Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Űrséta táncos lábbal

Kína - A csütörtökön űrrepülésre induló három kínai űrhajóst a kommunista hatóságok nem is titkoltan mintaképként kezelik a fiatalok számára. Közzétett életrajzuk kicsit lakkozottnak tűnik. Mivel mindhárman katonai pilóták, az adatokat senki sem tudja ellenőrizni.
A három közül Csaj Csi-kang pénteken vagy szombaton kínai gyártmányú űrruhában kilép a Sencsu-7 űrhajóból, ami sokkal kockázatosabb vállalkozás, mint az első két kínai ürrepülés volt. Csaj 42 éves vadászpilóta. Ismerői szerint zárkózott és lojális típus. Hatgyerekes szegény családban nőtt fel az északkeleti Hejlungcsiang tartományban. Apja éveken át ágyhoz kötött beteg volt, ezért az anya egyedül tartotta el a családot. A majdani űrhajós a tanulás mellett dolgozott, és ki is akart maradni az iskolából, hogy pénzt kereshessen, de az írástudatlan anya ragaszkodott hozzá, hogy mind a hat gyerek rendes képzést kapjon.

Csaj a légierő ezredeseként 1998-ban egyike volt az első űrhajósnak kiszemelt 12 embernek. Az első és a második kínai űrrepüléskor is ki volt választva, de aztán mindig tartalék maradt. Hobbija a társastánc, a kalligráfia és fiával való videojáték. Felesége a kínai űrhajózási élelmiszerkutató-központban dolgozik. Csaj tartaléka az űrséta idején a szintén 42 éves Liu Po-ming. Ő is hatgyerekes szegény hejlungcsiangi családban született. A szegénység elől 19 éves korában a légierőhöz menekült. Együtt tanult az első űrhajósjelöltekkel. Tartalék volt a második, 2005-ös kínai ürrepüléskor. Liu anyja szívrohamban halt meg akkor, amikor a fia űrhajós kiképzésen vett részt 2003-ban.

A csütörtökön startoló Sencsu-7 űrhajó legénységének harmadik tagja Csing Haj-peng, szintén 1966-os születésü. Csak második nekifutásra tudott bejutni a repülőakadémiára. Fiának - aki egy évvel az előtt született, hogy az apa megszerezte az űrhajós képesítést - a Jüfej nevet adta. A jü azt jelenti: világűr, a fej pedig repülőt. Ő is tartalék volt a második kínai űrhajó, a Sencsu-6 fellövésekor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájfun Kínában - 14 halott

Kína - Legkevesebb tizennégyen meghaltak, miután a Hagupit tájfun végigsöpört Kína déli részén, egy… Tovább olvasom