Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Ukrajnába már megindult a gáz

Hétfőn este megindult a gázszállítás Ukrajnába, ahonnan várhatóan rövidesen elér az Európai Unió tagállamaiba is - jelentették be hétfőn este Moszkvában. Oroszország és Ukrajna vezetői hétvégi megegyezésük után hétfőn estére minden szükséges dokumentumot aláírtak ahhoz, hogy ismét megindulhassanak az Ukrajnán át Európába irányuló gázszállítások.
Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz több mint két hétig tartó gázvitáját a felek egy 10 évre szóló megállapodással zárták. Az Európai Unió tagállamaiba érkező gáz negyede Oroszországból jön. A szállítások 80 százaléka az Ukrajna területén átvezető tranzit-csővezetékrendszeren át jut az uniós fogyasztókhoz. Oroszország 2009. január 1-jén állította le teljesen az Ukrajnába, és így az Európába irányuló földgázszállításokat, miután a két ország nem tudott megállapodni egymással az energiahordozó árában. A kialakult válságért mindkét fél a másikat okolta. A vita az eddigi legsúlyosabb energiaválságot okozta az Európai Unióban. A tagállamokban több millió egyéni fogyasztó maradt gáz nélkül, és sok ezer gyár kényszerült arra, hogy ideiglenesen felfüggesszék üzemeikben a termelést. A gázvita végét Oroszország és Ukrajna kormányfői végül január 18.-án, maratoni hosszúságú tárgyalások után jelentették be. Tíz évre szóló megegyezésükről egyelőre nem sok részlet került nyilvánosságra. De a BBC információi szerint annyit tudni lehet, hogy Ukrajna 2009-ben már emelt áron, de még 20 százalékos kedvezménnyel kapja a földgázt Oroszországtól. Cserébe az ukrán hatóságok idén még a tavalyi, 2008-as árat számolják fel Oroszországnak a területükön átfutó európai szállításokért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh gáz érkezik Szlovákiába - termelhetnek az autógyárak

Több mint egy hetes szünetelés után Szlovákiában hétfő reggel ismét megindult a termelés azokban a gyárakban, amelyekben az Oroszországból érkező gázszállítások felfüggesztése miatt kellett leállítani a munkát - jelentette be Lubomir Jahnatek, Szlovákia gazdasági minisztere. Tovább olvasom