Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

USA: csak az Amerikát és szövetségesit fenyegető rakétákat kell lelőni

Samuel Locklear tengernagy szerint csak abban az esetben tanácsos lelőni észak-koreai rakétákat, ha azok az USA vagy a térségbeli szövetségeseit fenyegetik.
Csak abban az esetben tanácsos lelőni észak-koreai rakétákat, ha azok az Egyesült Államokat vagy a térségbeli szövetségeseit fenyegetik - jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoka.

"Ezt nem javasolnám" - válaszolta Samuel Locklear tengernagy, amikor a szenátus védelmi bizottságában azt kérdezték tőle, hogy vajon minden Észak-Koreában felbocsátott rakéta lelövését támogatja-e.

Az amerikai katonai vezető hangsúlyozta: nyilvánvalóan javasolná az észak-koreai rakéták "elfogását", ha az az Egyesült Államok vagy a szövetségeseinek védelmében történne. Locklear tengernagy kijelentette, hogy a rakéták röppályája gyorsan kiszámítható.

Rámutatott ugyanakkor, hogy Észak-Koreának a nukleáris fegyver- és a stratégia ballisztikus rakétaprogramjai "nyilvánvaló és közvetlen" fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra és térségbeli szövetségeseira. A tengernagy szerint az amerikai és a szövetséges készen állnak egy, a kommunista országból kiinduló esetleges csapás elhárítására.

Locklear rámutatott, hogy Észak-Korea új és fiatal vezetője a múlt évet hatalmának konszolidációjára használta fel. Szavai szerint Kim rezsimje harci egységeinek nagy részét a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet mellett állomásoztatja, ami fenyegetést jelent az amerikai és dél-koreai katonák és civil alkalmazottak számára. A tengernagy nem zárta ki a további észak-koreai provokációk lehetőségét.

Carl Levin, a szenátus védelmi bizottságának elnöke a meghallgatáson kijelentette, hogy az észak-koreai rezsim fenyegetései "úgy tűnik, meghaladják a képességeit". Ezeknek bevetése a szenátor szerint nagyon valószínűtlen, mert az "teljes mértékben szemben állna a rezsim elsődleges céljával, a túléléssel". Ugyanakkor rámutatott, hogy az észak-koreai szavak és lépések nem maradnak következmények nélkül.

Levin megkérdőjelezte az Obama-kormánynak azt a döntését, hogy az észak-koreai retorika közepette elhalasztja egy interkontinentális ballisztikus rakéta kísérleti felbocsátását. Locklear viszont kijelentette, hogy egyetért azzal, mert az Egyesült Államok az elmúlt napokban meghozott egyéb intézkedéseivel értésre adta, hogy kész és képes megvédeni magát és szövetségeseit.

Levin szóba hozta, hogy Barack Obama a közelmúltban eszmecserét folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel Észak-Koreáról. Locklear elmondta, hogy a témáról ő is beszélt kínai katonai vezetőkkel.

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2013. április 11. 18:09
  „A szélsőjobb közkatonája nem tagadja meg önmagát még itt sem. A logikus gondolkodás szikrája is hiányzik még egy olyan távoli, pártpolitikához egyáltalán nem köthető eseménysor esetében mint ez is. Elképzelem mi lenne ha ezek az őrültek ahogy szeretnék, csendőr egyenruhát és hatalmat kapnának! Itt lenne Észak-Korea 2.”
 • 3. zeta62 2013. április 10. 11:47
  „1. Túrabakancs 2013.04.09. 22:06

  usrael veszített az orosz medve ellen, (kétszer is hetekig járőrözött tengeralattjárójuk az amerikai parti vizeken, és nem is látták, csak mikor elköszönt) fel kellett adnia az így értelmetlen rakétavédelmi programját Európában.
  Most Kínát próbálja becserkészni. Ez az egész hiszti annak a jele, hogy Kína "el akarja kergetni" a parti vizei közeléből a yankee-ket. Ezért olyan "bátor" Észak, Kína irányítja a háttérből.”
 • 2. zoltania2 2013. április 10. 10:17
  „Gratula neked Szíjártó II. Ha csak ezt olvastad ki a cikkből az szomorú.”
 • 1. Túrabakancs 2013. április 09. 22:06
  „Aha értem, vagyis mindenki más megdögölhet! Hát igen , érdekek és érdekek...
  Ez Amerika. És még ők akarják kioktatni Magyarországot ebből meg abból. Vicc.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két auschwitzi lágerőr ellen nyomoznak Németországban

A ZSt összesen 50 németországi személyről állapította meg, hogy őr volt Auschwitz-Birkenauban. Tovább olvasom