Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

USA: A GDP fölött az államadósság

Hirtelen az Egyesült Államok tavalyi hazai összterméke (GDP) fölé ugrott a szövetségi állam adóssága szerdán, egy nappal azután, hogy a törvényhozás döntött az adósságplafon megemeléséről.
Hirtelen az Egyesült Államok tavalyi hazai összterméke (GDP) fölé ugrott a szövetségi állam adóssága szerdán, egy nappal azután, hogy a törvényhozás döntött az adósságplafon megemeléséről - derült ki a washingtoni pénzügyminisztérium adataiból.

A tárca napi tájékoztatója szerint a keddi szavazást követően egy nap alatt 238 milliárd dollárral nőtt a szövetségi kormány tartozása, s elérte a 14,5807 billió dollárt. A tartozás ily módon már meghaladta az Egyesült Államok tavalyi 14,526 billió dolláros GDP-jét. Az amerikai kormány legfrissebb becslése szerint az idei GDP mindazonáltal magasabb lesz a mostani államadósságnál: a világ legnagyobb gazdaságának idei második negyedévi teljesítménye éves szintre kivetítve 15,0038 billió dollárnak felel meg.

Az amerikai szövetségi adósságplafon keddig 14,294 billió dollár volt, a kongresszus ezt kedden 900 milliárddal megemelte, s elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig. A szerdai adósságnövekedéssel immár az Egyesült Államok is azon országok egyike, ahol az államadósság meghaladja a GDP-t. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Japán GDP-arányos államadósság-rátája 229 százalék, Görögországé 152 százalék, Olaszországé 120 (más adatok szerint 128) százalék, Írországé 114 százalék.

Az Egyesült Államok GDP-arányos államadósság-rátája utoljára a második világháború után, 1947-ben haladta meg a hazai összterméket, 1981-re viszont 32,5 százalékra esett. Még 2007-ben is "csupán" 64,4 százalék volt, majd a pénzügyi és gazdasági világválság hatására elszabadult a mutató.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. augusztus 04. 08:34
    „Kinai államadósság szintén meghaladja a GDP-t és 150 százalék. A világválságot nem érezték, mert folyt náluk az épitkezés. Igy lettek az üres városok Kinában. Igy müxik egy komcsi állami gazdaság.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországban él a legkevesebb gyerek Európában

A teljes lakossághoz viszonyítva európai viszonylatban Németországban él a legkevesebb gyerek és… Tovább olvasom