Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Újratárgyalják a vagyonvizsgálatról szóló román törvénytervezetet

Visszaküldte a parlamentnek a magas rangú állami tisztségviselők vagyonának vizsgálatáról szóló törvénytervezetet Traian Basescu román államfő, aki a parlament által korábban elfogadott jogszabály több előírását kifogásolja.

A korrupció visszaszorítására irányuló jogszabályt a román szenátus május 12-én fogadta el, alaposan "felvizezve" a kormány tervezetét. A szenátus döntése értelmében a vagyonvizsgáló ügynökség csak korlátozott hatáskörrel végezhetné munkáját. Ezért kérte Basescu szerdán a parlamenttől a jogszabály több rendelkezésének felülvizsgálatát.

A román kormány azért volt kénytelen új törvénytervezetet terjeszteni a parlament elé a vagyonok, valamint a tisztségek és az érdekek összeférhetetlenségének vizsgálatára hivatott országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) működéséről, mert a román alkotmánybíróság korábban érdemben nyirbálta meg az állami szervet szabályozó törvény több cikkelyét.

Az elnöki hivatal szerdai közleménye szerint Basescu egyebek között azt kéri a parlamenttől, hogy a nyilvánosságnak szánt és a titkos vagyonnyilatkozatok - ez utóbbihoz csak a vagyonvizsgáló ellenőrök férhetnek hozzá - között ne legyen jelentős eltérés, és valóban csak a személyes adatok maradjanak ki a nyilvános vagyonnyilatkozatokból.

Basescu szerint nem minősíthető privátszférát sértő személyes adatnak az, hogy egy tisztségviselő mi módon került egy ingóság birtokába, mekkora ingatlannal rendelkezik, s annak mekkora az adózási értéke, mint ahogy az sem lehet titok, hogy a tisztségviselő mely vállalatnál birtokol részvényeket. A parlament ugyanis ezeket az adatokat is törölné a nyilvánosságnak szánt vagyonnyilatkozatokból.

Azzal sem ért egyet Basescu, hogy az ANI ellenőrei a tisztségviselő mandátumának lejárta után csak egy évig vizsgálódhatnak, és kéri, hogy ezt az ellenőrzési időszakot terjesszék ki három évre, ahogy az a korábbi jogszabályban is szerepelt. Basescu azt is kifogásolja, hogy a parlament döntése szerint az általános választásokon részt vevő jelölteknek nem kell vagyonnyilatkozatokat benyújtaniuk a választási hatósághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajkatasztrófa - az olajfolt Florida felé közelít

Az olajfolt a Mexikói-öbölben elérte Mississippit és Alabamát, és Florida partjai felé közelít -… Tovább olvasom