Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ünnepi emléknappá nyilvánítaná június 4-et egy szlovák kulturális szervezet

A szervezet úgy véli, a trianoni békeszerződés jelenti a garanciát azokra a határokra, amelyek Szlovákiát és Magyarországot elválasztják.
Állami emléknappá nyilvánítaná, s úgy ünnepelné a trianoni döntés évfordulóját a Matica Slovenská, a legrégibb szlovák kulturális szervezet - számolt be az Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű lap szerdán, a szervezet kollokviumán jóváhagyott javaslatra hivatkozva.

Az erősen nemzeti érzelmeket tápláló szlovák szervezet szerint azért kellene emléknappá nyilvánítani június negyedikét Szlovákiában, mivel a trianoni békeszerződés jelenti a garanciát azokra a határokra, amelyek Szlovákiát és Magyarországot elválasztják - írta a pozsonyi lap.

A szlovák szervezet erről a javaslatról a hétvégén Füleken zajlott tanácskozásán döntött. A javaslat inkább csak jelképes erejű, mivel a hatályos szlovákiai előírások alapján az állami emléknapokról csak a pozsonyi törvényhozás dönthet, egy hasonló javaslat elfogadásának gyakorlati esélye pedig szinte a nullával egyenlő.

A Matica Slovenská a legrégibb szlovák kulturális-közéleti szervezet, még a 19-ik század második felében alakult. Elsődleges küldetésüknek a "nemzetébresztést" és a hazafias érzelmek megerősítését tartják. A szervezet tevékenysége erősen nemzeti érzelmekkel átitatott, vezetősége a múltban közeli kapcsolatokat ápolt az akkor még Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal. Bár a nagyrészt állami forrásból fenntartott szervezet szerteágazó regionális hálózattal rendelkezik, társadalmi súlya nem jelentős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vitorlázó állítja, látta a lángoló maláj gépet

A történteket nem jelentette a hatóságoknak, mert akkoriban veszett össze férjével, amit nehezen… Tovább olvasom