Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

USA - a leghevesebb hurrikánszezon várható

A leghevesebb hurrikánszezon várható 2005 óta az Atlanti-óceán térségében ebben az évben - közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hivatal (NOAA). A hivatalosan június 1-jén kezdődő időszakban idén akár 14 hurrikán keletkezhet.
Idei első előrejelzésében a NOAA azt jósolta, hogy 14-23 névvel ellátott vihar fog kialakulni, és közülük 8-14 fog hurrikánná fejlődni. A NOAA szerint 3-7 hurrikán fogja elérni a 3-as erősségi fokozatot, amikor a viharokban már 177 kilométeres óránkénti sebességűnél erősebb szelek kavarognak. Félő, hogy a hatalmas viharok károkat okoznak a Mexikói-öbölben az olaj- és gázkitermelő, illetve feldolgozó szektorban. Az Egyesült Államok olajkitermelésének egynegyede, gázkitermelésének egytizede az öbölben, a tengeri kutaknál zajlik.

Az idei heves hurrikánperiódus különösen nagy gondokat okozhat a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt és megnehezítheti a kárelhárítást; előfordulhat, hogy a viharok a mélytengeri rétegekből nyersolajat szállítanak majd a szárazföld belseje felé.

Márciusi előrejelzésében az AccuWeather meteorológiai szolgálat Miamiból azt jósolta, hogy öt hurrikán, közülük két-három különösen nagy erejű fog lecsapni az Egyesült Államok partjaira a szokásosnál keményebb idei szezonban.

Tavaly összesen 9 trópusi vihar keletkezett az Atlanti-óceán felett, és három erősödött hurrikánná. Ez elmaradt az átlagtól, évente ugyanis 11 trópusi vihar szokott kialakulni a térségben, és 2-3 éri el az amerikai partokat.

Az Atlanti-óceán térségében a hurrikánszezon hivatalosan november 30-ig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agatha tombol - 63 ember halt meg eddig

Tovább olvasom