Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Uruguay: szabad a marihuána-fogyasztás

Jóváhagyta a marihuána ellenőrzött fogyasztásának engedélyezését csütörtökre virradó éjjel az uruguayi parlament alsóháza.
Jóváhagyta a marihuána ellenőrzött fogyasztásának engedélyezését csütörtökre virradó éjjel az uruguayi parlament alsóháza. A hatóságok azt remélik, hogy ez hatékony lépés lehet a kábítószer-kartellek elleni harcban.

A képviselők rendkívül heves vita után 50 szavazattal 46 ellenében támogatták a könnyűdrognak számító marihuána fogyasztásának engedélyezését. Amennyiben a szenátus is hasonlóan dönt, a dél-amerikai ország lesz az első a világon, amelyik hivatalosan zöld jelzést ad a marihuána - hatóságilag ellenőrzött - előállításához, illetve piaci értékesítéséhez a felnőtt fogyasztók számára.

A baloldali kormány és személy szerint José Mujica elnök úttörő szerepet vállalt a marihuána fogyasztásának engedélyezésében, hangoztatva, hogy annak ellenőrzött formája valójában a kábítószer elleni harcot szolgálja. Az elnök azzal érvelt, hogy nem a szenvedély kialakulását kívánják elősegíteni, hanem a drog körüli bűnözést akarják megfékezni azzal, hogy elérhetővé, és a feketepiaci áraknál lényegesen olcsóbbá teszik a marihuánát.

A képviselőház által jóváhagyott törvénytervezet az egyes termesztők számára havonta maximum 40 gramm marihuána termelését, illetve gyógyszertárak részére történő értékesítését teszi lehetővé. Az előállítást, illetve a kereskedelmet egy hivatalos állami bizottság ellenőrizné. A felnőtt fogyasztóknak hivatalosan regisztrálniuk kell magukat. Kiskorúak számára a fogyasztás tilos, mint ahogy a tervezet szerint tilos a marihuána minden fajta reklámozása is.

Az Amerikai Államok Szervezete üdvözölte az uruguayi kezdeményezést. A szervezet főtitkára, José Maria Insulza annak a nézetnek adott hangot, hogy valójában a kábítószer-bűnözés elleni helyes stratégiáról van szó, a teljes tilalom ugyanis kudarcot vallott.

Uruguay immár több szempontból is tabudöntő országnak számít Latin-Amerikában. Montevideo már 2012 októberben legalizálta például az abortuszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni elemzők: EU-szinten kell korlátozni a munkaerő-áramlást

Az EU-gazdaságok közötti szabad munkaerő-áramlás rendszere nem úgy működik, ahogy eredetileg eltervezték - véli az egyik vezető londoni kutatóintézet. Tovább olvasom