állása a választás előestéjén rendkívül kiélezettnek tűnt, több szakértő szerint nem jósolható meg előre nagy biztonsággal a kimenetele. A jelentősebb független közvélemény-kutatási intézetek adatai szerint Obama és Romney támogatottságában országos szinten holtverseny alakult ki, vagy igen szoros, a statisztikai hibahatáron belül volt az állás. A választást eldöntő "billegő", más néven "csatatérállamokban" - ezek számát a különböző elemzések 8 és 12 közöttire teszik - a hétfőn közölt adatok szerint Obama minimális, de döntőnek nem nevezhető előnyre tett szert.

A szövetségi kongresszus két házával kapcsolatban a legtöbb felmérés a status quo fennmaradását vetíti előre, vagyis azt, hogy a képviselőházban megmarad a republikánus, a szenátusban pedig a demokrata párti többség.
Az amerikai elnökválasztást a kétlépcsős választási rendszerben az nyeri meg, aki az egyes államok szavazati eredményei alapján felálló, 538 fős elektori kollégiumban megszerez legalább 270 szavazatot. Az elnököt de jure megválasztó testületbe a szövetségi államok "a győztes pártja mindent visz" elv alapján jelölik ki küldötteiket. Az államok - a lakosság számának függvényében - eltérő számú elektort jelölnek a testületbe.


Live Info videó

A jelentősebb közvélemény-kutatások átlagával számoló RealClearPolitics szerint a biztosan a demokratákhoz illetve a republikánusokhoz húzó államoktól Obama 201, Romney pedig 191 szavazatra számíthat, további 146 voks sorsa pedig a "billegő" államok sorsától függ.

A szavazatszámlálás során a kampánystábok és a szakértők fő figyelme a 18 elektorral rendelkező Ohio államra irányul majd, amelynek mindkét tábor kalkulációja szerint kulcsszerepe lesz a verseny eldöntésében. A küzdelem kiélezettségére utal, hogy Mitt Romney még a választás napján is kampányol Ohióban, illetve a 20 elektorral rendelkező Pennsylvaniában.

Az első exit poll eredményeket a szavazóhelyiségek zárása után hozzák nyilvánosságra. A verseny kimenetele szempontjából fontos "csatatérállamok" közül Virginiában este 7-kor (közép-európai idő szerint hajnali 1-kor), Ohióban és Észak-Carolinában fél 8-kor (fél 2-kor), Floridában, New Hampshire-ben és Pennsylvaniában 8-kor (2-kor), Coloradóban, Michiganben, Minnesotában, Wisconsinban 9-kor (3-kor), Iowában és Nevadában pedig 10-kor (4-kor zárnak).

Noha a választási eredmények gyors, az exit pollok alapján történő előrevetítése érdekében több jelentős amerikai médiaszervezet (az AP hírügynökség, valamint az ABC News, a CBS News, a CNN, a Fox News és az NBC News televízió) még 2003-ban létrehozta a úgynevezett Nemzeti Választási Csoportot, a verseny szoros állása miatt nem kizárt hogy a győztes nem hivatalos kihirdetése várathat majd magára. Előrejelzések szerint nem kizárt, hogy újraszámlálás(oka)t kell majd elrendelni és a rivális felek bíróságon támadják meg a választás eredményeit, illetve annak körülményeit.

Az viszont egybehangzó értékelések szerint biztosra mondható, hogy a szövetségi kongresszus egyetlen magyar származású tagja, Andy Harris marylandi republikánus képviselő újabb két évre meg fogja őrizni mandátumát. Demokrata kihívója, Wendy Rosen ugyanis egy botrány miatt még szeptemberben visszalépett. Harrisnak most a Rosentől a demokrata előválasztáson vereséget szenvedett John LaFerlával kell megküzdenie, a küzdelembe későn visszalépett rivális nevét azonban támogatóinak kézzel kell ráírniuk a szavazólapra.

Az Egyesült Államokban kedden választják meg 11 állam, valamint a nem állami rangú területek közül Puerto Rico és Amerikai Szamoa kormányzóját is. Ezen a napon döntenek több tagállam törvényhozásának összetételéről, sok helyi tisztségviselői helyről, egyes államokban pedig népszavazást is tartanak helyi jelentőségű kérdésekről.

8:50 - Két New Hampshire-i faluban már szavaztak
Az amerikai települések közül elsőként két piciny New Hampshire-i faluban már hétfő éjfélkor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és lezajlott az elnökválasztás: az egyikben Barack Obama elsöprő győzelmet aratott, a másikban pedig ugyanannyi voksot kapott, mint republikánus párti kihívója, Mitt Romney.

Dixville Notchban mindössze 43 másodpercig tartott a voksolás, és öt-öt szavazat jutott mindkettejüknek.

A Demokrata Párt utolsó kampánygyűlése az Iowa állambeli Des Moines-ban . Fotó: MTI/EPA/Steve Pope (galéria)

Hart's Locationben a helybéliek nagy többsége Obamára adta szavazatát: az elnök 23 voksot kapott, míg Romney csak 9-et, illetve egyvalaki a Libertariánus Párt jelöltjére, Gary Johnsonra szavazott. A harminckét voks leadása 5 perc 42 másodpercet vett igénybe.

E két piciny falucska 1948 óta élvezi azt a jogot, hogy az amerikai települések közül elsőnek bonyolítja le a választást. A helybéliek büszkék arra, hogy kivétel nélkül mindenki élni szokott a szavazati joggal. Már hétfő éjfélkor megnyitják a szavazóhelyiségeket, és pár percre rá le is zárják. A két település között baráti versengés zajlik, hogy hol bonyolítják le gyorsabban a választást, még úgy is, hogy Hart's Locationben jóval több szavazásra jogosult polgár él, mint Dixville Notchban.

A parányi Dixville Notchban 1972 óta minden alkalommal a republikánus jelölt diadalmaskodott, de négy évvel ezelőtt megtört a jég, Barack Obama győzött, aminek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak az ottaniak.

Republikánus kampánygyűlés a választás előestéjén Fairfaxban és Manchesterben. Fotó: MTI/EPA (galéria)

kedd, 4:10 - Mind Barack Obama amerikai elnök, mind pedig republikánus kihívója, Mitt Romney győzelmet jósolt magának hétfőn, az amerikai elnökválasztás előtti utolsó napon.

"Meg fogjuk nyerni ezt a választást. Be fogjuk fejezni, amit elkezdtünk" - hangoztatta Barack Obama, aki Wisconsinban Bruce Springsteen rockénekessel és Jay-Z rapperrel az oldalán kampányolt.
"Holnap egy jobb holnapot kezdünk" - jelentette ki Virginiában Mitt Romney.

A két elnökjelölt hétfőn több "billegő", más néven "csatatérállamban" turnézva igyekezett maga mellé állítani a még mindig bizonytalan szavazókat. Mindkettőjük útvonala érintette Ohio államot. A Romney-kampánystáb váratlanul bejelentette, hogy a republikánus elnökjelölt kedden, a választás napján felkeresi még a pennsylvaniai Pittsburgöt és az ohiói Clevelandet is.

A Demokrata Párt utolsó kampánygyűlése az Iowa állambeli Des Moines-ban . Fotó: MTI/EPA/Steve Pope (galéria)

A közvélemény-kutatások többsége szerint mindkét államban Obama vezet. Ohio forszírozása minden elemző szerint logikus lépés, mert az állam 18 elektorára mindkét fél kalkulációja szerint szükség van annak a 270 szavazatnak az összegyűjtéséhez, amely az elektori testületben szükséges az elnöki poszt elnyeréséhez. Pennsylvania azonban annyira a demokratákhoz húz, hogy az állam megszerzésére irányuló republikánus kísérletet az elnökválasztási harc legnagyobb meglepetéseként emlegetik.

A két jelölt között az országos támogatottság terén de facto holtverseny alakult ki. A fontosabb mérések átlagával számoló RealClearPolitics hétfő éjszakai adata szerint Obama mindössze 0,7 százalékponttal vezetett. Az összesítés szerint a 12 "csatatérállam" közül 10-ben ugyancsak nála volt az előny, de ez a legtöbb esetben belül volt a statisztikai hibahatáron. A Romney-tábor abban bízik, hogy a keddi protest-szavazás lesz az elmúlt négy évvel szemben és hogy a felmérések alábecsülik a republikánusok lelkesedését.

A hétfői tévéfelvételek szerint Obama megviseltebbnek tűnt ellenfelénél.
Újraválasztása esetén Barack Obama - Bill Clinton után - a második demokrata elnök lehet, aki a világháború óta esélyt kap egy második ciklusra is. Ha Mitt Romney nyer, ő lesz az Egyesült Államok első mormon elnöke.

hétfő, 22:00 - Mitt Romney republikánus elnökjelölt az eredeti programjától eltérően kedden, a választások napján is kampányolni fog Ohio és Pennsylvania államban - közölték hétfőn a politikus kampánystábjára hivatkozva amerikai sajtóforrások.

A korábban nyilvánosságra hozott tervek szerint Romney hétfőn New Hampshire államban fejezte volna be a 17 hónapja tartó kampánymenetelését, hogy kedden a lakhelyén, a Massachusetts állambeli Belmontban adja le szavazatát.

 
Republikánus kampánygyűlés a választás előestéjén Fairfaxban. Fotó: MTI/EPA/Michael reynolds (galéria)

Hétfőn azonban kiderült, keddre Ohióban Clevelandet, Pennsylvaniában pedig Pittsburgot is beiktatta a kampányprogramjába. A közvélemény-kutatások szerint Barack Obama elnök mindkét "billegő" államban csekély előnnyel vezet.

Előzmények:
Kedden elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban. Ugyanezen a napon újraválasztják a kongresszus alsóháza, a képviselőház mind a 435 tagját és a 100 fős felsőház, a szenátus egyharmadát. Több államban népszavazást, 11 államban kormányzóválasztást is tartanak, s helyi tisztségek betöltéséről is döntenek.

A legnagyobb figyelem természetesen az elnökválasztást övezi. A szavazás előtti utolsó napon, hétfőn 8 állam 14 helyszínére kiterjedő rohamot indítottak az amerikai elnökjelöltek a még mindig bizonytalan szavazók megnyeréséért, a voksolás kimenetele ugyanis egyelőre megjósolhatatlan.

"Holnap van a választás, és még mindig nem tudjuk, hogy ki győz majd" - írta a The Washington Times hétfői számában John Zogby, a Zogby Poll közvélemény-kutató intézet alapítója. Zogby rámutatott, hogy a jelöltek között az országos támogatottságban holtverseny alakult ki.

A Demokrata Párt utolsó kampánygyűlése az Iowa állambeli Des Moines-ban. Fotó: MTI/EPA/Steve Pope (galéria)

Az első szavazóhelyiségek magyar idő szerint szerda délben nyílnak, s majd hajnali egykor zárnak. Az első olyan eredmények, amelyek már mutathatják a győztest, magyar idő szerint szerdán hajnali 4 körül várhatóak.

Az előzetes szavazás lehetőségével élve múlt szerdáig több mint 17 millióan adták le voksukat az amerikai elnökválasztáson egy friss felmérés szerint. A legfontosabb nap azonban a keddi lesz, amikor urnákhoz járulnak az amerikaiak.

A demokraták jelölte Barack Obama, az Egyesült Államok hivatalban lévő, 44. elnöke, aki egyben az ország első afroamerikai elnöke. Kihívója a republikánusok jelöltjeként Willard Mitt Romney 65 éves üzletember, volt massachusettsi kormányzó.

Bár az NBC szerint két ingaállamban Obama vezet, egy felmérés szerint fej-fej mellett a két jelölt, mind Obama, mind Romney 48 százalékon áll. Ha nem tévednek az amerikai közvélemény-kutatások, amelyek mind országos szinten, mind a "billegő" államokban szoros versenyt vetítenek előre, akkor nem kizárt, hogy a keddi elnökválasztást "célfotó" fogja eldönteni. Vagy ha az sem, akkor idegtépő újraszámolással, pereskedéssel és egyéb olyan procedúrákkal kell számolni, amelyek akár a jövő év elejéig is elhalaszthatják a végső döntést arról, hogy a következő négy évben ki lesz a Fehér Ház lakója. Arról, hogy ebben az esetben milyen szabályokat kell figyelembe venni, itt olvashatnak.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. zeta62 2012. november 07. 23:45
  „http://www.youtube.com/watch?v=YvNlOXvXjZY&feature=share”
 • 33. bumburnyák 2012. november 07. 21:35
  „A magyar választásról se írnak ekkora cikket. Mi van itt? Vagy elfoglalt minket az usa, vagy mi?”
 • 32. Ambar 2012. november 07. 21:28
  „Kedves Elemér az igaz hogy aki ott él az valóban jobban tudja hogy ott mi a jobb!A mindennapokban derül ki hogy az emberek hogyan ítélik meg vezetőiket.De ez itt is igaz.Aki Amerikában él az bizony a magyar helyzet megítélésében csak a híradásokból a neten informálódik és véleményez.De aki itt él az bizony a mindennapi életében közvetlenül érzi hogy ő mit él át,és a maga környezete helyzetét is megítélve mond véleményt.Ezért nem helyes az Amerikában jó körülmények között élő magyarnak az itthoniakat érintő kérdésben szavazni.Az itt élők életét befolyásolni ,nem vállalva annak következményeit.Ezért a véleményem Amerikaiak eldöntötték ők kit akarnak és az úgy helyes ! Nyilván hatással van ránk Amerika, de igazából nem sok vizet zavarunk nekik .Nekünk szükségünk lehet az ő segítségükre.”
 • 31. kokolorbi 2012. november 07. 21:23
  „18. Pretorianus 2012.11.07. 12:10
  Hozzászólásomat ironikusnak szántam. Tisztában vagyok vele, hogy az USA-ban bőrszín és származás szerint is megkülönböztetik az embereket, főleg a bűnözőket. Persze ez nálunk lehetetlenség, mivel az eszement polkorrektség nem engedi.”
 • 30. elemér 2012. november 07. 20:20
  „Azok akik segitségre szorultak és akiket le se <moderálva>nak.”
 • 29. ekkenekepen 2012. november 07. 20:11
  „ki nem <moderálva>ja le a jenkiket, de tényleg?!”
 • 28. elemér 2012. november 07. 18:50
  „Obama nyert floridában is, még a senátor és képviselö is demokrata. Virginiában is Obama nyert. Ezek fontos államok voltak mind 2 pártnak. Ezután kinyalhassák neki.”
 • 27. elemér 2012. november 07. 16:43
  „Aki az USA felbomlására vár az ne tartsa leheletét. Mi sokkal jobb helyzetben vagyunk mint bárki a világon. Gyors átalakitás és felujulás lehetséges.”
 • 26. elemér 2012. november 07. 16:37
  „Magasab jövedelmüek se támogatták Romneyt-t, azért mert ez hamis megállapitás volt. Obama évi $250,000 jövedelem alatt nem változtat az adózáson. Itt zárul az USA-ban a felsö középosztály jövedelme. Romney támogatói az 1% dusgazdag aki megakarta kaparintani a hatalmat. Ezek financirozták. Aztán saját maga is elszurta mikor rajongóinak azt mondta, hogy a nép 47%-a öt nem érdekli mert azok éléskedök. Azt nemtudta hogy ezt felvették és nyilvánosságra hozzák. Ezek a nyugdijasok és mind az aki kap valami fajta állami segélyt. Lehet az B.T., rászorult nö, gyerektartás, munkanélküli segély, vagy sérült katona. Mikor mi vietnamban harcoltunk, akkor ö a hasát süttete a francia rivierán. Azt állitotota hogy hazáját szolgálta mint mormon hit téritö. Aki viszont vallásos okokbol nem akart harcolni az szolgált mint medic. Én is az voltam, de nem vallásos okokbol. Romney 4-szer is kérvényezte és megkapta a felmentést a kötelezö katonai szolgálatbol. Aztán még afganba akart volna maradni továbra is. Obama viszont azt mondta hogy elég volt, és nekik kell a demokráciát megvédeni. Legnagyob baklövése ami aztán betette neki az ajtót az Detroit volt. Obama megmentette az autoipart és Romney akkor kritizálta. Ez felesleges állami pénzpazarlás, mondta. Utána ezt letagadta, de a nép nem felejtett. Állami beavatkozás nélkül ott esély nem volt privát befektetöktöl.
  A segélyt azóta visszafizették. A bankok is visszafizették a segélyeket. Ez pedig az adófizetök pénze volt. Ohio-t ami nélkül nem lehet nyerni, pont az autoipar miatt vesztette Romney. Azok pedig normálisan az ö táborába lettek volna. Idöseb fehér jól keresö szakmunkások. Orbán támogatása nem osztott vagy szoroz, de nem lessz elfelejtve. Bárki nyert volna, Orbán-nak itt nincs partnerje. Kisgömböc teljessen jelentéktelen nekünk. A fontosab tennivalóit viszont teljesiti. Aláirta az azeri baltást, mert nekünk ez fontos volt.;))”
 • 25. Grof 2012. november 07. 15:26
  „Ezek (USA) nagy cirkuszt csinálnak (gazdag , nagy ország), de veszíteni elegánsan tudnak! Nem úgy, mint ORBÁN VIKTOR és BANDÁJA!!”
 • 24. Szabra 2012. november 07. 14:50
  „10 Embertelen !

  Sőt.... amelyik szövetség, unió, paktum, stb. tagja, szövetségese volt, van, vagy lesz Magyarország, annak már közeleg a vég, as csúfos, vereséges és végzetes vég. Lásd : I és II. világháborús szövetségek, varsói , K.G.S.T., stb., ezek is előrevetítik az angolok éleslátásával és előre tervezésével az E.U . felbomlását, minek következménye a N.A.T.O. agonizálása és temetése lesz !

  Amen !”
 • 23. elemér 2012. november 07. 14:28
  „Értelmes emberek, de nem itt. Különbség az kulturális. Én fiatalon kerültem az USA-ban és otthol vagyok, tudom hogy hol van az értelmiség. Ezek pedig csak zöldfülüek itt. A magyar értelmiség is tud angolul és nem Kisgömböc táborában van. Megszoritások várnak ha nemtudnak megegyezni Obamaval.
  Azért nemtudtak megegyezni, mert megakarták buktatni. Most pedig muszáj lessz egyezkedni, mert kilesznek rakva ha továb nyakaskodnak. Megszoritások lettek volna ha Romney nyer. Ez volt a gadasági programjának az alapja, gatyaszoritás a népnek és adókedvezmények a gazdagoknak. Tudnillik itt ámerikában ahol én élek, te csak a sötétbe tapogatozol.”
 • 22. Pretorianus 2012. november 07. 13:45
  „elemér, a horvát és a német ismerősöd is a Marcal kettőn laknak,mint te? Egyébként ők ÉRTELMES emberek. :)
  Ezt meg csak neked a nem gatyaszorításról:
  "Soros örül Obama győzelmének - megszorítások várnak Amerikára is

  George Soros örömét fejezte Obama újraválasztása miatt.
  "Boldogsággal tölt el, hogy Obama elnök győzött. Az amerikai választók elutasították a szélsőséges álláspontokat, megnyitva az utat a kényesebb politikai kérdések előtt" - mondta Soros.
  Reményét fejezte ki, hogy a republikánusok jobb partnerek lesznek a következő években, hogy az ország elkerülje a "fiscal cliffként" (költségvetési sziklaszirtként) emlegetett gazdasági helyzetet.
  Soros arra utalt, hogy ha a kongresszusnak nem sikerül megállapodnia a szükséges költségvetési megszorításokról, a jövő év elején életbe lépnek az automatikus egyenlegjavító mechanizmusok (600 milliárd dollárra tehető adóemelések és kiadáscsökkentések), amelyek a "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába sodorhatják az országot."
  (MTI nyomán)
  Igaz, Győrben ez rád nem hat... :)”
 • 21. elemér 2012. november 07. 13:22
  „Aszongya nékem horvát ismerösöm aki tud oroszul hogy a pravdat olvassa, mert nagyon kulturális. Ö ellenzi Obamat aki egy néger. Mondtam neki hogy kinyalhassa, mert én és a civilizált ember nem a pravdat olvassa. Német mérnök ismerösöm aszongya, Obama nemtud bánni a pénzel és ezért nem rá szavaz. Mondtam neki ez ámerika, és mi nem hiszünk a gatyaszoritásban.”
 • 20. elemér 2012. november 07. 12:38
  „Egy nagyon fontossat érdemes megemlitteni. Obama ellenfele a nyugdijat, BT-t és a szakszervezeteket veszéjeztette a kezdettöl. Aztán utólag próbált lazittani, hogy ö egy mérsékelt utat választ. Ez nem sikerült, mert nem hittek neki. Ha viszont ezt nem teszi, akkor lemaradt volna mint a segg. Floridában ahol sok a nyugdijas, pont ezért folyik még a szavazatok számolása. Levélben is lehet szavazni és erre is várnak. Kubaiak egyedül akik Obama ellenfelét támogassák a latinok közül. Szélsöségessek léteznek az USA-ban, decsak a sarokban. Katonaságban pedig minden ceremonia nélkül kiteszik öket. Ez nem egyeztethetö a mi demokráciánkban manapság. A felszabaditás az csakis fegyverekkel megy. Egy diktátor se távozik önkéntessen. Kisgömböct a piac fogja elkergetni.”
 • 19. Pretorianus 2012. november 07. 12:18
  „"Demokráciát minden népnek magának kell megteremteni. Mi legfeljeb felszabaditsuk öket és segittünk, de nekik kell utána azt megteremteni."
  Nem kérte senki,hogy "felszabadítsátok" őket, főképp nem fegyverekkel. Láttunk már ilyent a vörös hadseregtől...Ne akarjatok oda demokráciát vinni,ahol soha sem volt. Ne akarjátok leigázni őket a földben lapuló ásványi kincseikért.Főképp ne te, a Marcal kettő 3. emeleti paneljából... :)))”
 • 18. Pretorianus 2012. november 07. 12:10
  „7. kokolorbi 2012.11.06. 21:25
  De meg ám!
  125 éve működik ott a KKK, és újnácik masíroznak korhű egyenruhákban az utcákon... :) Ezernyi fajgyűlölő fegyveres csoport él ott. Ugyanezt teszik az egyenruhás katonáik is,Afganisztánban, Irakban, tették Koreában, Vietnámban,teszem hozzá csúfos futás lett mindenhol a vége... Ezek nem a demokráciát viszik,hanem a halált...”
 • 17. elemér 2012. november 07. 12:08
  „A fehér emberek közt Obama támogatói a városiak, müveltek, nök. Ellenzik a falusiak, bunkók és idösebbek. Nagyjábol ez igy van, de nincs fekete és fehér, mert a realitás az szürke. Ez amit a bukott konzervativ ideologus ellenfél nem értett. Igy volt ez bushnál is, aki pinahajszálon lett elnök másodszor. Tudnillik elösször ö nem nyert, mert a legfelsöb biróság rakta a nyakunkba. Minden rosszat neki köszönhettünk. Igy van ez ma Kisgömböccel és táborával is.”
 • 16. elemér 2012. november 07. 11:49
  „Én nyugodtan aludtam mert tudtam hogy szoros lessz, és ezért én nem akarok fent maradni. Obama gyözelme morális volt, és az igazi ámerikáé. Ezt igy kedvenc nobel dijas gazdaságszakértönk Paul Krugman irta NYT. A konzervativok fox news azt hitték hogy, pedig dehogy. Azt hitték hogy mivel ök utálják Obamat a nép is utálja, és igy meg kotyvasztott hazugságaikkal lehet nyerni. Paul Krugman aszongya hogy a mi vegyes társadalmunk erösebb mint a buta konzervativok uszitó ideologiája. Teljessen egyetértek ezzel. Kisgömböc pedig a tüzzl játszik. Ezután igazán kinyalhassa Obamanak. Demokráciát minden népnek magának kell megteremteni. Mi legfeljeb felszabaditsuk öket és segittünk, de nekik kell utána azt megteremteni. Demokrácia nyugati értelemben Mo.-n Kisgömböccel kérdöjelben van.”
 • 15. JoeM 2012. november 07. 11:41
  „12.aim , a magasabb jövedelműek persze , hogy Romneyt támogatták , azt ígérte nekik , hogy csökkenti az adóikat”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad az út az azonos neműek házassága előtt Franciaországban

Jóváhagyta szerdai ülésén a francia szocialista kormány az azonos nemű párok házasságának… Tovább olvasom