Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Ukrajnában legalizálhatják az őssejtes gyógyítást

Ukrajnában elkezdődött az őssejtekkel történő gyógykezelés legalizálása, miután lezárult egy öt évre tervezett őssejt-kísérletsorozat első szakasza – írta csütörtöki számában a Szegodnya című ukrán napilap.

Az újság szerint az őssejtekkel végzett kísérletek több kutatóintézetben folynak az ukrán egészségügyi minisztérium és az Ukrán Orvostudományi Akadémia támogatásával. Az új technológia hívei azt remélik, hogy a kutatási program eredményeként mintegy 70 súlyos betegség, közte a cukorbaj, májzsugor, impotencia és meddőség válik gyógyíthatóvá őssejtterápiával – olvasható a cikkben.

A lap által megszólaltatott Ruszlan Szaljutyin, az egészségügyi minisztérium szerv-, szövet- és sejttranszplantációs koordinációs központjának igazgatója elmondta, hogy az eddigi kísérletek során mintegy 300 diabéteszben és májcirrózisban szenvedő betegnek fecskendeztek be köldökzsinórvérből kinyert őssejteket. „A páciensek egészségi állapota sokkal jobb lett a három-hat hónapon át tartó kezelést követően, mint előtte volt” – állította Jurij Gladkih, az Ukrán Sejtterápiás Intézet főorvosa.

A cikk szerint sok orvos ellenzi az őssejttes kezelést, Valerij Csisszov, az orosz egészségügyi minisztérium főonkológusa például úgy véli, az őssejtek alkalmazása rosszindulatú daganatokat is előidézhet. A kutatási programban részt vevő ukrán orvosok azonban azt állítják, hogy az általuk felhasznált őssejtek nem okoznak rákot. Olekszandr Kuharcsuk, a sejtterápiás intézet tudományos igazgatója a lapnak kifejtette, hogy valóban vannak nagyon veszélyes, az embrionális fejlődés korai stádiumában megjelenő őssejtek, amelyek rosszindulatú folyamatokat indíthatnak el, de ilyenekkel Ukrajnában senki nem dolgozik.

Az őssejtek felhasználását az egyházak erkölcsi szempontból aggályosnak tartják, s az ukrán törvények is csak néhány intézetnek engedélyezik az őssejtek alkalmazását – emlékeztetett az ukrán lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GYSEV-vezért szívesen látnák az ÖBB elnökségében

Új holdingvezetőket választhat az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) márciusi felügyelőtanácsi ülése, mások mellett Székely Csaba GYSEV-vezérigazgató neve is szóba került. Tovább olvasom