Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Újraszámolják a szabadkai szavazatokat

Szabadkán újraszámolják azokat a szavazatokat, amelyeket a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselő-testületre adtak le – tapasztalta péntekre virradóra az észak-bácskai város Új Városházáján az MTI tudósítója.
A szavazólapok ellenőrzését a pártok delegáltjai az épület egyik földszinti termében végzik, tevékenységüket folyamatosan rögzíti egy kamera.

A 109 szavazókörben leadott, külön-külön papírzsákban tárolt voksok ellenőrzése csütörtökön délután 6 órakor kezdődött el, éjfélig öt zsák átvizsgálásával végeztek a pártdelegáltak. Az ellenőrzés péntek éjfélig folytatódhat.

Az újraszámolásban részt vevő delegáltak az MTI tudósítójának elmondták, valamennyi esetben találtak eltéréseket a jegyzőkönyvben rögzített számok és a zsákokban talált szavazólapok között. Olyan is előfordult, hogy a fel nem használt és a zsákokban talált lapok színárnyalata eltért egymástól.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerdai szabadkai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a párt nem tartja elfogadhatónak a vasárnapi választások eredményeit, és követeli a szavazatok újraszámolását.

Kifejtette, hogy a szavazás lebonyolításának és a szavazatok megszámlálásának időpontja között olyan események történhettek, amelyek "átláthatatlanok, de mindenképpen felülírták a választók akaratát".

"Szilárd meggyőződésünk, hogy a vasárnapi választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták" - jelentette ki Pásztor István.

Az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) csütörtökön azt állította, hogy egy szemeteskukában zsáknyi érvényes szavazatra bukkant, amelyeket (a kormánykoalíció gerincét adó Demokrata Párt utasítására) felcseréltek olyanokra, amelyeken a kormánykoalíció jelöltjeinek neve volt bekarikázva.

Miodrag Petrovic, a központi választási bizottság (RIK) szóvivője ezt követően jelentette be, hogy Szerbiában nem semmisítik meg a hét végi választások eredményeit, és nem ismétlik meg a voksolást, jóllehet a napokban több politikus azt állította, hogy csalások történtek a választásokon.

A szóvivő hangsúlyozta: a május 6-i választásokkal kapcsolatban nem lehet csalásról beszélni, s mindenkinek, aki ezt állítja, bizonyítékokkal is alá kell ezt támasztani. "A bizonyítékoknak hiteleseknek kell lenniük, s a törvény által megszabott formában kell felmutatni őket. Ott, ahol a RIK megállapítja, hogy az óvás helyénvaló, el is fogadja azt, s megismétli a választásokat azokon a helyeken".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cohn-Bendit: katonai puccs veszélyezteti Görögországot

Athénnak nyújtandó külföldi segítség nélkül katonai államcsíny veszélye fenyeget Görögországban -… Tovább olvasom