Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

USA 2012 - A demokrata jelölt: Barack Obama

November 6-án elnökválasztást tartanak az Amerikai Egyesült Államokban.
A demokraták jelölte Barack Obama, az Egyesült Államok hivatalban lévő, 44. elnöke, aki egyben az ország első afroamerikai elnöke. Az MTVA Sajtó és Fotóarchívumának portréja: Barack Obama a hawaii Honoluluban született 1961. augusztus 4-én kenyai apától és kansasi fehér bőrű anyától. A szülők a Hawaii Egyetemen ismerték meg egymást, és Honoluluban házasodtak össze, de két évvel fiuk születése után különköltöztek, majd elváltak.

A Harvard Egyetemen közgazdász végzettséget szerzett apa végül visszatért hazájába, ottani házasságaiból még hét gyermeke született. 1982-ben meghalt autóbalesetben. Obama anyja hozzáment egy indonéz férfihoz, s Indonéziába költöztek, ahol lányuk született. Obama tízéves korában visszaköltözött Hawaiira, ahol anyai nagyszülei nevelték. Sokáig küzdött apja hiányával, amit saját bevallása szerint soha nem tudott teljesen feldolgozni. Obama a New York-i Columbia Egyetemen nemzetközi kapcsolatokból szerzett diplomát, majd a Harvardon jogi doktorátust, s első afroamerikaiként lett a Harvard jogi folyóiratának elnöke. New Yorkban és Chicagóban pénzügyi tanácsadó cégnél, majd egy egyházi alapítású chicagói szervezetnél dolgozott, amely a szegénynegyedekben élők körülményein akart javítani. Feleségét, aki szintén jogász, még ügyvédgyakornokként ismerte meg, házasságukból két lány született. Jogi diplomájának megszerzése után polgári ügyekkel foglalkozott, s 12 évig alkotmányjogot oktatott a Chicagói Egyetemen.

Politikai pályafutása 1996-ban kezdődött, amikor beválasztották Illinois állam szenátusába. Itt jóléti kérdésekkel foglalkozott, és volt az állami egészségügyi bizottság elnöke is. 2004-ben elsöprő fölénnyel választották be a washingtoni szenátusba, ahol saját lobbiszervezetet alakított, öt szenátusi bizottságnak volt a tagja és tucatnyi törvényt kezdeményezett. A 2008. évi választási hadjáratban a párton belül legnagyobb ellenfele Hillary Clinton, Bill Clinton volt elnök felesége volt, akit öt hónapi ádáz küzdelem után győzött le, majd kormánya megalakításakor külügyminiszterévé tett meg. Elnökjelöltként kampányának jelszava a "változás" volt, s a 2008. november 4-i elnökválasztáson elsöprő győzelmet aratott republikánus ellenfele, John McCain szenátor felett. Az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét 2009. január 20-án kétmilliós tömeg előtt iktatták be hivatalába.

Obama elnökké választásával egy időben bontakozott ki a pénzügyi világválság, miközben megörökölt két folyamatban levő külföldi háborút és Amerika nemzetközi népszerűtlenségét. Még abban az évben - nagy vitákat kiváltva - neki ítélték oda a Nobel-békedíjat. Legnagyobb belpolitikai sikere a nehezen elfogadtatott egészségügyi reform volt, hivatali éveit a válságból való kilábalás nehézségei, s a gazdaság tartós gyengélkedése jellemezte. Barack Obama hivatali esküjének letétele óta nem sokat változott. Ügyel a testsúlyára, s mivel egyik kedvenc étele a hamburger, naponta több kilométert tesz meg a futópadján, súlyt emel és kosarazik, sőt a dohányzást is abbahagyta. Obamát a Demokrata Párt szeptember 6-i charlotte-i országos konvencióján hivatalos elnökjelöltté választották, jelölője Bill Clinton, a demokraták talán legnépszerűbb politikusa volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

USA 2012 - A republikánus jelölt: Willard Mitt Romney

November 6-án elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban. A republikánusok jelöltjeként Willard… Tovább olvasom