Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ukrajna vezetékei továbbra is üresek

Annak ellenére, hogy Oroszország és az Európai Unió között ismét újraindultak a gázszállítások, az ukrán lakosság továbbra sem kap gázt az oroszoktól. Odessza megyében szénatüzelésre állítanak át iskolákat.
Bár az orosz szállító és az európai vásárlók között ideiglenesen rendeződtek a gázszállításokkal kapcsolatos félreértések, a 46 millió lakosú Ukrajna továbbra sem kap gázt az orosz és az ázsiai (kirgiz, türkmén) beszállítóktól. A Gazprom és az EU közötti gázkonfliktussal egyébként az ukrán média csak áttételesen foglalkozott.

A vita alakulását még az UNIAN hírügynökség is a német AFP anyagai alapján tette közzé. Az ukránokat ugyanis sokkal inkább az orosz gáz ukrajnai értékesítésének alakulása érdekli, jelesül: hogy az orosz, avagy közép-ázsiai eredetű tüzelőanyag kedvezményes, avagy világpiaci áron jut el a jövőben az ukrán fogyasztókhoz. Az utóbbi alkalmazásával kapcsolatos orosz fenyegetéseket az ukrán fél egyértelműen háborús propagandaként értékeli, hiszen Ukrajna közvetlenül az orosz határ mentén fekszik, így a világpiaci gázár alkalmazása teljességgel indokolatlan a rövid távolság, illetve a tranzit- és a vám-díjak hiánya miatt.

Az ukrán Naftohaz továbbá kitart azon álláspontja mellett, hogy Ukrajna 2008-ért teljes mértékben elszámolt a leszállított gázért, sőt decemberért előre fizetett, amivel többek között számos európai ország sem dicsekedhet. Ha a Gazpromnál mintegy 600 millió dolláros hiány keletkezett, azt a saját leányvállalatánál, a RosUkrEnergo-nál kell keresnie, amelynek 50 százalékban tulajdonosa - nyilatkozta az ukrán UNIAN hírügynökség keddi tudósítása szerint a Naftohaz illetékese.

Az országos gázhiány miatt mára kohászati és vegyipari üzemek tucatjai álltak le Ukrajnában. Odessza megyében például azt fontolgatják, hogy szénatüzelésre állítják át a közintézmények és az iskolák távfűtő-rendszereit.

Ismeretes, hogy az orosz Gazprom mindent igyekszik elkövetni annak érdekében, hogy megkaparintsa az ukrán területen lévő nemzetközi gáztovábbító rendszer feletti felügyeletet. Belarusz esetében ez 50 százalékban sikerre vezetett az oroszok zsarolása, minek eredményeképpen a Lukasenko által vezetett volt szovjet köztársaság jelenleg a világpiaci ár negyedéért kapja a földgázt a Gazpromtól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalózok: norvég hajót támadtak meg Nigéria partjainál

Megtámadtak kalózok egy norvég műszaki hajót Nigéria partjainál - közölte az NTB norvég… Tovább olvasom