Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Újvidék radikális polgármestere szakít pártjával

A szerb elnökválasztási kampány utolsó szakaszában fordított hátat a Szerb Radikális Pártnak Újvidék polgármestere, Maja Gojkovics, aki formálisan ugyan még a szélsőséges szervezet tagja, sőt funkcionáriusa, ám a szakítást jelzi, hogy új tömörülést jegyeztetett be "A mi Újvidékünkért" elnevezéssel.
A tartományi székváros polgármestere az utóbbi időben feltűnően távol tartotta magát a Radikális Párttól, amelynek színeiben nyerte meg egyébként a polgármesteri választásokat. Nem jelent meg Tomiszlav Nikolicsnak, a radikálisok esélyes jelöltjének az újvidéki választási nagygyűlésén sem. Feltételezések szerint Maja Gojkovics a tavaszi helyhatósági választásokon már nem a radikálisok jelöltjeként indulna, hanem függetlenként, s az új polgári tömörülés állna mögötte. Újvidék a második legnagyobb város az országban Belgrád után.

Szerbia az elnökválasztási kampánytól hangos, a kilenc jelöltnek még egy hete van megnyerni a választókat. A kampánycsend január 17-én éjfélkor kezdődik, a polgárok pedig 20-án járulnak az urnákhoz. Az esetleges második menet február 3-án lesz, amelyben várhatólag a demokrata párti Borisz Tadics és a radikális Tomiszlav Nikolics küzd meg az államfői posztért.

A kampányt egyébként Koszovó kérdése uralja, ám mindinkább előtérbe kerülnek a gazdaságot, az életszínvonalat, s általában az élet minőségét érintő kérdések, s ezekkel összefüggésben az uniós közeledés problémája is, amelyeket végső soron nem lehet elvonatkoztatni Koszovótól.

A megszokottak között azonban egy új, szerbiai viszonylatokban meglepőnek nevezhető kampánytéma is felmerült. A melegek szövetsége nyílt színvallásra szeretné rábírni az elnökjelölteket e kisebbség iránti viszonyulásukról. Kérdőívet töltetnének ki a kilenc jelölttel, s a választópolgárok aztán ebből a ankétból megtudhatnák, hogyan tekintenek a melegekre azok, akik Szerbia elnöki posztjára pályáznak. Egészen konkrét kérdéseket tettek fel a diszkriminációt tiltó törvénytervezettől kezdve az azonos neműek házasságáig. A szerb társadalom az átlagosnál intoleránsabb e kérdésben, ezt az előforduló incidensek bizonyítják. Becslések szerint egy társadalomnak 6-10 százaléka e szexuális kisebbséghez tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsot döntött az infláció Ukrajnában

Ukrajnában hétéves csúcsot döntött az infláció 2007-ben - jelentette be szerdán az állami… Tovább olvasom