Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Újranyitott a zsidó élelmiszerbolt, ahol négy túsz vesztette életét

A párizsi kóser élelmiszerboltot Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter jelenlétében nyitották meg újra.
"Fontos, hogy azok emlékének tiszteletében tudjunk élni, akik a terroristák barbár tüzének estek áldozatul" - mondta a belügyminiszter, aki Anne Hidalgóval, Párizs főpolgármesterével és a zsidó közösség vezetőivel közösen látogatott el a január 9-i támadás helyszínére.

"Szerettem volna itt lenni akkor, amikor ez az élelmiszerbolt bátran újranyit azzal az üzenettel, hogy az élet erősebb" - fogalmazott Cazeneuve.

"Mindannyiunkat megrázott a tragédia, de ez soha nem tette kétségessé az újranyitást, amivel azt kívánjuk megerősíteni, hogy az élet mindig is erősebb marad a barbarizmusnál" - tette hozzá a belügyminiszter. Az újranyitás szerinte annak is a jele, hogy "a zsidó vallású franciáknak még soha nem volt ennyire helye hazánkban, mint most".

Január 7-én két szélsőséges iszlamista megtámadta a Charlie Hebdo című szatirikus francia lap párizsi szerkesztőségét, és megölt tizenkét embert. Egy nappal később egy harmadik iszlamista a francia főváros egyik külvárosában megölt egy rendőrnőt, majd január 9-én túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdráma négy halálos áldozatot szedett, a 20 éves Yohan Cohen, a 21 éves Yoav Hattab, a 63 éves Francois-Michel Saada és a 45 éves Philippe Braham személyében.

A francia rendőrség még aznap végzett mindhárom elkövetővel.

A tűzharcban jelentősen megrongálódott üzletet az elmúlt két hónapban teljesen átalakították, a korábban sötét homlokzatot fehérre festették, a feliratokat lecserélték.

Laurent Mimoun üzletvezető elmondta, hogy az átalakítás célja az volt, hogy barátságosabbá tegyék a boltot annak érdekében, hogy "az ne a halált, hanem azt hirdesse, hogy újrakezdődött az élet".

A BFM hírtelevízióban az üzletvezető üdvözölte, hogy a nyitás alkalmából a belügyminiszter ismét ellátogatott a bolthoz.

"Fontos, hogy a zsidó közösség érezze, hogy vigyáznak rá, és hogy helye van Franciaországban" - hangsúlyozta a bolt vezetője.

A korábbi személyzet közül egyelőre senki nem tért vissza az üzletbe dolgozni, valamennyien betegállományban vannak az átélt trauma miatt, beleértve azt a mali származású muzulmán alkalmazottat, aki francia állampolgárságot kapott, amiért a túszok egy részét egy hűtőkamrában elbújtatta. Az üzlet ezért tíz, önkéntes alapon jelentkezett új alkalmazottal nyitott újra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cameroonian women gather to lay the foundations

Batibo, Cameroon – Women political and religious leaders in the region of Batibo, Cameroon… Tovább olvasom